Saeimā atsākas diskusijas par abortiem, mājdzemdībām un nedzīvi dzimušo bērnu apglabāšanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien uzsāka darbu pie Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumu otrā lasījuma redakcijas, kurai iesniegtie priekšlikumi cita starpā paredz ieviest obligātu konsultāciju pirms pirmās grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas un pagarināt pārdomu periodu pirms aborta izdarīšanas no 72 līdz 120 stundām. Deputāti sprieduši arī par mājdzemdībām un nedzīvi dzimušo bērnu apglabāšanas iespējām.

Saeimas deputāti uzdod Veselības ministrijai izkaukulēt, cik izmaksā dzemdības ārpus stacionāra. Foto iesūtījusi portāla lietotāja Sanita Ozoliņa. Modelei nav saistības ar raksta tematiku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saeimas deputāti uzdod Veselības ministrijai izkaukulēt, cik izmaksā dzemdības ārpus stacionāra. Foto iesūtījusi portāla lietotāja Sanita Ozoliņa. Modelei nav saistības ar raksta tematiku.

 

"Plašā ekspertu lokā šodien esam sākuši skatīt atvērto Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu, kura izmaiņas allaž raisa plašas diskusijas un pretrunīgus viedokļus. Tomēr komisijas darbu esam iecerējuši virzīt konstruktīvi un par iesniegtajiem priekšlikumiem lūgt mēneša laikā kompetento iestāžu atzinumus – ņemot vērā, ka potenciālie jauninājumi jāanalizē gan no nozares politikas, gan finansējuma pieauguma un cilvēktiesību viedokļa," informē komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.   

Kā portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Saeimā, šodienas sēdē diskutētie priekšlikumi aptver trīs tēmu blokus – valsts finansējumu dzemdībām ārpus stacionāra, rīcību ar nedzīvi dzimuša bērna mirstīgajām atliekām, kā arī izmaiņas grūtniecības mākslīgās pārtraukšanas regulējumā, norāda komisijas vadītāja. 

Obligātā konsultācija pirms aborta
A.Barča atzīst, ka vislielākās diskusijas raisīja priekšlikums paredzēt obligātu konsultāciju grūtniecēm, kuras izteikušas vēlēšanos mākslīgi pārtraukt pirmo grūtniecību:"Lai arī vēlme nodrošināt sievietei iespēju izdarīt pēc iespējas pārdomātu lēmumu ir apsveicama, šodien dzirdējām daudz profesionāļu un nevalsts organizāciju iebildumu par to, vai piedāvātais risinājums būtu piemērots. Vai tiešām gadījumos, kad sieviete piedzīvojusi seksuālu vardarbību un ir pieņēmusi lēmumu, viņai par to obligātā kārtā būtu jārunā vēlreiz?

Iespējams, risinājums būtu brīvprātīga konsultācija, turklāt kādēļ to liegt otrās vai trešās grūtniecības gadījumā? Un, protams, ļoti praktiski jautājumi – vai mums ir nepieciešamie speciālisti un kā šādas konsultācijas finansēt?”

Reklāma
Reklāma

A.Barča uzsver, ka komisija no ministrijām sagaida ļoti izsvērtus vērtējumus gan par obligātās konsultācijas nepieciešamību, gan par priekšlikumu no 3 līdz 5 dienām pagarināt pārdomu laiku pirms aborta veikšanas. 

Mājdzemdības kļūst aktuālākas
Saskaņā ir likumu valsts nodrošina bezmaksas dzemdību palīdzību un oficiāli ir atļautas arī mājdzemdības, taču praksē bezmaksas palīdzība ārpusstacionāra dzemdībās netiek nodrošināta. "Konstatējām, ka problēma ir aktuāla un prasa risinājumu. Taču nebūtu pareizi mājdzemdībām piemērot stacionāra pakalpojumu izmaksas, tādēļ nozares asociācijām kopā ar Veselības ministriju jāstrādā pie izmaksu kalkulācijām – precīzi jāapraksta katra manipulācija un izmaksas ārpusstacionāra dzemdībās. Pirmo atskaiti no ministrijas par paveikto gaidīsim jau pēc mēneša,” informē A.Barča. 

Ļaut apglabāt nedzīvi dzimušos bērnus
A.Barča norāda, ka klātesošie pauda atbalstu deputātu ierosinājumam dot iespēju nedzīvi dzimuša bērna vecākiem neatkarīgi no grūtniecības nedēļas apglabāt bērna mirstīgās atliekas. Kā priekšlikuma iesniedzēju vārdā pauda deputāte Inga Bite, plānota un gribēta bērna zaudējums ir ļoti emocionāls trieciens vecākiem un valstij šādās situācijās ir jānodrošina cieņpilna attieksme. Patlaban bērnu mirstīgās atliekas, ja viņi dzimuši līdz 22.grūtniecības nedēļai un kuru svars nepārsniedz 500 gramus, nonāk "medicīniskajos atkritumos", norāda priekšlikuma autori. 

Pirms balstot par katru no 19 likumprojektam "Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā" iesniegtajiem priekšlikumiem, komisija pieprasījusi atzinumus no Veselības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Finanšu ministrijas, kā arī tiesībsarga, kas Saeimā jāiesniedz līdz 21.februārim. 

Grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā pirmā lasījuma redakcija paredz Latvijā atcelt donoru dzimumšūnu importa un eksporta aizliegumu.