3 visbiežāk novērotie sieviešu izdarītie ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi

Interesanti gan, kādus ceļu satiksmes noteikumus visbiežāk pārkāpj tieši daiļā dzimuma pārstāves? šādu aptauju, sagaidot 8.martu, veikusi apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company” SE, autosalons "Ford Latvia" un Sieviešu dienas rallija organizatori - biedrība "Par stipru Latviju!".

Sieietes ar auto brauc daudz prātīgāk un avārijas visbiežāk izraisa vien aiz neuzmanības.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sieietes ar auto brauc daudz prātīgāk un avārijas visbiežāk izraisa vien aiz neuzmanības.

 

 

Aptaujā sievietes atzinušas, ka mēdz pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus. Kā biežākos pārkāpumus sievietes norādījušas: atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu (to atzīmējušas lielākā daļa - 77% - aptaujas dalībnieču), runāšanu pa mobilo telefonu, nelietojot brīvroku sistēmu (64%), kā arī krustojuma šķērsošanu pie dzeltenā signāla (44%).

Savukārt aptaujātie vīrieši uzskata, ka visbiežākie sieviešu pieļautie ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumi ir: runāšana pa mobilo telefonu, nelietojot brīvroku sistēmu (šo atbildi norādījuši 73% aptaujāto vīriešu), nepareiza vai nekorekta automašīnas novietošana stāvvietā (59%), kā arī pārkārtošanās, neskatoties spoguļos (54%).

Neraugoties uz to, ka aptaujā dāmas ir atzinušas, ka mēdz pārkāpt atļauto braukšanas ātrumu, gan Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD), gan BTA statistika par izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām transporta apdrošināšanas veidos liecina, ka dāmas ir apdomīgākas un prātīgākas autovadītājas un izraisa mazāk ceļu satiksmes negadījumu nekā vīrieši.

Saskaņā ar CSDD statistiku, 2012.gadā uz Latvijas ceļiem notika vairāk nekā 34 000 ceļu satiksmes negadījumu, no kuriem tikai trešdaļu izraisījušas daiļā dzimuma pārstāves. Savukārt, apkopojot BTA statistiku par pieteiktajiem apdrošināšanas gadījumiem transporta apdrošināšanā, secināts, ka pērn 75% gadījumu pieteikuši vīrieši, turklāt par apdrošināšanas gadījumiem, kurus pieteikušas sievietes, BTA pērn vidējā izmaksātā atlīdzības summa bijusi par 110 eiro mazāka nekā par gadījumiem, kurus pieteikuši vīrieši.

Tikai 12% aptaujāto sieviešu uzskata, ka sievietes ir labākas autovadītājas nekā vīrieši.

"BTA Insurance Company” SE valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus: "Sieviešu un vīriešu autovadīšanas prasmes, kā arī veiklību ceļu satiksmē nosaka pieredze, regulāri braukšanas treniņi un vadītāja personība. Tomēr statistika liecina, ka sievietes kā autovadītājas tomēr ir prātīgākas, un vairumā gadījumu tās izraisa ceļu satiksmes negadījumus neuzmanības vai paviršības dēļ, piemēram, aizskatoties pa logu vai braucot atpakaļgaitā.

Turpretī vīrieši ir daudz biežāk izraisa negadījumus, braucot pārgalvīgi, agresīvi un pārvērtējot savas prasmes, kā rezultātā arī automašīnai tiek radīti daudz būtiskāki bojājumi".

 

47% vīriešu uzskata, ka ir labāki autovadītāji nekā sievietes

Aptaujas laikā, lūdzot sniegt atbildi uz jautājumu: "Kas, tavuprāt, ir labāki autovadītāji?”, 65% dāmu atbildēja, ka sievietes un vīrieši automašīnu vada vienlīdzīgi. Šādu viedokli pauda arī puse (50%) aptaujāto vīriešu. Gandrīz tikpat liela daļa vīriešu (47%) tomēr uzskata, ka vīrieši ir labāki autovadītāji nekā sievietes. Dāmas savas autovadīšanas prasmes nav tik augstu novērtējušas – tikai 12% aptaujāto sieviešu uzskata, ka sievietes ir labākas autovadītājas nekā vīrieši. 23% sieviešu tomēr atzinušas, ka vīrieši ir labāki autovadītāji.

55% kungu atzīst, ka dāmas ir pieklājīgas autovadītājas

Reklāma
Reklāma

Vērtējot sieviešu autovadīšanas kultūru, vairāk nekā puse (56%) kungu atzinuši, ka sievietes kopumā ir pieklājīgas autobraucējas. Puse no aptaujātajiem kungiem atzinusi, ka sievietes gandrīz vienmēr vai diezgan bieži pasaka “paldies”, ja viņām tiek dots ceļš. Nedaudz mazāks skaits kungu (35%) atzīst, ka gandrīz vienmēr vai diezgan bieži dāmas dod ceļu autovadītājam, kurš izbrauc no mazākas nozīmes ceļa. Gan aptaujātās dāmas, gan aptaujātie kungi atzinuši, ka dāmas salīdzinoši retāk signalizē ar gaismām citiem autovadītājiem, tādējādi brīdinot par Ceļu policijas esamību vai arī informējot par to, ka automašīnai nav ieslēgtas gaismas..

Dāmas komentē vīriešu agresīvo braukšanas stilu, kungi – dāmu nervozo braukšanu

Atbildot uz aptaujas jautājumu: "Vai komentējat sava vīrieša/savas sievietes braukšanas stilu, sēžot blakus?”, abu dzimumu pārstāvji vienlīdzīgi atzinuši, ka mēdz reizēm komentēt automašīnas vadītāja braukšanas stilu. Aptuveni trešā daļa jeb 35% sieviešu komentē vīriešu braukšanas stilu, kad kungi brauc pārāk agresīvi, bez vajadzības mainot satiksmes joslas un apdzenot citas automašīnas, savukārt 19% aptaujāto sieviešu norādījušas, ka izsaka autovadītājam – vīrietim – komentārus, kad netiek ievēroti ceļu satiksmes noteikumi. Turpretim 27% no aptaujātajiem kungiem savu dāmu braukšanas stilu komentē situācijās, kad dāmas brauc nervozi, bet 20% atzinuši, ka izsaka dāmām komentārus arī tad, ja sievietes brauc pārāk lēnu, neiekļaujoties kopējā satiksmes plūsmā.

43% dāmu pašas spēj nomainīt automašīnas riepu

Atbildot uz jautājumu par tehniska rakstura darbībām, ko sievietes pašas var paveikt, aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa dāmu prot gan uzpildīt degvielu (97%) un papildināt logu šķidrumu (90%), gan arī pārbaudīt eļļas daudzumu (82%) un izmērīt gaisa spiedienu riepās (68%). Gandrīz puse – 43% – aptaujas dalībnieču ir norādījušas, ka prot nomainīt arī automašīnas riepu. Lūdzot kungiem izteikt viedokli par sieviešu prasmēm, tikai 10% no aptaujātajiem vīriešiem uzskata, ka sievietes spētu nomainīt automašīnas riepu.

Noskaidroti sievišķīgākie un vīrišķīgākie auto zīmoli

Lai gan aptaujas dalībnieku domas par to, kura no automašīnas markām ir vissievišķīgākā un kura ir visvīrišķīgākā, bija ļoti dažādas (tika atzīmētas teju visu marku automašīnas), tomēr procentuāli visvairāk respondentu gan sieviešu, gan vīriešu vidū par sievišķīgāko automašīnas marku uzskata „Mini”, bet par vīrišķīgāko automašīnu – „BMW”. Dāmas sievišķīgāko automašīnu TOP otrajā vietā ierindojušas „Lexus” markas automašīnas, bet trešajā vietā – „Mazda” markas automašīnas. Arī pēc kungu domām, „Lexus” ir otra sievišķīgākā automašīna, bet trešā, viņuprāt, ir „Citroen”. Gan dāmas, gan kungi visvīrišķīgāko automašīnu kategorijā otrajā vietā izvirzījuši „Range Rover”. Visvīrišķīgāko automašīnu trešajā vietā dāmas ierindojušas „Mercedes – Benz”, savukārt kungi – „Porsche”.

Degvielas patēriņš – nozīmīgākais faktors, izvēloties automašīnu

Aptaujas rezultāti liecina, ka gan sievietes, gan vīrieši kā nozīmīgāko faktoru automašīnas izvēlē minējuši tās degvielas patēriņu. Kā otru nozīmīgāko faktoru dāmas ierindojušas automašīnas modeļa vizuālo izskatu, bet kungiem otrs svarīgākais faktors ir automašīnas motora jauda. Savukārt kā trešo nozīmīgāko faktoru sievietes ierindojušas – spēkrata motora jaudu, turpretim kungi – automašīnas vizuālo izskatu. Kā nākamo svarīgāko faktoru, piedaloties ceļu satiksmē, gan dāmas, gan kungi atzīmējuši KASKO apdrošināšanas polises iegādi.

Interneta aptauja par sieviešu braukšanas paradumiem un vīriešu vērtējumu tika veikta 2014.gada februārī, un tajā kopumā piedalījās vairāk nekā 600 respondentu no visas Latvijas. Aptaujā piedalījās gan sievietes, gan vīrieši vecumā no 18 gadiem.