Ar skaudru stāstu par Gaigalavas daudzbērnu ģimeni cenšas izkrāpt ziedojumus

Krāpšana internetā jau labu laiku nav nekas jauns, taču joprojām pārsteidz īpaša bezkaunība, kad atsevišķi nelieši uzdrīkstas izmānīt ziedojumus, uzdodoties par labdariem. Aizdomas un neskaidrības nupat virmoja ap kādu ēnainu labdarības akciju Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā, kuras ietvaros, izstāstot patiesi skaudru stāstu par trūcīgu daudzbērnu ģimeni, tiek lūgti ziedojumi. Iztaujāt organizācijas pārstāvjus internetā sākuši vietējie iedzīvotāji, kuri apgalvo, ka šādas ģimenes pagastā nemaz nav.

Pagasts kuplajai ģimenei nesen devis iespēju no dzīvokļa pārvākties uz māju, taču patiesi normālai dzīvošanai nepietiekot mēbeļu un daudzu citu lietu, kuras „Labdarības lapa” tad lūdz saziedot.

FOTO: Shutterstock.com

Pagasts kuplajai ģimenei nesen devis iespēju no dzīvokļa pārvākties uz māju, taču patiesi normālai dzīvošanai nepietiekot mēbeļu un daudzu citu lietu, kuras „Labdarības lapa” tad lūdz saziedot.

 

Trūcīga 11 bērnu ģimene, kuru piemeklējusi patiesa nelaime – pirms gada nomira mammīte – šādi iesākas labdarības organizācijas „Labdarības lapa” ieraksts feisbukā. Organizāciju pārstāv kādreizējā „Latvijas lepnuma” balvas ieguvēja Amanda Grase un brīvprātīgā administratore Guna Rapa. Sirdi plosošais stāsts vēsta par kādu vientuļu, izmisumā nonākušu tēti, kuram šobrīd ir jāatrod veids, kā uzturēt savu kuplo bērnu pulciņu, kurā jaunākajam esot vien divi gadiņi.


 
Pagasts kuplajai ģimenei nesen devis iespēju no dzīvokļa pārvākties uz māju, taču patiesi normālai dzīvošanai nepietiekot mēbeļu un daudzu citu lietu, kuras „Labdarības lapa” tad lūdz saziedot. Tiek uzskaitītas gan mēbeles, gan trauki, gan arī steidzīgi nepieciešamais apģērbs, turklāt sarakstā izkārtoti katra ģimenes locekļa izmēri, vecums un garums. Pieminēta arī 64 gadus vecā tante, kaimiņiene, kas palīdz pieskatīt bērnus un kurai esot XXXL izmērs. Sekmīgai akcijai vajadzīgs arī dāsns un sirsnīgs šoferītis, kurš visu nepieciešamo aizgādātu trūkumcietējiem.

 

Cilvēki no visas Latvijas pieteicās nodot bēdā nonākušajai kuplajai saimei gan apģērbu, gan mēbeles. Daudzi vaicāja pēc konta numura, uz kuru būtu iespējams pārskaitīt naudu. Ļaudis viens otram pieteicās palīdzēt ar saziedoto mantu nogādāšanu biedrības „Labdarības lapa” noliktavā Āgenskalnā.


 
Ģimeni neviens nav redzējis

Nosaukt Latvijas sabiedrību par neiecietīgu, šķiet, būtu nepelnīti, taču zem minētā ieraksta sociālajā tīklā atrodami vien skeptiski komentāri, kuros tiek apšaubīta labdarības organizācijas pārstāves Gunas Rapas godprātība.

Cilvēki no visas Latvijas pieteicās nodot bēdā nonākušajai kuplajai saimei gan apģērbu, gan mēbeles.

Šāda reakcija vien tāpēc, ka salīdzinoši mazajā Gaigalavā, kur, kā apgalvo viens no komentētājiem, visi visus zina, neviens tomēr nav dzirdējis par tik kuplu, nelaimē nonākušu ģimeni. „Gaigalavas pagastā šādas ģimenes nav un nekad nav bijis! To apliecina gan sociālais dienests, gan arī pagasta pārvalde! Tikko runāju ar pagasta pārvaldes pārstāvi un man apstiprināja, ka šī informācija ir nepatiesa – pagasts nav devis iespēju nevienam nekur pārcelties!” raksta kāds Gaigalavā dzīvojošas ģimenes kopējais feisbuka konts. Atbildot „Labdarības lapa” pārstāve, Guna Rapa publicē kādas vietējās pašdarbnieces, labdares Ilonas Sarnovičas vārdu un telefona numuru, apgalvojot, ka Ilona ir tiešā kontaktpersona un ir tikusies ar ģimeni, turklāt tās eksistenci apstiprinājis arī sociālais darbinieks. Taču pati Ilona savukārt sarunas laikā apstiprina, ka ar kuplās ģimenes tēvu ir sarakstījusies vien telefonā un tikusies nav. „Visi tagad vaino mani, taču es neko nezinu par šo ģimeni – saņēmu informāciju un sazinājos ar „Labdarības lapu”, lai visu noorganizētu,” saka Ilona.

 

Reklāma
Reklāma

Pagasts noliedz šādas ģimenes esamību
Gaigalavas pagasta pārvaldes vadītājs Voldemārs Vabals sarunā ar Kasjauns.lv apstiprina, ka šāda ģimene pagastā tik tiešām nedzīvo, taču, pretrunā ar dažu iedzīvotāju teikto feisbukā, paziņo, ka savulaik līdzīga ģimene pagastā ir bijusi: „Varu apliecināt, ka nav mums šādas ģimenes. Cik man zināms, līdzīgi kupla, 10 bērnu ģimene ir dzīvojusi šeit iepriekš, taču jau labu laiku iepriekš pārcēlušies citur, turklāt bērni jau ir pieauguši un strādā.” Pārvaldes vadītājs apstiprina, ka viņaprāt izvērstā labdarības akcija ir krāpšana.

Sirdi plosošais stāsts vēsta par kādu vientuļu, izmisumā nonākušu tēti, kuram šobrīd ir jāatrod veids, kā uzturēt savu kuplo bērnu pulciņu, kurā jaunākajam esot vien divi gadiņi.


Šāda krāpšana iepriekš nav pieredzēta
„Labdarības lapa” pārstāve Guna Rapa, kura komentāros tika nesaudzīgi kritizēta un pat vainota iespējamā krāpniecībā, sākotnēji visus pārmetumus noraidīja, apgalvojot, ka ir pārliecinājusies par 11 bērnu ģimenes eksistenci, turklāt grūtdieņu esamību apliecinājusi arī sociālā darbiniece. Tomēr atklājās, ka labdares Ilonas Simanovičas lūgums sniegt palīdzību šiem cilvēkiem un iedotie kontakti ir falši. Proti, kad „Labdarības lapas” administratore sazvanīja Simanovičas doto it kā vientuļā tēva tālruni, balss klausules galā apliecināja palīdzības nepieciešamību, to pašu sacīja arī it kā sazvanītā pagasta sociālā darbiniece. Tikai nākamajā dienā atklājās, ka sazvanītie cilvēki patiesībā ir viltvārži un krāpniecības shēmā iesaistītas personas, kas nebūt nav nedz daudzbērnu tēvs, nedz reāls sociālais darbinieks. „Labdarības lapai” pat izdevās uzmeklēt reālo 11 bērnu tēvu no blakus esoša pagasta, kurš labvēļiem par lielu brīnumu paziņoja, ka viņam nekāda palīdzība nemaz nav vajadzīga un ģimene ar finansiālo un materiālo pusi pati tiek galā.

 

Uzzinot patiesību par akciju, kuru apņēmusies realizēt, „Labdarības lapa” pārstāve Guna Rapa izteicās, ka nesaprot šīs sievietes motīvus: „Pilnīgi dumja Ilonas rīcība. Viņa zināja, ka sazinos ar Rēzeknes novada sociālo dienestu transporta jautājumos! Man tiešām nav skaidrs, ko viņa vēlējās panākt.” Organizācijas pārstāve atklāj, ka ar šādu situāciju sastopas pirmo reizi.


 
Vai pagasts izvēlas slēpt vainīgo?
Sazvanot pagastam nozīmēto sociālo darbinieci Angelīnu Spridzāni, viņa paziņoja: „Uzreiz varu pateikt – šī ģimene ir izdomāta un pati akcija ir krāpšana!” Viņa apstiprina, ka incidents ir apzināts, izpētīts un noskaidrota arī vainīgā persona, kura maldinājusi organizāciju „Labdarības lapa” – Ilona. Vaicāta, vai saistībā ar iespējamo krāpšanas mēģinājumu ir paredzēts vērsties policijā, Gaigalavas pagasta pārvaldes pārstāve negaidīti atzīst: „Nedomāju, ka virzīsim šo lietu ārpus pagasta robežām.” Tiesa gan, neko vairāk Gaigalavas sociālā darbiniece atklāt nevēlējās un nometa klausuli, apgalvojot, ka jau tā ir sarunājusi par daudz.

 

Avots: www.kasjauns.lv