No 6. novembra RIMI nepārdos enerģijas dzērienus nepilngadīgajiem

Sākot ar rītdienu, 6. novembri, Rimi Latvia savos veikalos pārtrauks enerģijas dzērienu tirdzniecību  nepilngadīgajiem. Šāds lēmums pieņemts, atbalstot mediķu viedokli par enerģijas dzērienu  negatīvo ietekmi uz jauniešu veselību. Par aizliegumu nepilngadīgām personām iegādāties  enerģijas dzērienus Rimi veikalos vēstīs informatīvi plakāti, kas tiks izvietoti pie enerģijas dzērienu  tirdzniecības plauktiem un kasu zonā. Savukārt kasieri pirms pārdot šos dzērienus pircējiem,  aicinās uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, lai pārliecinātos, vai klients sasniedzis  pilngadību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Mediķi jau iepriekš publiski pauduši viedokli, ka enerģijas dzērienu sastāvā ir daudz cukura un vielas,  kas rada atkarību. Tie satur tādus stimulatorus kā kofeīns, taurīns, guarana, kuriem pašiem nav  enerģētiskās vērtības, bet kas spēcīgi stimulē vielmaiņu un ļoti ātri iztērē organisma krājumus. Strauja  rezervju „iztukšošana” var jo īpaši nelabvēlīgi ietekmēt augoša organisma funkcijas. Tāpat lietoti lielos  daudzumos vai neatbilstoši, piemēram, slāpju veldzēšanai, enerģijas dzērieni var izraisīt aknu un nieru  problēmas  pieaugušajiem un bērniem.


“Enerģijas dzērienu iegāde visbiežāk ir impulsīvs pirkums – jo īpaši jauniešu vidū. Tāpēc jau vairākus  gadus Rimi veikalos enerģijas dzērieni netiek izvietoti kasu zonā. Tāpat mūsu veikalos esam aizlieguši  izvietot reklāmas un citu informāciju, kas mudinātu pirkumu grozā likt tieši enerģijas dzērienus. Tā rezultātā  ik gadu vidēji par 3 līdz 9% samazinās arī pircēju pieprasījums pēc tiem,” stāsta Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. 

Mediķi atgādina, ka enerģijas dzērienus nedrīkst lietot grūtnieces, māmiņas, kuras baro mazuļus ar krūti,  bērni līdz 12 gadu vecumam, cukura diabēta un sirds un asinsvadu slimību pacienti, kā arī cilvēki ar lieko  svaru. Tāpat arī tie, kas lieto medikamentus, kuru darbību pastiprina vai nomāc kofeīns. 

Reklāma
Reklāma