Tiesa savu bērnu nonāvēšanā un sakropļošanā apsūdzētās medmāsas lietu skatīs aiz slēgtām durvīm

Šodien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma, ka krimināllietu, kurā par savu bērnu nonāvēšanu un sakopļošanu apsūdzēta 42 gadus vecā medmāsa, skatīs slēgtās tiesas sēdēs. Šāds lēmums pieņemts, ievērojot apsūdzētās nepilngadīgās meitas intereses, kura dēļ savas mātes darbībām, kļuvusi vājredzīga.  

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Lietu skatīt slēgtā tiesas sēdē lūdza advokāte Guna Kaminska, kura sniedz juridisko palīdzību Siguldas Bāriņtiesas priekšsēdētājai Dainai Reizenbergai, kura savukārt tiesā pārstāv cietušās - medmāsas nepilnus 14 gadus vecās meitas intereses. G.Kaminska savā lūgumā skatīt lietu slēgtā sēdē norādīja uz Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, kas nosaka, ka nepilngadīgā cietušā tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību ir jāsargā īpaši. Advokāte arī vērsa uzmanību uz to, ka lietas iztiesāšanā atklāsies daudz privātu datu, tostarp ziņas par dzīvās meitenes veselību. Tāpat esot jāsargā meitenes gods un cieņa, kurai jau patlaban, kad medijos parādījusies informācija par notikušo, esot pasliktinājusies veselība.

 

Tam, ka lietu nepieciešams skatīt aiz slēgtām durvīm, piekrita arī pati apsūdzētā, bilstot, ka meitai labāk nezināt par tiesā notiekošo. Lietā par cietušo atzīts arī Zigurds Šmits, apsūdzētās medmāsas pirmais vīrs, kuru kopīgais bērniņš miris dēļ sievietes noziedzīgajām darbībām. Viņš gan bija gatavs tam, lai lietu skatītu atklātā sēdē. Arī prokurore Jekaterina Kušakova pauda viedokli, ka lietu jāskata atklātā tiesas sēdē, taču tiesa lēma citādi.

 

Šodien uz tiesu bija uzaicināti daudz liecinieku, tostarp mediķi un apsūdzētās otrais vīrs. Pati apsūdzētā uz tiesas sēdi tika konvojēta no cietuma, kurā atrodas jau aptuveni pusotru gadu, kopš viņu aizturēja policija. Sieviete tiesas sēdē izskatījās visai vienaldzīga pret notiekošo, runāja klusi un piekrita visam, ko bilda viņas valsts nozīmētais aizstāvis.

 

Reklāma
Reklāma

Kā liecina pieejamā informācija prokuratūras interneta vietnē, noziedzīgie nodarījumi veikti laika posmā no 1997.gada 8.jūnija līdz 2011.gada 31.oktobrim. Izdarīto noziegumu rezultātā nāve iestājās diviem apsūdzētās personas bērniem, savukārt viens zaudēja redzi. Noziedzīgie nodarījumi tika izdarīti, lai iegūtu materiālus labumus.

 

Sieviete pie kriminālatbildības saukta pēc vairākiem Krimināllikuma un Kriminālkodeksa pantiem, viņai par nodarīto draud mūža ieslodzījums.

 

Sievieti aizturēja 2011.gada rudenī. To, ka šobrīd nu jau apsūdzētās sievietes meitai nav iedzimta vai iegūta acu slimība, bet mehāniski bojāta redze, atklāja mediķi, kas ar aizdomām vērsās policijā. Vēlāk noskaidrojās, ka sieviete, lai iegūtu sociālos pabalstus, meitenei pati bojājusi redzi. Turklāt līdzīgas darbības sieviete veikusi arī ar saviem iepriekš dzimušajiem bērniem - meitu un puiku, bet vēl viens viņas bērniņš piedzmis nedzīvs. Attiecībā par šo gadījumu, policija nekādas izmeklēšanas darbības neveica, bet divu bērnu nāvi izmeklēja, atklājot šausminošus faktus. Prokuratūra līdz šim nav vēlējusies atklāt detaļas, cik nežēlīga sieviete bijusi pret saviem bērniem. Tagad par viņas nodarījumiem lems tiesa.