Apdraudējums veselībai un dzīvībai, pamešana novārtā, atstāšana dzemdību iestādē. Iemesli, kāpēc latviešu bērni tiek nodoti britu ģimeņu aprūpē

12. oktobrī notikušajā Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē tika spriests par to, ka pašlaik izveidojusies situācija, ka Latvijas pilsoņu ģimeņu bērnus izņem no ģimenēm un nodod aprūpē vietējām Lielbritānijas ģimenēm, neziņojot par šo situāciju Latvijas pārstāvjiem, nav pieļaujama.

Viens no iemesliem, kāpēc bērns tiek nodot aprūpē citai ģimenei - mātes bērnus pamet dzemdību namā ārvalstīs

FOTO: Shutterstock.com

Viens no iemesliem, kāpēc bērns tiek nodot aprūpē citai ģimenei - mātes bērnus pamet dzemdību namā ārvalstīs

 

Turpmāk par katru gadījumu būtu jāziņo Latvijas varas iestādēm un diplomātiskajiem dienestiem, tādējādi ļaujot latviešu bērnus pirmāmkārtām nodot aprūpē Latvijā esošajiem radiniekiem vai Latvijas audžuģimenēm.  


Demogrāfijas apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks rosināja apakškomisiju aicināt valdību uzdot Ārlietu ministrijai sadarbībā ar Tieslietu ministriju izvērtēt iespēju Latvijai sniegt sūdzību pret Lielbritāniju starptautiskajā tiesā par to, ka Latvijas iestādēm netika ziņots par bērna izņemšanu no ģimenes. Tāpat būtu jāizvērtē iespēja vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā par bērnu tiesību pārkāpumu, piebilda deputāts.


Demogrāfijas apakškomisija atbalsta TM priekšlikumu par regulas pārskatīšanu, nosakot obligātu pienākumu informēt valsti par situācijām, kad no šīs valstspiederīgo ģimenes izņemts bērns.

 

Lasi arī: Lielbritānijā no latviešu ģimenēm pērn izņemti 85 bērni, Latvijā - 1605


Kā portālam„Mammamuntetiem.lv” apstiprināja Tieslietu ministrijā, tad pašlaik ministrijas rīcībā nav pilnīgas informācijas par to, cik Latvijas Republikas pilsoņiem ārvalstīs ir atņemtas aprūpes tiesības pār viņu bērniem. Nav arī pilnīgas informācijas par to, cik nepilngadīgo Latvijas Republikas pilsoņu ir jau nodoti piespiedu adopcijā ārvalstīs.  Ministrijas rīcībā ir tikai informācija par tiem gadījumiem, par kuriem ministrijai tiek ziņots.  Proti, TM redzeslokā 2014. gadā bija 20 lietas, bet līdz 2015. gada 13.oktobrim jau 19 lietas, kurās ārvalstu kompetentās institūcijas izņēmušas bērnus no vecāku aprūpes.
 

Tieslietu ministrijas esošā informācija liecina, ka izplatītākie iemesli, kā bērni tiek izņemti no vecāku aprūpes un ievietoti pagaidu aprūpē, ir nepietiekama uzraudzības nodrošināšanas, kā rezultātā var būt apdraudējums bērna veselībai un dzīvībai.

Reklāma
Reklāma

 

“Jāatzīmē, ka lielākajā daļā šo lietu, ja bērnu nav iespējams nodot atpakaļ vecāku aprūpē, bērns tiek novietots pie aizbildņa – radinieka Latvijā”, tā norāda TM pārstāve Laura Majevska.

Tieslietu ministrijas esošā informācija liecina, ka izplatītākie iemesli, kā bērni tiek izņemti no vecāku aprūpes un ievietoti pagaidu aprūpē, ir nepietiekama uzraudzības nodrošināšanas, kā rezultātā var būt apdraudējums bērna veselībai un dzīvībai. Tāpat ir arī gadījumi, kad Latvijas valstspiederīgie (bērna māte) pamet bērnu dzemdību namā ārvalstīs.

I.Parādnieks jau iepriekš informēja, ka pērn kopumā bijuši 89 gadījumi, kad no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā izņemti bērni. Savukārt šogad no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā jau ir izņemts 61 bērns. Iemesli bērna izņemšanai no ģimenes var būt dažādi, pieļāva Parādnieks, taču, viņaprāt, šie bērni Latvijai tiek nolaupīti, jo vispirms netiek piedāvāti nodot aprūpē tuviniekiem Latvijā.