Likumā vēlas noteikt, ka smēķēšana bērna klātbūtnē ir vardarbība

Šodien parlaments otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz noteikt, ka smēķēšana bērna klātbūtnē tiks uzskatīta par vardarbību pret viņu. Tiesa, iespējamās izmaiņas likumā vēl būs jāpieņem galīgajā lasījumā. 

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

 

Sagatavotās izmaiņas paredz, ka "vardarbība pret bērnu ir visu veidu fiziska vai emocionāla cietsirdība, seksuāla vardarbība, nolaidība vai cita izturēšanās, kas apdraud vai var apdraudēt bērna veselību, dzīvību, attīstību vai pašcieņu", tādējādi likumā skaidri nosakot vardarbības definīciju.

 

Jāpiebilst, ka bērns saskaņā ar likumu ir jaunietis līdz 18 gadu vecumam.

 

Likumprojekts paredz, ka bērns nedrīkst atrasties tabakas dūmu ietekmē un bērna klātbūtnē nedrīkst smēķēt, lai nodrošinātu bērnam no dūmiem brīvu vidi. Bērnam būs aizliegts strādāt darbus, kas tieši saistīti ar tabakas izstrādājumu ražošanu, izmēģināšanu, glabāšanu, lietošanu, kā arī tirdzniecību vai reklāmu. Tāds pats aizliegums tiks noteikts saistībā ar alkoholiskajiem dzērieniem, taču būs iespējams izņēmums attiecībā uz konkrēti reglamentētu mācību praksi.

Reklāma
Reklāma

 

Patlaban likumā attiecīgie ierobežojumi paredz, ka bērniem nav atļauts strādāt darbus, kuri saistīti ar alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu ražošanu, kā arī tirdzniecību vai reklāmu. Tajā pašā laikā likumā pašlaik nav paredzēta minētā izņēmuma iespēja saistībā ar alkoholiskajiem dzērieniem.

 

Iepriekš Bērnu tiesību aizsardzības likumā par fizisku vardarbību bija nosaukts apzināts spēka lietojums saskarsmē ar bērnu jeb sišana.

 

Par smēķēšanu bērnu klātbūtnē un viņu pakļaušanu kaitīgajiem dūmiem atsevišķas organizācijas rosināja arī noteikt kriminālatbildību, taču pat Valsts policija uzsvērusi, ka par šādu pārkāpumu pieaugušie varētu tikt sodīti administratīvi. Pagaidām gan šīs ierosmes ir vien ideju līmenī.