Veselības ministrija nedaudz paplašina skolās tirgojamo produktu sarakstu
2.februārī Ministru kabineta sēdē atbalstīti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, nosakot, ka ēdināšanā var izmantot pārtikas produktus, kas satur dabīgos aromatizētājus un krāsvielas, kā arī atsevišķus konservantus.
Šā gada 1.janvāra stājās spēkā izmaiņas, kas noteica papildus
kvalitātes prasības ēdināšanā iekļaujamiem pārtikas produktiem, kā
arī tika noteikti pārtikas produkti, kurus drīkst izplatīt
izglītības iestāžu teritorijā papildus izvēles un kompleksai
ēdienkartei. Pieņemtās izmaiņas izraisīja neapmierinājuma vētru gan
ēdinātāju, gan skolēnu un arī vecāku vidū.
Ņemot vērā iepriekšminēto, tika izstrādāti un šodien Ministru
kabinetā apstiprināti grozījumi Noteikumos Nr.172, kas nosaka, ka
ēdienkartē drīkst iekļaut pārtikas produktus, kas satur dabīgas
izcelsmes krāsvielas*, aromatizētājus un atsevišķus konservantus**.
Skolās drīkstēt tirgot:
- vienu reizi nedēļā ēdienkartē var iekļaut apstrādātus
zvejniecības produktus (piemēram, konservētu zivi savā sulā, siļķi
u.c.), ievērojot noteiktus kvalitātes kritērijus.
- miltu konditorejas izstrādājumus izglītības iestāžu izvēles
ēdienkartē var iekļaut ēdienreizēs, kas tiek organizētas ne ātrāk
kā plkst.11:00.
- attiecībā par pārtikas produktiem, kurus papildus kompleksajai
un izvēles ēdienkartei drīkst izplatīt izglītības iestāžu
teritorijā (t.sk. skolu kafejnīcās, uzkodu un dzērienu automātos),
grozījumos tika veikti papildinājumi un atļauto pārtikas produktu
klāstā iekļauta maize ar noteiktiem kvalitātes kritērijiem,
sviests, džems, želeja, ievārījums, augļu un ogu mērce, augļu un
ogu biezenis.
- atļaus iegādāties karstos dzērienus (piemēram, tēju, kakao) arī
ārpus ēdnīcas un kafejnīcas darba laika, uzkodu un dzērienu
automātos drīkstēs izplatīt dehidrētu pienu.
- Papildus grozījumi paredz, ka profesionālo izglītības iestāžu mācību procesa laikā pagatavotos ēdienus drīkstēs iekļaut šo iestāžu kompleksajā un izvēles ēdienkartē.
Ierobežojumi attiecībā uz pārtikas produktiem, kas satur
aromatizētājus un pārtikas piedevas, neattieksies uz diētisko
pārtiku, ko nodrošina izglītojamajiem, pacientiem, sociālās aprūpes
un rehabilitācijas institūciju klientiem, kuriem ir nepieciešama
uztura korekcija, piemēram, cukura diabēta, alerģiju, pārtikas
nepanesību u.c.gadījumos.
* Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulas
Nr.1333/2008 par pārtikas piedevām II pielikuma C daļā minētās II
grupas pārtikas krāsvielas
** Etiķskābi (etiķi), sēra dioksīdu – sulfītus (līdz 2017.gada
1.janvārim), citronskābi, pienskābi, askorbīnskābi,
ābolskābi