Brūkošo cirka ēku nenorobežos! Ik dienu tā apdraud tūkstošiem dzīvību

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) neuzskata, ka būtu nepieciešams norobežot grūstošu Rīgas cirka ēku Merķeļa ielā, lai tās fasāde pēkšņi neuzkristu uz cilvēku galvām. Tas, ka garām šai ēkai ik dienu garām iet desmitiem tūkstošu cilvēku, atbildīgajām amatpersonām nav arguments.

Pašlaik būvniekiem uzdots izstrādāt projektu ar risinājumiem fasādes nostiprināšanai. Plānots, ka projekts tiks pabeigts šā mēneša laikā. Ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pašlaik būvniekiem uzdots izstrādāt projektu ar risinājumiem fasādes nostiprināšanai. Plānots, ka projekts tiks pabeigts šā mēneša laikā. Ekrānuzņēmums no video.

 

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 10. februārī pēc BVKB lēmuma drošības apsvērumu dēļ tika pārtraukta cirka ēkas ekspluatācija publiskiem pasākumiem. Nule BVLB direktors Pēteris Druķis paziņojis, ka cirka ēkas fasāde varētu nobrukt. „Gadījumā, ja „Rīgas satiksmes” (trolejbusu) vadus pārraus ceļamkrāns vai kāds cits transportlīdzeklis, fasāde tiks norauta uz ielas. Tāds fakts pastāv," sacīja Druķis. Līdz ar to var spriest, ka cilvēki, kuri iet garām cirka ēkai vai netālu esošajās pieturās gaida sabiedrisko transportu, ir pakļauti dzīvības briesmām.  Te arī jāpiebilst, ka pa Merķeļa ielu garām cirkam ik dienu iet tūkstošiem cilvēku, jo tas ir ērtākais ceļš uz Centrālo dzelzceļa staciju. Vaicāts, vai ir nepieciešams slēgt satiksmei Merķeļa ielu, Druķis 10. marta rītā teica, ka tas ir jāizvērtē ēkas īpašniekam un pašvaldībai.

 

Savukārt Rīgas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka Kasjauns.lv sacīja, ka pašvaldība par cirka ēkas norobežošanu domās tikai, tad, ja to lūgs BVKB. Pašvaldība ir saņēmusi BVKB pieņemto lēmumu par cirka ēkas bīstamības novēršanu un ekspluatācijas aizliegumu, taču vēstules ar lūgumu sniegt aktuālo informāciju par turpmāko rīcību saistībā ar cirka ēkas tehnisko stāvokli un šajā sakarā pieņemtajiem lēmumiem, piemēram, plānotajiem sabiedriskās drošības garantēšanas pasākumiem nav saņēmusi. Šajā ziņā atbildība gulstoties uz BVKB.

Tā kā līdz gada beigām cirka ēka jāsaved kārtībā un tai līdz tam laikam nav tiesību sabrukt.

Pēc visa spriežot, ceturtdien, 10. martā, notikušas dažādas sanāksmes, ko darīt ar cirka ēku. Rezultāts ir visnotaļ dīvains – cirka fasāde jebkurā brīdī var sagrūt, bet cilvēkiem tas nav „bīstami”. Var pieņemt, ka gadījumā, ja cirka ēka atrastos kādā nomaļākā vietā, nevis uz vienas no dzīvākajām Rīgas ielām, tad pieeja tai tiktu norobežota. Savukārt Merķeļa ielas slēgšana pilsētai varētu radīt milzu problēmas. Tā nu jāpaļaujas uz visuaugstākā žēlastību, ka ar Dievpalīgu aizpērnajā gadsimtā celtā būve nesagrūs.

 

BVKB Kontroles departamenta direktors Māris Demme Kasjauns.lv optimistiski norādīja: „Birojs atbilstoši Būvniecības likumā noteiktai kompetencei Rīgas cirka ēkā ir konstatējis bīstamību, uzdevis to novērst līdz 2016. gada 1. decembrim un aizliedzis ēkas ekspluatāciju līdz bīstamības novēršanai. Par konstatēto bīstamību, atbilstoši Būvniecības likuma 21. pantam ir informēta pašvaldība. Šī brīža ēkas tehniskais stāvoklis neliecina par nepieciešamību noteikt ēkas īpašniekam papildus darbības bīstamības novēršanai”.


 
Ierēdņi aizliedz cirka fasādei sagrūt
Rīgas cirks par fasādes stiprināšanu noslēdzis līgumu ar uzņēmumu „Būvkore”. Pašlaik būvniekiem uzdots izstrādāt projektu ar risinājumiem fasādes nostiprināšanai. Plānots, ka projekts tiks pabeigts šā mēneša laikā. Tad būs zināmas arī būvniecības darbiem nepieciešamās izmaksas.

Notikušas dažādas sanāksmes, ko darīt ar cirka ēku. Rezultāts ir visnotaļ dīvains – cirka fasāde jebkurā brīdī var sagrūt, bet cilvēkiem tas nav „bīstami”.

Reklāma
Reklāma

Tāpat Rīgas cirks noslēdzis līgumu ar pašvaldības uzņēmumu „Rīgas satiksme” par sabiedriskā transporta kontakttīkla enkuru noņemšanu no cirka ēkas fasādes. Tam atvēlēs līdz 50 000 eiro no līdzekļiem, kurus Kultūras ministrija savai kapitālsabiedrībai piešķīrusi steidzami veicamiem ēkas remontdarbiem.

 

„Rīgas satiksmes” pārstāvis Viktors Zaķis teicis, ka šobrīd sabiedriskā transporta kontakttīkla enkuru noņemšana no cirka ēkas fasādes ir tehniskā projekta izstrādes stadijā. Projekts paredz divu balstu izbūvi pretī cirkam, lai noņemtu trolejbusa vadus. Paredzēts, ka visi projekta izstrādes, saskaņošanas un izbūves darbi noslēgsies vasarā. Vaicāts par iespējamiem pagaidu risinājumiem, Zaķis informēja, ka šobrīd „Rīgas satiksmei” nav indikāciju, ka to būtu nepieciešams darīt.

 

Tā kā līdz gada beigām cirka ēka jāsaved kārtībā un tai līdz tam laikam nav tiesību sabrukt. Cerams, ka mūsu amatpersonu teikto visnotaļ uztver arī cirka fasādes sienās iemūrētie akmeņi...

 

Avots: www.kasjauns.lv