Padomi, kā gatavoties ērtākai pārejai uz eiro

Euro ieviešanas diena tuvojas, un līdz tai ir atlikuši nedaudz vairāk nekā 3 mēneši. Latvijas Banka prognozē, ka pārejā uz euro tiks nomainītas aptuveni 1200 tonnas latu skaidrā naudā, kas atbilst 250 ziloņu svaram. Kā iedzīvotāji var sagatavoties pārejai uz eiro, lai izvairītos no rindām, raizēm un neērtībām? "Swedbank" eksperti apkopojuši dažus pamata ieteikumus.

Ikvienam, lai sagaidītu euro maksimāli ērti, ieteicams laikus mazināt savā ikdienā skaidras naudas īpatsvaru.  Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ikvienam, lai sagaidītu euro maksimāli ērti, ieteicams laikus mazināt savā ikdienā skaidras naudas īpatsvaru. Foto no www.kasjauns.lv arhīva.

 

Laikus mazināt skaidras naudas īpatsvaru savā ikdienā

Ikvienam, lai sagaidītu euro maksimāli ērti, ieteicams laikus mazināt savā ikdienā skaidras naudas īpatsvaru. Iedzīvotājiem padoms ērtākajai pārejai uz euro ir vienkāršs - naudu glabāt kontā un, veicot norēķinus, izmantot maksājumu karti vai pārskaitījumus internetbankā.

Bankas kontā naktī uz 2014.gada 1.janvāri lati automātiski tiks konvertēti uz euro pēc oficiālā fiksētā kursa (1 euro = 0.702804 lati) un bez maksas. 

 

Visērtākā un visizdevīgākā naudas iemaksa kontā - bankomātos

Tā kā ap gadu miju un nākamā gada pirmajās nedēļās banku filiālēs gaidāmas lielas rindas, izvairīties no šiem "sastrēgumiem" var, jau laikus iemaksājot skaidro naudu savā bankas kontā naudas iemaksas bankomātos, kur to var izdarīt bez komisijas maksas. 

 

Kā laikus "nomest" monētu svaru?

Monētu apstrāde ir viena no sarežģītākajām un laikietilpīgākajām, tāpēc ieteicams jau laikus apzināt ģimenes rīcībā esošos monētu krājumus un izlemt, kā labāk ar tiem rīkoties.

Monētas var:

- ziedot labdarībai;

Reklāma
Reklāma

- norēķināties veikalos ar precīzām summām un pēc iespējas mazākās naudas vienībās;

- veikt ieplānotos pirkumus, tostarp tādus, kas kalpos arī ilgākā laika posmā. Piemēram, dāvanu kartes, abonementus un citus; 

- iegādāties Ziemassvētku dāvanas savlaicīgi, izvairoties no pirmssvētku iepirkšanās drudža.

 

Tērēt latus skaidrā naudā varēs arī vēl 2 nedēļas pēc Jaunā gada 

Ar latiem un santīmiem varēs norēķināties vēl divas nedēļas pēc euro ieviešanas - no 2014.gada 1.janvāra līdz 15.janvārim, atlikumu katru reizi saņemot jau euro valūtā. Lai nebūtu jāsatraucas par to, vai atlikums izdots precīzi, par pirkumiem un pakalpojumiem, kļūs vēl svarīgāka iespēja norēķināties ar bankas karti - maksājums tiks veikts precīzi, ātri un ērti.

 

Cik ilgi varēs samainīt latus pret euro?

Svarīgi atcerēties, ka Latvijas Banka latus uz euro mainīs mūžīgi pēc nemainīga pašreizējā kursa 1 euro = 0.702804 lati. 

6 mēnešus komercbankās - no nākamā gada janvāra līdz jūnija beigām latus uz euro bez maksas varēs apmainīt visās Latvijas komercbankās. Bankas aicina izmantot visu sešu mēnešu periodu, nevis 2014.gada pirmās nedēļas. Tā kā jaunas valūtas ieviešana nav ikdienišķs notikums, pirmajās nedēļās pirms un pēc euro ieviešanas banku filiālēs gaidāmas ļoti lielas rindas, kā rāda arī citu valstu pieredze.

3 mēnešus Latvijas Pastā - no nākamā gada janvāra līdz pat marta beigām latus bez maksas varēs apmainīt uz euro 302 Latvijas Pasta nodaļās, kas atrodas mazāk apdzīvotās vietās, kur nav bankas filiāļu vai bankomātu.