"Baltās apkaklītes" ieskaitītas aktīvāko lasītāju lokā

Salīdzinoši aktīvāki lasītāji ir iedzīvotāji vecumā virs 45 gadiem, iedzīvotāji ar augstāko izglītību, krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji, kā arī tā sauktās "baltās apkaklītes" - vadītāji, speciālisti un ierēdņi, liecina Pētījumu centra SKDS 2013.gada jūlijā veiktās aptaujas dati.
Vidēji pusgada laikā viena sieviete izlasījusi 4.4 grāmatas, bet vīrietis – tikai divas. Foto no portāla www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vidēji pusgada laikā viena sieviete izlasījusi 4.4 grāmatas, bet vīrietis – tikai divas. Foto no portāla www.kasjauns.lv

 

 

Aptaujā tika uzdoti divi jautājumi - "Cik grāmatas Jūs esat nopircis pēdējo sešu mēnešu laikā?"  un "Cik grāmatas Jūs esat izlasījis līdz galam pēdējo sešu mēnešu laikā?".

 

 

Rezultāti liecina, ka pēdējā pusgada laikā tikai 33% iedzīvotāju ir nopirkuši vismaz vienu grāmatu un tikai puse Latvijas iedzīvotāju lasa grāmatas.

 

Atbildot uz jautājumu "Cik grāmatas Jūs esat izlasījuši līdz galam pēdējo sešu mēnešu laikā?", tikai puse (50.4%) norādīja, ka ir izlasījuši vismaz vienu grāmatu. 

 

Taču vienlaikus dati liecina, ka grāmatu lasīšanas intensitāte ļoti būtiski atšķiras. Saskaņā ar  aptaujas datiem 10% iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā ir izlasījuši vienu grāmatu, 11% - divas, 10% - trīs vai četras, 9% - piecas līdz deviņas, bet 12% apgalvo, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ir izlasījuši desmit vai vairāk grāmatas. Saskaņā ar aptaujas datiem vidēji viens Latvijas iedzīvotājs pusgada laikā ir izlasījis 3.3 grāmatas. 

 

Sievietes lasa vairāk

Aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka sievietes salīdzinājumā ar vīriešiem ir krietni aktīvākas grāmatu lasītājas. Tikai 37% sieviešu apgalvo, ka pēdējā pusgada laikā nav izlasījušas nevienu grāmatu, savukārt vīriešu vidū tādi ir 59%. Vidēji viena sieviete izlasījusi 4.4 grāmatas, bet vīrietis – tikai divas.

 

Reklāma
Reklāma

Tāpat aptaujas rezultāti rāda, ka salīdzinoši aktīvāki lasītāji ir iedzīvotāji vecumā virs 45 gadiem (vidēji ir izlasījuši 3.9 grāmatas), iedzīvotāji ar augstāko izglītību (5.0), krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji (3.8), kā arī tā sauktās

"baltās apkaklītes” (vadītāji – 3.9, speciālisti un ierēdņi – 4.2). 

 

Savukārt mazāk aktīvi lasītāji ir iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 34 gadiem (vidēji pēdējā pusgada laikā izlasījuši 2.6 grāmatas), iedzīvotāji, kuriem ir tikai pamatizglītība (1.9), tie, kuri ģimenē sarunājas latviešu valodā (2.9), kā arī fiziskā darba strādnieki (2.3) un pašnodarbinātie (2.4).  

 

Aptaujas dati liecina, ka nepastāv lielas grāmatu lasīšanas atšķirības starp pilsētām un laukiem, kā arī dažādiem Latvijas reģioniem. Vienīgais izņēmums ir Rīga, kur to iedzīvotāju īpatsvars, kuri pēdējā pusgada laikā nav izlasījuši nevienu grāmatu ir mazāks (35%). 

 

Grāmatu nopircis katrs trešais iedzīvotājs

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka pēdējo sešu mēnešu laikā grāmatas pircis ir tikai katrs trešais (32.9%) Latvijas iedzīvotājs. Divas trešdaļas (65.6%) apgalvo, ka to nav darījuši.  

 

Saskaņā ar aptaujas datiem 8% iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā ir nopirkuši vienu grāmatu, 9% - divas, 8% - trīs vai četras, 5% - piecas līdz deviņas, bet 4% apgalvo, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ir iegādājušies desmit vai vairāk grāmatas. 

 

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāts 1051 respondents vecumā no 15 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

 

Informācija no www.skds.lv