Brīdina par vētru. Padomi, kā rīkoties vētras laikā

Sinoptiķi prognozē ļoti stipru vētru, tā gaidāma otrdien, 29.oktobrī. Jau brīvdienās virs Atlantijas okeāna sāka veidoties ciklons. Visaktīvākais tas būs pirmdien, kad Rietumeiropā nesīs vēja brāzmas pat virs 35 m/s. Otrdien, sasniedzot Latviju, vētra jau sāks zaudēt savu spēku, tomēr arī mūsu valstī teritorijas lielākajā daļā ir gaidāmas dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 20-24 m/s, bet Kurzemē un Vidzemē vēja brāzmu spēks sasniegs 25-28 m/s. 

Vētras un spēcīga vēja laikā bez īpašas vajadzības no mājām nevajadzētu iet laukā, jo īpaši bērniem.

FOTO: Marika Eglīte

Vētras un spēcīga vēja laikā bez īpašas vajadzības no mājām nevajadzētu iet laukā, jo īpaši bērniem.

 

Analizējot pašreiz pieejamo informāciju, Rīgā otrdien dienā prognozē 20-21 m/s stipras vēja brāzmas. Kā rīkoties šādos laika apstākļos, skaidro glābšanas dienesta speciālisti.

 

Rīcība vētras laikā

- Vētras laikā iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļu braucamās daļas, ēku un būvju konstrukciju sagrūšana, jumtu noraušana, ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

 

- Bez īpašas nepieciešamības centies neiet ārpus telpām, atturi no pastaigām bērnus, vecus cilvēkus un invalīdus.

 

- Esi gatavs elektroenerģijas padeves pārtraukumiem. Savlaicīgi sagatavo kabatas lukturus un ievieto baterijas radiouztvērējos.

 

- Aizver logus, durvis, bēniņu lūkas. Daudzdzīvokļu mājās nostiprini priekšmetus uz sava balkona.

 

- Lauku mājās nostiprini saimniecības priekšmetus, neved laukā mājlopus.

 

- Telpās neuzturies logu tuvumā. Blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

Reklāma
Reklāma

 

- Ja vētra pārsteigusi ārpus telpām, neuzturies un nenovieto transporta līdzekļus zem vientuļiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem, elektropārvades līnijām.

 

- Nelieto lietussargus, tie apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus.


- Atrodoties klajā laukā, sameklē vietu, kur patverties, piemēram, grāvi vai ieplaku. Ja tādas nav, tad stipras vēja brāzmas gadījumā nogulies zemē.

 

- Atrodoties uz ūdens, mēģini nokļūt krastā. Vislabāk, ja laivu var izvilkt no ūdens, klajā vietā apgāzt un nogulties zem tās.

 

- Atrodoties mežā, ieej dziļāk biezoknī. Biezoknī koki ir vairāk aizsargāti no vēja brāzmām un pastāv mazāks risks tikt savainotam zem lūstošiem kokiem vai zariem.

 

- Nešķērso tiltus. Nepieciešamības gadījumā var zem tiem paslēpties un nogaidīt līdz pāriet stiprās vēja brāzmas.

 

- Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, zvani Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruņa numuru 112 vai 01.

 

- Lai savlaicīgi saņemtu papildus informāciju, atstājiet ieslēgtu televizoru vai radiouztvērēju