Tieslietu ministrija apņēmusies pievērst īpašu uzmanību bērnu tiesību aizsardzībai ārvalstīs

24. martā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs iepazīstināja ar Tieslietu ministrijas izstrādātajām vadlīnijām Latvijas valstspiederīgajiem bērnu tiesību aizsardzībai Apvienotajā Karalistē.

Lai palīdzētu Latvijas pilsoņiem ārvalstīs, Tieslietu ministrija izstrādājusi vadlīnijas bērnu tiesību aizsardzībai Apvienotajā Karalistē.

FOTO: Shutterstock.com

Lai palīdzētu Latvijas pilsoņiem ārvalstīs, Tieslietu ministrija izstrādājusi vadlīnijas bērnu tiesību aizsardzībai Apvienotajā Karalistē.


Tieslietu ministrijas pārstāvji uzsvēra nepieciešamību paplašināt informatīvo un juridisko palīdzību Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzībai ārvalstīs, tādējādi reaģējot uz iepriekš izskanējušajām bažām, ka ir situācijas, kad ārvalstīs dzīvojošām ģimenēm atņem bērnus bez pamatojuma.

 

Šobrīd ir izstrādātas rekomendācijas par Apvienotās Karalistes likumiem, noteiktajiem bērnu aprūpes standartiem un tradīcijām, kas jāievēro Latvijas valstspiederīgajiem, uzturoties šajā valstī ar saviem bērniem.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir pārliecināts, ka situācijas uzlabošanā liela nozīme ir prevencijai - cilvēku informēšanai un izglītošanai. Ir paredzēts arī nākamais solis - juridiskā palīdzība tiem Latvijas pilsoņiem, kuri, iespējams, nav zinājuši par likumiem Apvienotajā Karalistē un jau ir nonākuši šīs valsts sociālo dienestu redzeslokā. 


Savukārt Lielbritānijas vēstniece Latvijā Sāra Kaulija uzsvēra, ka, tikai sadarbojoties valstiskā līmenī, var sniegt pēc iespējas labāku un pilnvērtīgāku palīdzību cilvēkiem, kuri nonākuši sarežģītā situācijā. Cilvēkiem ir svarīgi saprast, ka galvenais sociālo darbinieku mērķis ir bērnu tiesību aizsardzība. Vēstniece arī norādīja, ka ne tikai iebraucēju ģimenes, bet arī vietējās nereti nonāk sociālo dienestu uzraudzībā. 

 

Bērnu lietu sadarbības nodaļas vadītājs Agris Skudra pavēstīja, ka bieži tās ģimenes, kuras nonāk Lielbritānijas sociālo darbinieku redzeslokā, jau Latvijā bijušas ģimenes ar sociāla rakstura problēmām. Ir arī tādas ģimenes, kuras bijušas UK redzeslokā, taču, baidoties no galējā risinājuma - bērna izņemšanas no ģimenes, atgriežas Latvijā, un tad problēmas risināšanai pieslēdzas Latvijas sociālie dienesti. 

 

Reklāma
Reklāma

Kliedējot sabiedrības bažas par to, ka bērnus izņem no ģimenes ar mērķi nodot adopcijai, A. Skudra uzsvēra, ka tas Lielbritānijā, līdzīgi kā Latvijā un citās civilizētās valstīs, ir galējs līdzeklis. Pirms tam tiek izskatītas visas iespējas, lai bērns varētu atgriezties ģimenē vai nonākt pie aizbildņiem, kas nereti ir bērna tuvie radinieki - vecvecāki, vecāku māsas vai brāļi u.c. 

 

2015. gadā kopumā bijušas ārvalstu 123 lietas par bērnu tiesību aizsardzību, no tām 18 Apvienotajā Karalistē, 17 - Īrijā, 6 - Norvēģijā. 

2014. gadā no ģimenēm bērni izņemti 20 gadījumos, 2015. gadā - 30. Šajā gadā jau ir 17 sadarbības lietas, no kurām astoņās ir izņemti bērni. 

 

LASI ARĪ: Ņem vērā! Vadlīnijas vecākiem bērnu aprūpes nodrošināšanai Apvienotajā Karalistē