Simtgadniece Marija joprojām lasa bez brillēm! VIDEO

Talsu novada Pastendes iedzīvotāja Marija Zemīte nosvinējusi ievērojamu jubileju – 100. dzimšanas dienu. Viņa joprojām ir čakla rokdarbniece, pārbauda mazmazmeitas zīmēšanas darbus skolā un aizraujas ar putnu barošanu. Viņa nekad nav gājusi pie ārstiem un joprojām lasa bez brillēm.

Ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānuzņēmums no video.

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

Nozīmīgo jubileju kundze nosvinēja t18.septembrī. Jubilāre dzimusi Ģibuļu pagasta „Kalniņu” mājās, mežsarga Krēķa ģimenē, kurā bez Marijas auga vēl trīs māsas un divi brāļi. Tagad no kuplās ģimenes ir palikuši vien divi bērni - Marija un jaunākais brālis Ernests, kurš šogad svinēs 93. dzīves jubileju. 

 

Skolas zinības Marijas kundze apguvusi Ģibuļu pamatskolā, kur tolaik bijušas četras klases. Vairāk skoloties nesanāca, kaut gan Marijai, un arī viņas māsām, bija talants uz zīmēšanu un kokgrebšanu. Daudz laika ticis pavadīts pie stellēm aužot segas, villaines, vadmalas audeklus un palagus. Daudz ir arī adīts, tamborēts un izšūts. Brīvos brīžus sirmgalve izmantojusi zīmēšanai. Ganot govis, tapis ne viens vien izgrebts putns, briedis vai gotiņa. Jāpiebilst, ka Marija ir arī dūšīga dziedātāja. Bērnībā no visiem brāļiem un māsām bijusi visjautrākā. 

 

1948. gadā Marija apprecējās ar Ansi Zemīti. Ģimenē piedzima dēls Jānis, kurš mammas skaisto jubileju diemžēl nesagaidīja. Viņš jau astoņus gadus atdusas Labdzeņu kapsētā. Jubilārei ir divi mazdēli Ainars un Andis, un divas mazmazmeitas Laura un Eva. 

 

Tā sauktajos kolhoza laikos tika strādāts lauku brigādē. Visu mūžu Marija ir bijusi darbīga, un nebijās smaga darba - kopti lopiņi, audzētas puķes. Vēl aizvien Marijas kundze lasa un šuj bez brillēm. Ražas novākšanas laikā, kad kārts lepnās kurzemnieces šūpulis, tikpat bagātīgs un dāsns cik ābolu birums ābelēs, ir arī Marijas Zemītes mūžs. 

Reklāma
Reklāma

 

Gadsimta jubileju svin pastendniece Marija Zemīte (Talsu televīzija) 

 

 

Avots: www.kasjauns.lv