Svarīgi vecākiem - valsts pārtrauks finansēt auklīšu dienesta pakalpojumus

Pēc diviem mēnešiem valsts vairs nelīdzfinansēs aukles, kuras oficiāli reģistrējušies tā dēvētajā “auklīšu dienestā”. Pēc tam šīs funkcijas jāpārņem pašvaldībām, taču pašvaldības to varēs arī nedarīt, ziņo LNT raidījums "900 sekundes".

Kas palīdzēs vecākiem apmaksāt auklīšu pakalpojumus, pašlaik nav skaidrs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas palīdzēs vecākiem apmaksāt auklīšu pakalpojumus, pašlaik nav skaidrs.

142 eiro par katru pieskatāmo bērnu – tik liels šobrīd ir valsts atbalsts privātajiem bērnudārziem vai cilvēkiem, kuri pieskata bērnus no pusotra gada līdz pirmsskolas vecumam. Taču no 1. jūnija valsts šos līdzekļus vairs nemaksās, bet katra pašvaldība pati lems, vai līdzfinansēs aukles.
 

Valsts aukles līdzfinansēja kopš 2013. gada septembra, kad tika izveidots auklīšu reģistrs. Jau toreiz bija zināms, ka finansējums no valsts puses nebūs ilgstošs. Bija paredzēts, ka valsts funkcijas pašvaldības pārņems šā gada sākumā, taču laiks bija pagarinātas līdz 31. maijam.

Reklāma
Reklāma


“Tālāk pašvaldībām jādomā, kā tās atbalstīs savas auklītes – vai viņām ir vietas pašvaldību bērnudārzos, vai viņiem nepieciešams balstīt šo alternatīvo bērnu pieskatīšanas pakalpojumus, bet neatkarīgi no tā, kāds ir finansējums un vai ir finansējums, aukļu reģistrs paliek un aukļu reģistrācija turpinās,” sacīja Jana Veinberga, Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāve.

Pašvaldības ir ieinteresētas šo jautājumu atrisināt un nav pateikušas “nē”, 900 sekundēm pastāstīja Pašvaldību savienībā. Šobrīd notiekot situācijas analīze, jo nav zināms, vai konkrētā pašvaldībā nākamajā mācību gadā trūks vietu bērnudārzos. Piemēram, Rīgas pašvaldība auklītes plāno līdzfinansēt, taču no 1. septembra un par kādu summu ir runa, arī vēl nav zināms.

Tikmēr eksperti uzskata, ka auklīšu reģistrs ir droša vieta, kur var sameklēt bērnam uzticamu aukli.