Lieliskais avokado. Kāpēc tas iekļaujams ikdienas ēdienkartē

Pašlaik vēl turpinās gavēnis, tāpēc daudzi cilvēki ierobežo savu ēdienkarti, atsakoties no dažiem ikdienā lietojamiem pārtikas produktiem. Vienlaikus tas ir laiks, kad atklāt sev citus lieliskus produktus. Piemēram, avokādo. 

Viens avokado dienā un dzīve izdevusies!

FOTO: Shutterstock.com

Viens avokado dienā un dzīve izdevusies!

Gavēņa laikā viens no lieliskākajiem produktiem ir avokado - šis tropu auglis savas augstās uzturvērtības un lieliskās garšas dēļ Latvijā kļūst arvien iecienītāks gan restorānos, gan ģimenes galdā. 

 

 

 

Avokado dod sāta sajūtu
Pusīte avokado satur 3,4 gramus šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu, kas veicina gremošanas sistēmas darbību. Turklāt šķīstošās šķiedrvielas palēnina ogļhidrātu sašķelšanos, kas ļauj ilgāk justies paēdušam un samazina vēlmi našķoties starp ēdienreizēm. 

 

 

Avokado ir veselīgs

Izpētīts, ka avokado lietošana uzturā normalizē vielmaiņu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, vairo noturību pret stresu, uzlabo atmiņu, samazina sirds un asinsvadu slimību risku, palīdz novērst saslimšanu ar vēzi, pazemina holesterīna līmeni un palēnina ādas novecošanos. Avokado satur līdz 30% vērtīgu augu eļļu, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu — kāliju, kalciju, fosforu, magniju, kā arī maz cukura — tikai līdz 1,6%, tāpēc tos var ēst arī diabēta slimnieki. 

 

Avokado ir garšīgs

Avokado - tā ir lieliska iespēja tavām maltītēm piešķirt īpaši izsmalcinātu garšu un tekstūru. Iegādājies veikalā nogatavinātu augli un izmēģini kādu no veselīgu ēdienu receptēm, kuru sastāvā ir avokado. La tavā garšu pasaulē kopā ar avokado ienāk vēl nebijušas sajūtas un jauni atklājumi!


Lasi arī:
 Avokado un bumbieru kūka
Veselīgie spinātu un avokado salāti 

Avokado mērce


 

 

Avokado var palīdzēt nomest lieko svaru

Lai gan avokado augļi kaloriju daudzuma ziņā pārspēj olas un gaļu, ir labā ziņa - avokado kalorijas nav tās, kuras veicina liekā svara rašanos! Vairāki pētījumi pat rāda - cilvēkiem, kas uzturā regulāri lieto avokado, parasti ir zemāks ķermeņa masas indekss nekā tiem, kas šo augli savā ēdienkartē neiekļauj. Avokado satur daudz šķiedrvielu, kas aizpildīs vēderu un radīs sāta sajūtu uz ilgu laiku. Šķiedrvielas arī veicinās gremošanas sistēmas darbību, uzlabojot tās efektivitāti, kas, savukārt, palīdzēs jums sadedzināt vēl vairāk kaloriju.

 

Reklāma
Reklāma

 

Avokado var pazemināt holesterīna līmeni

Avokado spēj pazemināt holesterīna līmeni organismā. Avokado satur vielas, kas ātri un efektīvi tiek galā ar nevajadzīgo holesterīnu, tādējādi mazinot risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.. Un, ja padomāsiet, ka sirds un asinsvadu slimības ik gadu ir biežākais nāves gadījumu cēlonis, tad avokado noteikti uzskatīsiet par labāko draugu jūsu veselībai.

 

 

Avokado var palīdzēt saglabāt labu redzi

Vēl viens iemesls, kāpēc avokado vajadzētu regulāri iekļaut ēdienkartē, ir tas, kas šis auglis satur lielus daudzumus karotinoīdu.  Kas tie tādi? Nu un? Karotinoīdi ir īpašas uzturvielas, kas palīdz izvairīties no acu slimībām. Gadiem ejot, redze arvien pasliktinās, tomēr karotinoīdi var palīdzēt šo procesu palēnināt.

 

 

Avokado var pazemināt asinsspiedienu

Ar asinsspiedienu saistītas problēmas ietekmē dzīvi miljoniem cilvēku visā pasaulē. Augstu asinsspiedienu nedrīkst ignorēt, jo tas var izraisīt nopietnas sirds un asinsvadu slimības. Neuztraucieties, avokado var palīdzēt arī šajā gadījumā. Tas satur lielus magnija un kālija daudzumus, kas ārkārtīgi efektīvi palīdz novērst asinsspiediena paaugstināšanos.

 

 

Avokado uzlabo smadzeņu darbību

Avokado var uzlabot asinsriti. Jūs domājat, nu un? Asinsrite ir ārkārtīgi svarīga efektīvai ķermeņa muskuļu funkcionēšanai. Tāpat asinsrite ir būtiska jūsu smadzeņu veselībai. Ja vēlaties pasargāt smadzenes no pāragras novecošanas uz uzlabot savas kognitīvās spējas, jums noteikti vajadzētu avokado iekļaut savā ikdienas ēdienkartē.

 

Avokado var samazināt risku saslimt ar vēzi

Vēzis ir uzskatāms par mūsdienu pasaules mēri. Dažādu vēža veidu izraisīto nāvju skaits nav vienīgā biedējošā lieta; miljoniem izārstēto vēža pacientu arī nākas drastiski mainīt savu dzīvi sakarā ar šo bīstamo slimību. Kā samazināt iespēju saslimt ar vēzi? Palīdzēt var avokado! Pētījumi atklāj, ka avokado var samazināt iespēju saslimt ar noteiktiem vēža veidiem, tāpēc sāciet to ēst pēc iespējas ātrāk!

 

 

Avokado uzlabo imūnsistēmu

Avokado satur antioksidantus, kas uzlabos jūsu imunitāti. Stiprāka imūnsistēma var ievērojami paaugstināt dzīves kvalitāti, jo jūs spēsiet izvairīties no populārākajām veselības problēmām, ar kurām citi cilvēki saskaras bieži. Viens avokado pa dienu patiesi palīdzēs neslimot.