Interesantākie Līgo pasākumi 2016 visā Latvijā

Zaļumballes, ugunskuri un dažādi gadatirdziņi noritēs teju visās Latvijas pilsētās. Kur līgot un sagaidīt Jāņu saullēktu, ja plānots doties uz kādu no lielākajām Latvijas pilsētām?

Interesantākie Līgo pasākumi 2016 visā Latvijā

FOTO: Shutterstock.com

Zaļumballes, ugunskuri un dažādi gadatirdziņi noritēs teju visās Latvijas pilsētās. Kur līgot un sagaidīt Jāņu saullēktu, ja plānots doties uz kādu no lielākajām Latvijas pilsētām?


Latviska svinēšana Dzegužkalnā
23. jūnijā plkt. 20.00 Līgo svētkus Rīgā, sekojot latviešu tautas tradīcijām un baudot vērienīgu koncertprogrammu, aicina svinēt Dzegužkalnā kopā ar folkloras kopu “Atštaukas”, postfolkloras grupām “Iļģi” un “Rikši”, kā arī ar “Jauno Jāņu orķestri” un dūdu un bungu grupu “Auļi”.
Svētkus tradicionāli atklās un vadīs Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors. Vispirms rīdziniekus vareni aplīgos kurzemnieces – Liepājas aktrišu folkloras apvienība “Atštaukas”, tad skanēs līgotnes un Jāņu dziesmas Ilgas Reiznieces un postfolkloras grupas “Iļģi” izpildījumā. Kopā ar Valdi Putniņu un Rīgas Danču kluba dalībniekiem ikviens viegli apgūs arī latviešu rotaļas un dančus, lai svētki izdotos īsteni lustīgi.
Būs arī Jāņu uguns rituāls: ugunsrata, pūdeles un Jāņuguns iedegšana lielajā ugunskurā. Kad saules gaisma būs pārtapusi Jāņugunī un pusnakts sagaidīta, ar goda apli un ozollapu vainagiem godināti tiks arī klātesošie Jāņi. Tumsu skanīgi un gaiši aizvadīt palīdzēs Juris Kaukulis un “Jauno Jāņu orķestris”, kā arī Ēriks Zeps un postfolkloras grupa “Rikši” no Rēzeknes, bet Jāņu rītu Dzegužkalnā šogad ierībinās dūdu un bungu grupu “Auļi”.
Vislabāk Dzegužkalnā var nokļūt ar 3. autobusu (braucot līdz pieturai “Dzegužkalns”) vai arī ar 5. tramvaju (braucot līdz pieturai “Buļļu iela”). Ieeja bez maksas. 

 

Daugavpils novads aicina uz jautru Jāņu svinēšanu Višķu brīvdabas estrādē
23. jūnijā Daugavpils novada vērienīgākais Jāņu pasākums iecerēts līksmā kolhoznieku garā “Jampadracis kol(c)hozā”, atceroties tos gadus, kad šie svētki bija kļuvuši oficiālajai varai nevēlami, bet tautā joprojām svinēti. Pasākums sākas 20.30, bet balle – 22.30.
Pat visbargākajos padomju varas gados Jāņu svinēšana turpinājās – klusāk vai skaļāk, viltīgi svētkus pārdēvējot vai atklāti godā ceļot – un tā bija zīme, ka tautas dzīvā uguntiņa nav nodzisusi. Tādēļ pasākuma organizētājs – Daugavpils novada pašvaldības aģentūra “TAKA” vēlas svētku teatralizētajā uzvedumā parādīt, kā šos svētkus svinēja kolhoznieki nesenajā pagātnē. Netrūks ne joku, ne jautru izdarību, koncertu kuplinās grupas “Pankūkas (Inga un Normunds)” un “Latgales dāmu pops”, Santa Kasparsone, TDA “Līksme”, Agate Jermaļonoka, VIA “Mažors”, AIK “Romaškas”. Pēc saulrieta Juris Ostrovskis aicinās uz zaļumballi ar “Dvinskas muzikantiem”. Darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš, zāļu tirdziņš, kolhoza priekšsēdētājs pacienās ar alus glāzi un siera šķēli, būs pieejamas piepūšamās atrakcijas.

 

Latvija līgo Druvienas Silmačos
“Skroderdienu” skatīšanās latviešiem nav tikai tradicionālās Saulgriežu izrādes apmeklējums, bet gatavošanās Jāņiem, ielīgojot gada īsāko nakti! 
Aicinām svinēt Vasaras saulgriežus  Gulbenes novada Druvienas pagasta Silmačos pasākumā “Latvija līgo Druvienas Silmačos”. Dienas garumā no plkst.15:00 darboties varēs visas paaudzes – vīt vainagus, siet sieru, izgatavot rotas no dabas materiāliem, apgūt Jāņu dienas dziesmas un dančus, bet vakara kulminācijā plkst.19:00 – dzīvot līdzi Latvijas Nacionālā teātra brīvdabas izrādei “Skroderdienas “Silmačos”, pēc kuras no plkst.22:30 būs lustes Līgo nakts – Jāņu rīta ballē kopā ar grupām “Auļi”, “ElektroFolk” un “Dārdi”.

 

Jāņu svinības Rīgas centrā – Krastmalā
23. jūnija vakarā grandioza svinēšana notiks Rīgas centrā, Daugavas krastmalā. Jau 23. jūnija vakarpusē sāksies Līgo svētki krastmalā, lai turpinātos līdz pat pirmajiem saules stariem. Sanākušie varēs doties rotaļās,veikt dažādus latviešu rituālus – vainagu mešanu kokos un lēkšanu pāri ugunskuram, būs arī danči un sadziedāšanās līdz pat rīta gaismai. Sanākušie varēs piedalīties siera siešanā un alus brūvēšanā, uzzināt, kur vislabāk atrast papardes ziedu. Varēs nogaršot pašus labākos Līgo vakara cienastus – putojošu alu, sieru saules dzeltenumā, smaržīgus pīrāgus. Uzstāsies folkloras kopas un ansambļi, stāstot par latviešu Līgo tradīcijām, kā arī populārās mūzikas pārstāvji Agnese Rakovska, Daumants Kalniņš, Ieva Kerēvica, Kristaps Rasims, Olga Rajecka, Normunds Rutulis, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa un Mārtiņš Ruskis, sieviešu un vīriešu vokālie ansambļi. Solistus pavadīs instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā.

 

Reklāma
Reklāma

Līgo Reņķa dārzā Ventspilī
23. jūnijā plkst. 20:00 līgotājus ar jautrām dejām un dziesmām no Rūdolfa Blaumaņa lugām iepriecinās Jūrmalas teātra aktieri koncertuzvedumā “Mana sirds ir pūra lāde”. 
Lustīgi un kustīgi koncertizrādē līdzdarbosies arī Ventspils vidējās paaudzes deju kolektīvi “Kurzeme” un “Strautuguns”, apvienotais vidējās paaudzes un jauniešu deju kolektīvs “Liedags”, kā arī Ventspils Augstskolas jauniešu deju kolektīvs “Strautuguns”.
Pēc uzveduma, plkst. 22:00 sekos zaļumballe līdz rīta gaismai, kurā uzstāsies jūrmalnieks Ģirts Alsters ar grupu „Upes jenoti”, kā arī DJ Mario, kurš būs sagādājis lustīgākās Jāņu dziesmas. Ieeja pasākumos bez maksas.

 

Līgo nakts balle Liepājā
Līgo nakts burvību arī pilsētā sajust varēs ikviens Jāņabērns koncertestrādē “Pūt, vējiņi”, kur jau tradicionāli kursies Jāņuguns, skanēs dziesmas un Jāņu rītu varēs sagaidīt Līgo nakts ballē.

 

Līgo svētku svinēšana Valmieras estrādē
23. jūnijā no plkst.22.00 ikviens aicināts uz kopīgu Līgo svētku svinēšanu Valmieras estrādē. Svētku ballē spēlēs grupas „Ballīšu orķestris” un „Pagrabs”. Svētkiem atbilstošu noskaņu radīs īpaši veidots „Papardes ziedu mežs”, Jāņu ugunskurs un uguns muca. Balles laikā darbosies bufetes. 

 

Bauskā 
Līgosvētku zaļumballe 23.jūnijā notiks Bauskas Pilskalna estrādē. Dziedās un spēlēs Kārlis Ārgalis un draugi. Ballē gaidīti visu paaudžu līgotāji un jāņabērni.

 

Jāņu svinības Dzintaru pludmalē
23. jūnija Dzintaru pludmalē plkst. 20.00 ar īpaši veidotu Līgo svētku programmu, sadziedāšanās koncertā piedalīsies Varis Vētra, Ingus Ulmanis, Ivo Grīsniņš – Grīslis, Elza Rozentāle, Annija Putniņa, īpašais Līgo koris, Jūrmalas deju kolektīvs “Zālīte”, pavadošā grupa Madara Kalniņa vadībā. Pēc koncerta balle kopā ar “Džentlmeņu Špagats”, “Mc Orķestri”, Normundu Rutuli, “Musiqq”, “DJ BigShuzz”. Kauguru pludmalē plkst. 21.30 Līgo vakaru ieskandinās latviešu tradīciju kopa “Skance”. Līksmošana turpināsies līdz saullēktam, zaļumballē kopā ar grupu “Apvedceļš” un DJ Pēteris Začests.
 
Jāņuguns jūras krastā
23.jūnijā sākot no plkst. 22.00 tiks iedegti 13 ugunskuri pludmalē posmā no Jaunķemeriem līdz Lielupei. Ugunskuri tiks iedegti: Dzintaru pludmalē (Turaidas ielas galā), Kauguros, K. Zolta ielas galā (pie glābšanas stacijas), Lielupē (P. Stradiņa ielas gals), Bulduros (Vienības prospekts), Dubultos (Kļavu iela), Jaundubultos (Līgatnes iela), Mellužos/ Pumpuros (Upes iela), Vaivaros (Vēju iela),  Jaunķemeros (pie glābšanas stacijas).  
Kauguru un Dzintaru pludmalē pasākumu laikā darbosies kafejnīcas. Dodoties uz svētku pasākumiem, ērtākai sēdēšanai pludmalē ieteicams līdzi ņemt pledus vai paklājiņus sēdēšanai.  Ieeja visos pasākumos bez maksas