Precēšanās turpmāk izmaksās par 4,84 latiem dārgāk

Pieaugot Dzimtsarakstu nodaļu darba apjomam un uzlabojoties vispārējai ekonomiskajai sitācijai Latvijā, iecerēts gandrīz dubultot valsts nodevu par laulības reģistrāciju. Līdžinējo 5 latu vietā turpmāk būs jāmaksā 9,84 lati, paredz šonedēļ valdībā akceptētie noteikumi par valsts nodevas par civilstāvokļa aktu reģistrāciju apmēru un maksāšanas kārtību.

Par laulības reģistrāciju turpmāk būs jāmaksā gandrīz 10 lati, nodeva dubultota.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Par laulības reģistrāciju turpmāk būs jāmaksā gandrīz 10 lati, nodeva dubultota.

 

 

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem valsts nodeva par civilstāvokļa aktu reģistrāciju patlaban ir noteikta šādā apmērā: par laulības reģistrāciju - 5 lati, par civilstāvokļa aktu reģistru ierakstu atjaunošanu, papildināšanu, labošanu un anulēšanu - 3 lati, par atkārtotu civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecības izsniegšanu – 1 lats.

 

Noteikumu projekta autors - Tieslietu ministrija (TM) uzsver, ka valsts nodevu likmes nav pārskatītas kopš 1995.gada. Ekonomiskā situācijā valstī ir būtiski mainījusies. Izmaksas, kas saistītas ar civilstāvokļa aktu reģistrāciju ir vairākkārtīgi pieaugušas.

 

Proti, šā gada 1. janvārī spēkā stājās Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, kurā ietvertais tiesiskais regulējums ir būtiski palielinājis dzimtsarakstu nodaļu amatpersonu atbildību, pieņemot iesniegumus laulības noslēgšanai.

 

Pieaudzis iesniegumu skaits, kad viena vai abas personas, kas iesniedz iesniegumu laulības noslēgšanai ir ārzemnieki. Neskatoties uz to, ka ārzemnieku iesniegtajiem dokumentiem ir nepieciešams tulkojums latviešu valodā, lai noskaidrotu, vai iesniegtais dokuments ir derīgs laulības noslēgšanai, ir gadījumi, kad jāsazinās ar dokumenta izsniedzējas valsts kompetentu iestādi. Papildus Dzimtsarakstu nodaļa no Latviešu valodas aģentūras pieprasa izziņu par ārzemnieka personvārda atveidi un rakstību latviešu valodā.

 

Ja personas vēlas noslēgt laulību pie garīdznieka, iesniegums par to jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā. Dzimtsarakstu nodaļā tiek pārbaudīti laulības noslēgšanai iesniegtie dokumenti un personām laulību noslēgšanai pie garīdznieka tiek izsniegta izziņa par dokumentu pārbaudi.

 

TM arī norāda, ka ir nepieciešams ierobežot atkārtotu civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecību pieprasījumus. Personas nevērīgi izturas pret dokumentiem, pazaudē vai sabojā tos. Pašreizējais valsts nodevas apmērs nav šķērslis saņemt atkārtotu civilstāvokļa reģistrācijas apliecību, kad rodas nepieciešamība. Šāda situācija nevar veicināt attieksmes maiņu pret šiem cilvēka dzīvē svarīgajiem dokumentiem.

 

Noteikumu projekta mērķis ir noteikt valsts nodevas apmēru, maksāšanas kārtību, kā arī pārskatīt to personu loku, kuras ir atbrīvotas no valsts nodevas samaksas un noteikt, par kurām civilstāvokļa aktu reģistrācijas darbībām valsts nodeva nav jāmaksā.

Reklāma
Reklāma

 

Ņemot vērā, ka valsts nodevu likmes nav pārskatītas kopš 1995.gada tās tiek palielinātas, vienlaicīgi palielinot to personu loku, kas tiek atbrīvotas no nodevas samaksas. Tiek noteiktas šādas valsts nodevu likmes: laulību reģistrācija - 9,84 lati, civilstāvokļa akta reģistra ieraksta aktualizēšana vai atjaunošana  - 4,92 lati; atkārtota civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecības izsniegšana ‑  4,92 lati.

 

Paredzēts, ka no valsts nodevas samaksas turpmāk būs atbrīvotas personas

- ar I invaliditātes un II invaliditātes grupu;

- personas, kuras ir pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā;

- kā arī personas, kuras normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzītas par trūcīgām, bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni pēc pilngadības sasniegšanas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai

- daudzbērnu ģimenes, ja tām un vismaz trīs to aprūpē esošiem bērniem, tai skaitā audžuģimenē ievietotiem un aizbildnībā esošiem, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir noteikta viena deklarētā dzīvesvieta vai papildu adrese.

 

Turpmāk valsts nodeva nebūs jāmaksā par dzimšanas reģistra ieraksta aktualizēšanu, ja dzimšanas reģistrā anulē ierakstu par bērna tēvu, kas reģistrēts LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 58. pantā paredzētajā kārtībā, ierakstot ziņas par bērna tēvu ar mātes uzvārdu un tautību, bērna tēva vārdu un tēvvārdu pēc mātes norādījuma.

 

Par atkārtotu civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecību valsts nodevu neiekasēs, ja civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecība nepieciešama uzturlīdzekļu piedziņas, valsts pabalstu un pensijas piešķiršanas lietās, aizbildnības vai aizgādnības nodibināšanas lietās, politiski represēto personu reabilitācijas lietās, notiesāto personu apliecinošu dokumentu izsniegšanas lietās, kā arī uz paritātes pamata par civilstāvokļa akta reģistra ieraksta aktualizēšanu, atjaunošanu un atkārtotas civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecības izsniegšanu pēc ārzemnieka pieprasījuma, ja ar attiecīgo valsti ir noslēgts līgums par savstarpēju tiesisko palīdzību.

 

Projekta tiesiskais regulējums attieksies uz personām, kuras vēlēsies noslēgt laulību, aktualizēt vai atjaunot civilstāvokļa akta reģistru, vai atkārtoti saņemt civilstāvokļa akta reģistrāciju apliecinošu apliecību.

Gadā tiek noslēgtas vidēji 11 000 laulības, izskatītas 8500 reģistru ierakstu papildināšanas lietas, izsniegtas 18 500 atkārtotas civilstāvokļa reģistrācijas apliecības.


Ministrija atzīst, ka noteiktās valsts nodevas likmes par projektā minētajām darbībām palielinās iedzīvotāju finansiālo slogu, taču vienlaicīgi tiek paplašināts to sabiedrības grupu skaits, kas tiek atbrīvotas no valsts nodevas.