Atrasts izskaidrojums, kāpēc cilvēkiem patīk pašiem sevi bildēt

Vai esi ievērojis, cik ļoti pusaugu meitenes aizraujas ar sevis bildēšanu? Sociālajos tīklos šādu bilžu ir tik daudz! Tiesa, bildēt sevi patīk visdažādākā vecuma cilvēkiem, jo paša uzņemta bilde mobilajā telefonā šķiet ievērojami glaimojošāka. Izrādās, tam ir zinātnisks izskaidrojums.
Ir taču atšķirība, vai ne? Dziedātāja Demija Lovato pašas un fotogrāfa uzņemtā attēlā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir taču atšķirība, vai ne? Dziedātāja Demija Lovato pašas un fotogrāfa uzņemtā attēlā.

 

Amerikas mediji aktualizējuši tālajā 1977.gadā veikto psihologu Maršala Dermera un Džefrija Naita pētījumu par to, ka cilvēki priekšstatu par savu izskatu gūst no ārkārtīgi neuzticama avota – spoguļa. Cilvēks ik dienas vairākas reizes ieskatās spogulī, un tas veido izpratni par to, kāds viņš izskatās. Kā jau varētu iedomāties, ieraugot no lielāka attāluma vai atšķirīga leņķa uzņemtu fotogrāfiju, viss izskatās pavisam citādi. „Cilvēkiem labāk patīk tādas fotogrāfijas, kas sakrīt ar viņu spoguļattēlu, nevis patieso izskatu,” teikts pētījumā. Citiem vārdiem sakot, mūsu pašvērtējumu nosaka tas, ka spogulī skatāmies no neliela attāluma un glaimojošā pozā. Cita cilvēka uzņemtas fotogrāfijas visbiežāk mūs parāda no cita leņķa. 

ilvēkiem labāk patīk tādas fotogrāfijas, kas sakrīt ar viņu spoguļattēlu, nevis patieso izskatu.

Iespējams, ar to var skaidrot pašuzņemto fotogrāfiju bumu sociālajos medijos – tās lielā mērā attēlo to, ko redzam spogulī. Pat ja tas ir tālu no patiesības. Psihologu viedokļi par šādām fotogrāfijām dalās. Kamēr vieni uzskata, ka tās veicina veselīga pašvērtējuma rašanos, citi tās uzskata par mūsdienu sabiedrības visaptverošā narcisisma apliecinājumu. „Pašuzņemto fotogrāfiju varoņi izturas tā, it kā piedalītos paši savā realitātes šovā. Viņi domā, ka skatītājiem ir interesanti viņus redzēt guļam gultā ar sakniebtām lūpām. Tas ir gluži tāpat kā nepārtraukti skatīties spogulī,” raksta psiholoģijas doktore Pegija Drekslere. 

Reklāma
Reklāma

Citiem vārdiem sakot, spoguļattēls ir maldinošs. Tas gan nenozīmē, ka tev vajadzētu pārcilāt prātā savas briesmīgākās fotogrāfijas un ar šausmām secināt, ka tā tu patiesībā izskaties. Nebūt ne. Patiesība, visticamāk, ir kaut kur pa vidu. 

 

Avots: www.kasjauns.lv