Protesta akcijā pret ĢMO notiks gājiens un kartona zārku mešana Daugavā

Sestdien, 24.maijā, Rīgā notiks savdabīga protesta akcija - "Maršs pret Monsanto" (March Against Monsanto). Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības, mediju un politiķu uzmanību ĢMO (ģenētiski modificēto organismu) draudiem. Paredzēts gan gājiens, gan arī kartona zārku mešana Daugavā. 

Gājienu pavadīs arī atraktīva jauniešu grupa, kas garāmgājējiem dalīs svaigus, bioloģiski audzētus dārzeņus, dažādus citus veselīgus našķus un pašaudzētas kultūraugu sēklas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gājienu pavadīs arī atraktīva jauniešu grupa, kas garāmgājējiem dalīs svaigus, bioloģiski audzētus dārzeņus, dažādus citus veselīgus našķus un pašaudzētas kultūraugu sēklas.

 

 

Akcijas "Maršs pret Monsanto", protesta gājieni un cita veida pasākumi notiks dažādās valstīs un pilsētās, iestājoties pret starptautiskās agrotehnoloģiju kompānijas Monsanto centieniem monopolizēt pārtikas un sēklu tirgu un izplatīt ģenētiski modificētas šķirnes, tādējādi ierobežojot zemnieku tiesības audzēt tradicionālās šķirnes un patērētāju tiesības izvēlēties veselīgu pārtiku.

 

Arī Latvijā notiks otrā šāda veida akcija (iepriekšējā notika 2013.gada 12.oktobrī pie ASV vēstniecības). Šoreiz akcija plānota kā protesta gājiens, kurā aicināti piedalīties vides aizsardzības, lauksaimniecības, augkopības, biškopības un patērētāju tiesību aizstāvības organizāciju un iniciatīvu pārstāvji un citi vides aizsardzības interesenti, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja biedrībā "homo ecos:". 

 

Gājiena mērķis ir pievērst sabiedrības, mediju un politiķu uzmanību ĢMO (ģenētiski modificēto organismu) draudiem, konvenciālās ķimizētās lauksaimniecības radītajām problēmām, dabai un cilvēkiem draudzīgu saimniekošanu traucējošajiem birokrātiskajiem žņaugiem, ko īsteno no sabiedrības nodokļiem uzturētas valsts iestādes, nesekmīgajai laukusaimniecības, mežu un reģionālai politikai un daudzām citām vides aizsardzības problēmām, kā arī rosināt sabiedrību un politiķus meklēt un izmantot dažādas zaļas alternatīvas šobrīd samilzušo vides, ekonomikas un sociālo problēmu risināšanā.

 

Gājiena organizatori kā 20 darba gadu vērtējumu noliks piemiņas vainagus, ziedus un svecītes pie Ministru kabineta, Saeimas un Zemkopības ministrijas šo valsts iestāžu īstenotās lauksaimniecības, mežsaimniecības un reģionālās politikas upuriem – 20 neatkarības gados izzudušajiem 530 ciemiem un neskaitāmajām viensētām, iznīcinātajām dabas un kultūrvēstures vērtībām, ar lauksaimniecības ķīmiju saindētās pārtikas izraisīto slimību dēļ mirušajiem cilvēkiem.

 

Reklāma
Reklāma

Piemiņas vainags tiks nolikts arī pie Rīgas domes 20 gadus dominējošās „buldozera domāšanas” dēļ iznīcinātajiem mazdārziņiem, dabas un kultūrvēstures vērtībām.

 

Gājiens sāksies 8.45. pie Lucavsalas ģimenes dārziņu vārtiem, dosies pāri salu tiltam, tālāk pa Lāčplēša ielu, pēc tam pa Gogoļa ielu, līdz Stacijas laukumam. Uz Gogoļa ielas pie Zinātņu akadēmijas 9.45 gājienam pievienosies cilvēki, kas nevar vai nevēlas iet pilno maršrutu. Tālāk gājiens ies pa Merķeļa ielu un Vērmaņdārzu līdz Ministru kabinetam. No šīs vietas tas ies pa Brīvības bulvāri un Kaļķu ielu līdz Rīgas domei. Pēc tam pa Tirgoņu ielu, Doma laukumu un Jēkaba ielu uz Latvijas Saeimu, no kurienes tālāk pa Jēkaba, Krišjāņa Valdemāra un Citadeles ielu dosies uz Zemkopības ministriju. Nobeigumā gājiens dosies pa Citadeles un Krišjāņa Valdemāra ielu uz Vanšu tiltu, kur 11.00 – 11.10 paredzēts gājiena noslēgums.

 

Gājienā tiks nesti arī kartona zārki ar agrobiznesa un pārtikas kompāniju nosaukumiem, kas izplata ĢMO sēklas un savā ražotajā pārtikā izmanto ĢMO piedevas. Gājiena noslēgumā zārkus paredzēts iemest Daugavā.

 

Kā uzskata akcijas organizatori, šīs kompānijas, kas gadiem ilgi nodarbojušās ar dabas postīšanu un cilvēku indēšanu neko vairāk kā bankrotu, publisku nosodījumu un starptautisku tribunālu nav pelnījušas. Noslēgumā uz Vanšu tilta tiks nodziedātas vairākas, zaļi domājošus cilvēkus vienojošas dziesmas.

 

Gājienu pavadīs arī atraktīva jauniešu grupa, kas garāmgājējiem dalīs svaigus, bioloģiski audzētus dārzeņus, dažādus citus veselīgus našķus un pašaudzētas kultūraugu sēklas. Tiks dalīti arī informatīvie materiāli par ĢMO un lauksaimniecības ķīmijas kaitīgumu un citām vides problēmām, kā arī dažādām alternatīvām un zaļā dzīvesveida iespējām. Pēc pasākuma visi tiks aicināti pievienoties Miera ielas svētkiem, kuros notiks zaļais tirdziņš, pašaudzētu sēklu maiņa, amatnieku meistarklases un citi interesanti pasākumi.