Aptauja: Iedzīvotāji līdz 30 gadu vecumam nezina savu holesterīna līmeni

Tikai puse Latvijas iedzīvotāju seko līdzi savam holesterīna līmenim. Vislabāk par savu holesterīna līmeni informēti ir vecāka gadagājuma cilvēki, vismazāk - iedzīvotāji līdz 30 gadiem, secināts sirds veselības veicināšanas akcijas "Sirdsmiera mēnesis" gaitā veiktajā aptaujā.

Sliktāholesterīna avots ir dzīvnieku valsts produkti: trekna cūkgaļa un liellopu gaļa, speķis, olu dzeltenumi, saldkrējuma sviests, krējums, cietie sieri.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

"Sliktā"holesterīna avots ir dzīvnieku valsts produkti: trekna cūkgaļa un liellopu gaļa, speķis, olu dzeltenumi, saldkrējuma sviests, krējums, cietie sieri.

Aptaujas rezultāti rāda, ka vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nezina savu holesterīna līmeni, tādēļ pakļauj sevi sirds un asinsvadu slimību riskam.

 

Vislabāk par savu holesterīna līmeni informēti ir vecāka gadagājuma cilvēki, vismazāk - iedzīvotāji līdz 30 gadiem. Speciālisti norāda, ka tieši šajā vecumā ar regulāru fizisko aktivitāšu un sabalansēta uztura palīdzību var uzturēt holesterīna līmeni normā.

 

Aptauja veikta interneta vidē, un tās laikā uz jautājumiem par holesterīna līmeni atbildēja vairāk nekā 1000 dažāda vecuma respondentu no Rīgas un Latvijas novadiem.

 

Sievietes ir apzinīgākas

Aptaujas rezultāti rāda, ka puse iedzīvotāju nezina savu holesterīna līmeni, 38% uzskata, ka tas ir normas robežās, bet 12% zina, ka holesterīna līmenis ir paaugstināts.

 

Vairāk nekā puse aptaujāto sieviešu - 52% un 43% vīriešu interesējas par savu sirds veselību un zina, kāds ir holesterīna līmenis. Pēc aptaujas rezultātiem, paaugstināts holesterīna līmenis visizplatītākais ir cilvēkiem vecumā pēc 50 gadu vecuma.

 

Reklāma
Reklāma

Profesors Andrejs Ērglis atzīst, ka "aptaujātie iedzīvotāji ir optimistiski, bet "Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģisks pētījums" liecina, ka līdz 70% iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 74 gadiem ir paaugstināts holesterīna līmenis. Iespējams, ka cilvēki nav veikuši pārbaudes pie ārsta vai arī uzskata, ka tas ir normas robežās. Precīzi noskaidrot savu holesterīna līmeni var ātri un vienkārši - jādodas pie sava ģimenes ārsta. Ārsts sniegs konsultāciju un nepieciešības gadījumā nosūtīs pie kardiologa vai cita speciālista. Cilvēkam jābūt informētam par savu veselības stāvokli - tas ir vienīgais ceļš kā rūpēties par savas dzīves kvalitāti, uzsver sirds ārsts.

 

Riska grupā arī jaunieši

Visvairāk respondentu, kas nezina savu holesterīna līmeni, ir vecuma grupā no 20-29 gadiem. Tas ir satraucošs fakts, jo tieši jauniem cilvēkiem ir iespēja to regulēt ar vienkāršākām metodēm, piemēram, pārskatot savu ēdienkarti. Jāņem vērā, ka paaugstināts holesterīna līmenis var būt jebkurā vecumā. Mūsdienu mazkustīgais dzīvesveids un neveselīga ikdienas uztura izvēle, dažkārt, rada situācijas, ka pat bērniem, kuri sasnieguši 10 gadu vecumu, jau vajadzētu noteikt holesterīna līmeni, un tas būtu jāveic ģimenes ārstam.

 

Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate norāda: "Lai samazinātu sirdslēkmes vai insulta risku, ko var radīt paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, aicinu ikvienu noskaidrot savu holesterīna līmeni. Tas nepieciešams, lai zinātu brīdi, kad jāsāk strādāt pie holesterīna līmeņa pazemināšanas. Liela nozīme ir cilvēka ikdienas ēdienkartei, tādēļ kopā ar savu ārstu ieteicams to rūpīgi izvērtēt un noskaidrot produktus, kuru lietošana uzturā būtu jāsamazina. Jāatceras, ka "sliktā"holesterīna avots ir dzīvnieku valsts produkti: trekna cūkgaļa un liellopu gaļa, speķis, olu dzeltenumi, saldkrējuma sviests, krējums, cietie sieri. Ar šo produktu lietošanu uzturā nevajadzētu pārspīlēt."

 

Materiāla tapšanā izmantota Slimību profilakses un kontroles centra interneta vietnē pieejamā informācija.