"Legālajām narkotikām" varēs noteikt pagaidu aizliegumu

Jaunām psihoaktīvām vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, varēs piemērot pagaidu aizliegumu uz laiku līdz 12 mēnešiem. To paredz grozījumi likumā par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību, ko šodien 1. lasījumā atbalstīja par likumprojekta virzību atbildīgā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. 

Saeimas deputāti ķērušies klāt legālo narkotiku jeb dažādu augu maisījumu izskaušanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saeimas deputāti ķērušies klāt legālo narkotiku jeb dažādu augu maisījumu izskaušanai.

 

 

Deputāti vienojās lūgt Saeimu piešķirt tam steidzamību un izskatīt divos lasījumos, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Saeimā.

 

"Tā dēvētās legālās narkotikas izplešas kā ļauna sērga. Diemžēl šīs vielas ir legāli pieejamas pat nepilngadīgajiem, un nav izmērojams šī rūpala piekopēju cinisms, uzdodot narkotikas, piemēram, par augu mēslošanas līdzekli. Deputāti atbalsta jebkuru soli, kas mazinās šo vielu pieejamību, un mūsu uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk un efektīvāk ierobežotu to pieejamību," uzsver Sociālo un darbba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

 

Reklāma
Reklāma

Deputāti arī pauda neizpratni, kādēļ šis nozīmīgais likumprojekts ir nonācis Saeimā tikai trīs mēnešus pēc apstiprināšanas valdībā.

 

Likumprojekts paredz iespēju ar Slimīgu profilakses un kontroles centra lēmumu uz laiku līdz 12 mēnešiem aizliegt vai ierobežot tādu jaunu psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kuras nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos. Pagaidu aizliegumu piemēros tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums.

 

Psihoaktīvās vielas, kurām piemērots pagaidu aizliegums, privātpersonai būs pienākums 10 darbadienu laikā nodot Valsts policijai pagaidu aizliegumu varēs pārsūdzēt administratīvā procesa kārtībā, taču apstrīdēšana neapturēs šī lēmuma darbību.