Māmiņa Inese izmisumā: bāriņtiesa viņai atņēmusi abas meitas

Rīgas bāriņtiesa nesen Inesei Gertmanei atņēma trīs un septiņus gadus vecās meitas. Tas notika pēc tam, kad Ineses mamma Margarita no Balviem uzrakstīja sūdzību gan bāriņtiesai, gan policijai, ka viņas znots izturas slikti pret savām meitām – ģimenē notiekot bieži strīdi un meitas tiekot pat iekaustītas.

Māmiņai Inesei Gertmanei Rīgas bāriņtiesa pēc būtības melīgas un apmelojošas omītes no Balviem sūdzības atņēma aprūpes tiesības par bērniem – trīs un septiņus gadus vecām meitiņām. Māmiņa ir izmisumā un bezspēcīga pret bāriņtiesas patvaļu. Ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māmiņai Inesei Gertmanei Rīgas bāriņtiesa pēc būtības melīgas un apmelojošas omītes no Balviem sūdzības atņēma aprūpes tiesības par bērniem – trīs un septiņus gadus vecām meitiņām. Māmiņa ir izmisumā un bezspēcīga pret bāriņtiesas patvaļu. Ekrānuzņēmums no video.

Konkrētā lieta ieguva plašu publicitāti, un to atspoguļo ne tikai prese, bet arī izskatīja Saeimas Juridiskā komisija. Savukārt Ineses kaimiņi ir gatavi piketēt, lai mātei atdod bērnus – viņi nepazīstot vēl tik priekšzīmīgu māti kā Inese. Te jāpiebilst, ka bāriņtiesa arī īsti neņēma vērā, ka meitu tēvs Zigmunds jau pāris gadus vairs nedzīvo kopā ar ģimeni un pēc būtības savām meitām neko ļaunu nevar nodarīt. 

 

Uz Balvos dzīvojošās vecmāmiņas sūdzības pamata mātei Rīgā atņem meitas 

Meiteņu vecmāmiņas sūdzība bija par pamatu, lai vecāku aizgādības tiesības atņemtu gan mātei, gan tēvam un bērnu ievietošanai krīzes centrā. Meiteņu mamma ir sašutusi par pēkšņo un brutālo meitu atņemšanu. 

 

Jāpiebilst, ka gan Ineses kaimiņi, gan paziņas viņu raksturo kā priekšzīmīgu māti – viņa nelieto alkoholu, ne piekopj netiklu dzīvesveidu, ne tikai rūpējas par savām meitiņām, bet arī tās ļoti mīl. Savukārt ar savu civilvīru, meitu tēvu Zigmundu jau pāris gadu nedzīvo kopā. 

 

Meiteņu vecmāmiņa Margarita, kura nedzīvo kopā ar savu meitu un kurai nepatīkot meitas nu jau kādreizējais dzīvesbiedrs, par viņu raksta sūdzības, ka viņš slikti izturoties pret bērniem. Tagad ome nožēlo savu uzrakstīto un teic, ka jūk prātā un „dzīvo uz vienām zālēm” – viņa nav domājusi, ka viss notikšot tik skarbi un viņas mazbērnus atņems mātei. Bet uzrakstīto vairs ne ar cirvi izcirst un meitenēm nu jādzīvo krīzes centrā, kurā mātei ar meitām atļauts tikties tikai četras stundas dienā – no četriem līdz astoņiem vakarā. Māte arī katru dienu šīs četras stundas pavada kopā ar savām meitām. 

 

Viņa ar asarām acīm Kasjauns.lv stāsta, ka ļoti vēlas atkal atgūt meitas, bet pašlaik jūtas bezspēcīga. Viņa ir arī sašutusi par savas mātes rīcību un bāriņtiesas lēmumu, ka viņas vienīgais pārkāpums it kā esot nesadarbošanās ar bāriņtiesu un nespēja nodrošināt bērniem drošu dzīves vidi. 

 

Bāriņtiesām ir milzīga vara 

Publiskajā telpā šo situāciju pirmā pacēla TV3 raidījuma „Bez Tabu” žurnāliste Skaidrīte Nitiša, kura jau izveidojusi pāris sižetus par to, ka bāriņtiesa burtiski ar varu, neveicot pilnvērtīgu apstākļu izpēti, sievietei atņem bērnus. 

 

„Šis jautājums bāriņtiesai noteikti jāpārskata. Mātei uz praktiski anonīmas sūdzības pamata tika atņemti bērni. Tomēr, uzskatu, ka šajā gadījumā pārsūdzība būs ļoti sarežģīta. Bāriņtiesai ir ļoti liela vara un būs sarežģīti atgūt bērnus. Tai pašā laikā bāriņtiesas lēmums viennozīmīgi ir jāpārvērtē. Māte viennozīmīgi par bērniem rūpējas! Šajā gadījumā nerunāšu par tēvu, bet kāpēc mammai atņēma aprūpes tiesības,” Kasjauns.lv pauda Nitiša. 

 

Mammai tiek pārmests, ka viņa nesadarbojas ar bāriņtiesu un viņai jāatrisina psiholoģiskas problēmas. Bet tam neesot pamata – māte neizvairās no bāriņtiesas, bet uz sēdi, kurā viņai liedza aprūpes tiesības par bērniem neieradās tādēļ, ka nebija saņēmusi paziņojumu. Pēc bāriņtiesas lēmuma viņa arī apmeklē psihologu. Bet par lielāko psiholoģisko traumu var uzskatīt to, ka bērni pēkšņi un brutāli tika atņemti mammai. 

Reklāma
Reklāma

 

Bāriņtiesas rada traģēdijas 

Šo problēmu arī sākusi risināt Saeimas Juridiskā komisija. Komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) teic, ka vecāki bieži vien ir bezspēcīgi pret bāriņtiesas lēmumiem, kuras uz nepatiesu ziņojumu pamata vecākiem atņem aprūpes tiesības. Trešdien, 18. jūnijā, Juridiskajā komisijā izskatīja bāriņtiesu darbību. Pēc komisijas sēdes Čepāne uzsvēra: „Vēstulēs, ko pēdējā laikā saņemu Juridiskajā komisijā, cilvēki bieži sūdzas par bāriņtiesu darbu. Diemžēl tās nav tikai emocijas, jo bāriņtiesu pieņemtie lēmumi salīdzinoši bieži tiek atcelti tiesas ceļā. Šai problēmai jāpievēršas jo īpaši tādēļ, ka ikviens nepamatots lēmums, ar kuru bērni tiek šķirti no ģimenes, ir ne vien traģēdija bērniem un viņu tuviniekiem, bet būtiski iedragā arī visas tieslietu sistēmas prestižu. 

 

Komisijas sēde izvērtās ļoti emocionāla, atklājot virkni gadījumu, kad bāriņtiesu reakcija, iespējams, ir bijusi neadekvāta un ģimenes ir šķirtas bez pamata. Taču tiek ziņots arī par pretējiem gadījumiem, kad iestādes ignorē klajus bērnu tiesību pārkāpumus. Izvērtējot šos gadījumus, kļūst skaidrs, ka izšķiroša loma ir amatpersonu spējai piemērot tiesību normas.” 

 

Meitenes sola atdot māmiņai 

Pēc šīs Saeimas Juridiskās komisijas sēdes Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs Kasjauns.lv atzina, ka mammai Inesei meitas noteikti tiks atgrieztas: „Nu, bet protams! Bāriņtiesa darīs visu, lai meitenes pēc iespējas maksimāli ātrāk nonāktu atpakaļ ģimenē.” Tai pašā laikā viņš uzsvēra, ka šajā konkrētajā gadījumā visi runā „par māti, bet neviens par tēvu”, ka mātei tiek pārmesta nevis nesadarbošanās ar bāriņtiesu, bet gan sociālo dienestu. Tāpat arī meiteņu omītes uzrakstītā sūdzība ir tikai „viens no pierādījumiem”. Tas viss liek domāt, ka drīzumā bāriņtiesa lems par labu mātei. 

 

Tikmēr pati māmiņa nespēj mierīgi runāt un teju ar grūtībām izdabū vārdus pār lūpām. Viņa asarām acīs Kasjauns.lv spēja vien noteikt: „Jūtos drausmīgi, sēras katru minūti, smaids sejā parādās tikai tad, kad izdzirdu šādas labas lietas, ka manas meitenes atgriezīsies mājās.” 

 

Māmiņa šausmās – atņemti bērni (TV3 „Bez Tabu”) 

http://www.youtube.com/watch?v=eX2v05ECuQ8

 

Avots: www.kasjauns.lv