Laikapstākļu prognozētāji dalās vērojumos, vai Ziemassvētki šogad būs balti

Tuvojoties Ziemassvētkiem, protams, visus interesē, vai tie būs balti, vai 24. decembra vakarā svētvakaru varēsim sagaidīt starp sniega kupenām? Skaidrojam, vai Ziemassvētkos būs sniegs? Visdrošāk uz to var cerēt latgalieši, bet kurzemniekiem var nākties vilties.

Decembra otrajā pusē varētu būt salīdzinoši silts, gaisa temperatūra būs nedaudz virs normas.

FOTO: Shutterstock.com

Decembra otrajā pusē varētu būt salīdzinoši silts, gaisa temperatūra būs nedaudz virs normas.

 

Decembrī gaisa temperatūra būs mazliet virs normas 
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu daļa vadītājs Andris Vīksna pastāstīja: 

„Parasti jau daudzmaz droši varam prognozēt laika apstākļus 15 dienas uz priekšu un šajā aspektā izskatās, ka šonedēļ vēl laiks būs aukstāks, bet decembra sākumā, varētu teikt, ka pat līdz decembra vidum, gaisa temperatūra būs nedaudz virs normas. Naktī būs mīnusi, bet pa dienu jau plusi un dienā tad vairāk būs slapjdraņķis, sevišķi jau valsts rietumos 
 

Arī decembra otrajā pusē varētu būt salīdzinoši silts, gaisa temperatūra būs nedaudz virs normas. Te jāteic, ka decembrī gaisa vidējā temperatūra Latvijā ir no mīnus 3 līdz mīnus vienam grādam, piemēram, valsts centrālajā daļā – mīnus 2,2 grādi. Nekādas īpašas siltuma anomālijas pašlaik nav prognozējamas, būs tikai nedaudz virs normas. Piemēram, ja Kurzemē pa nakti uzsnigs, tad pa dienu sniegs jau nokusīs. 
 

Tomēr tas nenozīmē, ka Ziemassvētki nevarētu būt balti. Vairāk uz baltajiem Ziemassvētkiem var cerēt latgalieši, bet kurzemnieki jau tradicionāli šai ziņā varētu būt apdalīti.” 

 

„Ziemassvētku baltums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, būs vairāk” 
Pazīstamais laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas savā mājas lapā ierakstījis tautas ticējumu: „Ja Advente bez sniega, tad Ziemassvētkos daudz sniega”. 

Ja jau LVĢMC speciālisti saka, ka pirmais Advents būs bez bagātīga sniega (paskatieties ārā pa logu!), tad pastāv cerība, ka Ziemassvētki tik tiešām būs balti. Vilis Bukšs teica "Šobrīd izskatās, ka ap Ziemassvētku laiku Austrumlatvijā sals varētu pieņemties spēkā - līdz mīnus 18, 20 grādiem. Rietumu pusē laiks gan būs maigāks. Tas ir ap 24. decembri, pirms tam – 20. un 21. decembrī - laiks gan varētu būt mainīgs, temperatūra varētu būt ap nulli, līs sidraba lietiņš, būs atkala. Tad sals varētu mazināties pašās gada beigās." 

 

Reklāma
Reklāma

Ticējumi teic, ka 1. decembra rīta puse atbilst ziemas sākumam, pusdienlaiks –vidum, bet vakarpuse – ziemas beigām. Pēc 1. decembra, tad arī varētu spriest kāda būs ziema.

 

Ziemassvētku baltums, ja salīdzinām ar iepriekšējiem gadiem, būs vairāk. Tā kā cerība uz baltiem Ziemassvētkiem ir lielāka. Vismaz Austrumlatvijā… 

Te jāskatās, arī kāds laiks būs 1. decembrī. Ticējumi teic, ka 1. decembra rīta puse atbilst ziemas sākumam, pusdienlaiks –vidum, bet vakarpuse – ziemas beigām. Pēc 1. decembra, tad arī varētu spriest kāda būs ziema. 

Viss liecina, ka janvāra otrā pusē un februārī ziema varētu pastiprināties. Ziemas un sniega būs daudz, tas jāliek aiz auss, bet tas jau būs nākamgad”. 

 

Avots: www.kasjauns.lv