Cita dzīve: Laulātais pāris ikdienu vada Viktorijas laikmeta noskaņās

Aizbēgt no moderno tehnoloģiju radītās steidzīgās ikdienas, iespējams, ir daudzu rietumos dzīvojošu cilvēku sapnis. Bet laulātais pāris no Sietlas to patiešām arī izdarīja. Sāra un Gabriels dzīvo Viktorijas laikmeta stilā. Kamēr viņu draugi “sēž” portatīvajos datoros internetā  un telefonos, viņi lasa grāmatas un sarunājas. 

 Vīrs Gabriels katru dienu uz darbu dodas ar  vecmodīgu lielriteņu velosipēdu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vīrs Gabriels katru dienu uz darbu dodas ar vecmodīgu lielriteņu velosipēdu



Pirms 5 gadiem Sāra un Gabriels uzsāka visai neparastu eksperimentu – viņi sāka valkāt Viktorijas laikmeta apģērbu un vadīt sadzīvi, kā to darīja cilvēki pirm 150 gadiem, iegādājās 1888. gadā būvētu māju, no kuras izvāca ārā visu, kas liecinātu par 21. gadsimtu.


“Dzīvot Viktorijas laikmetā ir iedvesmojoši, jo tas bija laika periods, kad cilvēki ticēja kaut kam labam - ka nāks pārmaiņas, kas uzlabos dzīvi. Tas bija optimisma laikmets,” tā savu izvēli pamato Sāra, kas ir aizrautīga Viktorijas laikmeta perioda vēstures pētniece. 


 

Pāris gatavo un ēd, ceļo, izklaidējas un ģērbjas Viktorijas ēras stilā.  Viņu ikdiena daudz neatšķiras no 19. gadsimta cilvēku dzīves.  Viņi ir atteikušies no mobilajiem telefoniem un interneta.  Turklāt arī izklaidei viņi izvēlas 19. gadsimta izdevumus. Piemēram, Sāra lasa 1890. gada "Cosmopolitan" izdevumu.

Gabriels, kas pēc profesijas ir bibliotekārs, ikdienā valkā autentiskas 19. gadsimta brilles. Mājas apgaismošanai pāris izmanto 19. gadsimta eļļas lampiņas. Ēkai nav elektrības. Drēbes tiek mazgātas ar rokām. 

Dzīvojot šādi, viņi izjūt dabas ritmu daudz labāk, ir lielākā harmonijā ar sevi, jūtas neatkarīgāki no mūsdienu “aukliņu raustītājiem” – degvielas, elektrības, interneta pakalpojumu sniedzējiem. 

Sāra: “21. gadsimtā viss šķiet tik vienkārši – nospiedi pogu, iedegās gaisma, nospiedi citu pogu – ieslēdzi apkuri….Šķiet, ka viss notiek kā uz burvu mājienu. Daļa amerikāņu pat nenojauš, kā tiek nodrošinātas  šīs ērtības”. 
 

Ik dienu Sāra uzvelk korseti, bez kuras no mājas ārā neiet. Gada laikā tas ir ietekmējis viņas augumu – viduklis kļuvis skaidāks, stāja – staltāka, mugura – taisnāka.  Vīrieši biežāk izsaka komplimentus par sievietes izskatu. Vīrs Gabriels katru dienu uz darbu dodas ar  vecmodīgu velosipēdu. 
 

Reklāma
Reklāma


Sāra un Gabriels atzīst, ka piekopt šādu dzīvesveidu būtu daudz grūtāk, ja viņu modernie draugi viņus nesaprastu un neatbalstītu.  Savukārt no svešiniekiem nereti nākas dzirdēt apsaukāšanos un pat naidīgus un agresīvus komentārus.