Lielbritānijā no latviešu ģimenēm pagājušā gadā izņemti 85 bērni, Latvijā - 1605

Latvijai stingrāk jāvēršas pret Lielbritāniju saistībā ar bērnu izņemšanu no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” norādīja Saeimas deputāts un Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks.

Visa veida vardarbība un pamešana novārtā - šie ir izplatītākie iemesli, kāpēc no ģimenēm bērnus izņem Latvijā

FOTO: Shutterstock.com

Visa veida vardarbība un pamešana novārtā - šie ir izplatītākie iemesli, kāpēc no ģimenēm bērnus izņem Latvijā

 
Parādnieks uzsvēra, ka pērn kopumā bijuši 89 gadījumi, kad no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā izņemti bērni. Savukārt šogad no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā jau ir izņemts 61 bērns. Iemesli bērna izņemšanai no ģimenes var būt dažādi, pieļāva Parādnieks, taču, viņaprāt, šie bērni Latvijai tiek nolaupīti, jo vispirms netiek piedāvāti nodot aprūpē tuviniekiem Latvijā.
 

"Nav pieļaujams, ka bērni tiek nolaupīti valstij - viņus izņem no ģimenēm un nodod adopcijai, nekonsultējoties ar Latvijas varas iestādēm," sacīja Parādnieks. Tāpēc Latvijai būtu jāpilnveido sistēma, lai pēc Latvijas pilsoņu bērnu izņemšanas no ģimenes Lielbritānijā uzreiz tiktu "iedarbināti konsulārie dienesti", lai Latvijā sameklētu radiniekus, kuri par bērnu varētu parūpēties.  
 

 

Tāpat Latvijas Tieslietu ministrijai būtu jāpauž stingrāka pozīcija šajā jautājumā, proti, ka Latvija iesūdzēs Lielbritāniju Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā Latvijas pilsoņu nodošanu adopcijā citu valstu pilsoņiem, teica Parādnieks.

 

Tā kā ģimenes dzīvo Lielbritānijā, šīs valsts atbildīgās iestādes arī risina šos jautājumus atbilstoši Lielbritānijas likumiem
 

Reklāma
Reklāma


Portālam "Mammamuntetiem.lv"  Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā atklāj, ka Latvijā pagājušajā gadā no ģimenēm kopumā izņemti 1065 bērni. 818 bērni bija vecumā no 4 līdz 12 gadiem, līdz 3 gadiem - 472 bērni, no 13 līdz 17 gadiem - 315 bērni.


Kopumā izņemto bērnu skaitam no Latvijas ģimenēm ir tendence samazināties, norāda VBTI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta pārstāvis Taivo Trams. "Vislielākais šādu lēmumu skaits bija 2011. gadā – 1961 gadījumi. No 2012. gada sākas pakāpenisks samazinājums."


Kā biežākie iemesli, kāpēc Latvijā no ģimenēm tiek izņemti bērni, minēta fiziska, seksuāla un emocionāla vardarbība, nerūpēšanās par bērnu, tā radot šķēršļus bērna pilnvērtīgai attīstībai. VBTI nav informācijas par izplatītākajiem iemesliem, kāpēc bērni no ģimenēm tiem izņemti ārvalsīs. "Tā kā ģimenes dzīvo Lielbritānijā, šīs valsts atbildīgās iestādes arī risina šos jautājumus atbilstoši Lielbritānijas likumiem," skaidro Trams.
 

Taujāts, vai latviešu ģimeņu bērniem, kas dzīvo Lielbritānijā, būtu jādod iespēja atgriezties Latvijā, T. Trams norāda: "Tas atkarīgs no katras konkrētās situācijas. Ja bērna tuvinieki dzīvo ārvalstīs, kuru varas iestādes pieņēmušas lēmumu par bērna izņemšanu no ģimenes, jāpatur prātā, ka lēmums par izņemšanu nav neatgriezenisks. Gadījumā, ja ģimene izdara secinājumus un novērš trūkumus, aizgādības tiesības var atjaunot. Gadījumā, ja bērnam ir tuvinieki Latvijā, ar kuriem ir tuvs un patstāvīgs kontakts un attiecības, būtu lietderīgāka bērna nodošana viņu aprūpē."