Laba ziņa! Izremontēta bērnu slimnīcas infekcijas nodaļa

22. janvārī durvis apmeklētajiem, vecākiem un mazajiem slimnieciņiem vēra 7. infekcijas slimību nodaļa Bērnu kliniskās universitātes slimnīcā. Pirms tam bieži vien nācās dzirdēt vecāku sūdzības par to, ka bērns slimnīcā iestājās ar vienu diagnozi, bet ārstējoties, tika pie citām infekcijas slimībām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Infekcijas slimību nodaļā ik gadu palīdzību saņem 3000 mazie pacienti ar plašu slimību loku. Vairāk, kā pusi no gadījumiem veido zarnu infekcijas slimības un tām seko dažādas lokalizācijas elpceļu infekcijas, kā arī tipiskās bērnu infekcijas, piemēram, skarlatīna, vējbakas, cūciņas un citas. Šajā nodaļā palīdzību saņem arī pacienti ar hepatoloģiskām (aknu) infekcijām.

Celtniecības darbi nodaļā noritēja 3735 m² platībā. Katra palāta aprīkota ar atsevišķu sanitāro mezglu, kas mazinās infekciju pacientu savstarpēju kontaktēšanos, un līdz ar to infekciju apmaiņu. Palātas paredzētas tikai divu pacientu aprūpei un ārstēšanai. Nodaļa krāsota saulainās krāsās, rotāta ar krāšņiem sienu gleznojumiem, kas priecē gan bērnus, gan vecākus. Infekcijas slimību nodaļas kanalizācijas ūdeņiem tiek veikta atsevišķa attīrīšana ar augstu filtrāciju pakāpi, kas nodrošina slimību ierosinātāju nenokļūšanu pilsētas kanalizācijas ūdeņos. Kopējās 7.nodaļas būvniecības izmaksas sastādīja teju 3 miljoni eiro, projektu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Projekta ietvaros ir paredzēta arī ģenētiskās laboratorijas, rehabilitācijas klīnikas un Hematoonkoloģijas nodaļas rekonstrukcija.

Sveicot nodaļas personālu ar jauno infekcijas slimību nodaļu, veselības ministrs Guntis Belēvičs teica, ka tiem, kuri šeit ārstēsies, būs iespējams to darīt sakārtotā vidē, tādējādi netieši veicinot atveseļošanās procesu.

 

Reklāma
Reklāma

Jaunās nodaļas telpas ir ne vien skaistas un gaišas, bet arī īpaši plānotas atbilstoši infekciju kontroles prasībām, kas paver plašākas iespējas pacientus savietot atbilstoši diagnozēm. Nodaļā ir palāta pacientiem ar īpašām vajadzībām, kā arī īpašs jaunums ir četras negatīvā spiediena palātas, kas paredzētas paaugstinātas bīstamības infekciju izolācijai.

Jaunajā nodaļā visas palātas rotā krāšņi un dzīvespriecīgi gleznojumi, kas tapuši pateicoties labdarības projekta „Brīnumzeme” māksliniekiem. Kopumā sienu gleznojumus veidoja vairāk nekā 50 mākslinieki, radot košus dzīvnieku un pasaku tēlus. Doma par šāda projekta veidošanu radās Ksenijai Titovai, kura, vērojot gleznojumus savu bērnu istabā, un redzot cik daudz prieka un pozitīvu emociju tie dod, izlēma ar šīm sajūtām dalīties.