Seksuālo vardarbību Latvijā joprojām tur noslēpumā

Vardarbība, īpaši seksuālā vardarbība, Latvijas sabiedrībai joprojām ir ļoti smaga tēma, par ko cietušie bieži atsakās runāt vai mēdz mainīt iepriekš sniegto informāciju. Nereti cietušie vai iesaistītie noliedz vardarbību un atsakās no palīdzības - tas secināts uzticības tālruņa 116111 akcijā, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Labklājības ministrijā.

Sarežģītākie akcijas laikā izskatītie gadījumi bija saistīti ar ilgstošu seksuālu vardarbību vai tās noliegšanu ģimenē.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

Sarežģītākie akcijas laikā izskatītie gadījumi bija saistīti ar ilgstošu seksuālu vardarbību vai tās noliegšanu ģimenē.

 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 akcijas "Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!" otrajā daļā - no 6. līdz 12. maijam sniegtas gandrīz 300 psiholoģiskas konsultācijas. 89 gadījumos psihologi palīdzējuši risināt vardarbības gadījumus. Speciālisti atbildējuši uz 1570 zvaniem un snieguši 298 psiholoģiskās konsultācijas. 50 reizes sniegta palīdzība un atbalsts emocionālas, 9 - seksuālas un 17 - fiziskas vardarbības gadījumos.

 

Sarežģītākie akcijas laikā izskatītie gadījumi bija saistīti ar ilgstošu seksuālu vardarbību vai tās noliegšanu ģimenē, fizisku un emocionālu vardarbību no vecāku puses, bērnu pamešanu novārtā ģimenē un vecāku alkohola atkarības problēmām. Akcijas laikā uzticības tālruņa speciālistiem zvanījuši arī speciālisti un konsultējušies par rehabilitācijas iespējām bērnam, kas cietis no seksuālas vardarbības.

 

Zvanītāji stāstījuši par 6 situācijām ģimenēs, kad bērni pamesti novārtā. Četros gadījumos zvanītājs ir bijis liecinieks vardarbībai, bet trijos gadījumos pats izturējies vardarbīgi. No viena zvanītāja saņemtā informācija par vardarbību ģimenē nodota sociālajam dienestam tālāku darbību veikšanai.

 

Reklāma
Reklāma

Kopumā akcijas laikā 91 gadījumā sniegta palīdzība un atbalsts emocionālas, 19 - seksuālas, bet 26 reizes - fiziskas vardarbības gadījumos. 7 zvanītāju sniegtā informācija par vardarbību ģimenē vai skolā nodota bērnu tiesību aizsardzības inspektoriem, sociālajam dienestam vai bāriņtiesai.

 

Uzticības tālruņa rīkotā informatīvā kampaņa notika divās daļās. Pirmā noritēja no 22. līdz 28. aprīlim, otrā turpinājās no 6. līdz 12. maijam. Abu nedēļu laikā kopumā atbildēts 3098 zvaniem un sniegtas 710 psiholoģiskās konsultācijas, bet 149 reizes sniegtas psiholoģiskas konsultācijas tieši vardarbības gadījumos.

 

Arī pēc informatīvās akcijas beigām VBTAI turpinās informēt sabiedrību par seksuālās vardarbības riskiem un iespējām saņemt palīdzību, izplatot kampaņas ietvaros sagatavotos informatīvos materiālus - komiksu un informācijas lapu, kas ir brīvi lejuplādējami VBTAI interneta vietnē http://www.bti.gov.lv/lat/uzticibas_talrunis/pretvardarbibas_kampana/.

 

Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona. To katru darba dienu var sazvanīt no plkst.8 līdz 23. Sestdienās uzticības tālrunis atbild no plkst.8 līdz 22, savukārt svētdienās - no plkst.10 līdz 22.