Kamēr es UK, bērnu gribu atstāt pie vecmammas. Kādas formalitātes jākārto?

"Es gatavojos braukt uz Angliju. Uz kādiem 3 mēnešiem. Meitiņu, kurai ir 1 g. 4 m. gribu atstāt pie savas mammas. Kādas formalitātes jākārto?" vaicā kāda jaunā māmiņa.

Vai man ir jānokārto kaut kādi dokumenti, ka bērnu drīkst audzināt mana mamma, kamēr esmu prom?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai man ir jānokārto kaut kādi dokumenti, ka bērnu drīkst audzināt mana mamma, kamēr esmu prom?

"Ar bērna tēvu kopā nedzīvoju, jo viņš mīl iedzert, un bērnu noteikti pie viņa neatstāšu. Vai man ir jānokārto kaut kādi dokumenti, ka bērnu drīkst audzināt mana mamma, kamēr esmu prom? Man ir bail no tā, ka es aizbraukšu, un bērna tēvs varētu kaut ko uzsākt pret mani un atņemt bērnu vai vēl nezin ko. Kas man būtu jādara šajā situācijā?"


Stāsta Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta pārstāve Ivita Krastiņa:
"Līdz pilngadībai bērns ir vecāku aizgādībā. Tas nozīmē, ka vecākiem ir tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu personiskajās un mantiskajās attiecībās. Ievērojot, ka bērna interesēs tā aprūpētājam var būt nepieciešamība vērsties valsts, pašvaldības un citās iestādēs, ja vecāki ir devušies ārpus Latvijas uz neilgu laiku - līdz trim mēnešiem, bērna vecākiem bērna pārstāvību jānoformē ar notariāli apliecinātu pilnvaru. T.i. bērnam ir jābūt iespējai tikt likumiski pārstāvētam (ir jābūt personai, kas realizē vecāku varu). Tas nozīmē, ka vecākiem laicīgi, pirms došanās prom no valsts, pie notāra vai bāriņtiesā jāuzraksta pilnvara personai, kuras aprūpē tiek atstāts bērns.

Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz precīzu kārtību, kādā vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē Latvijā.

Reklāma
Reklāma

Savukārt, ja bērns tiek atstāts citas personas aprūpē uz laiku, kas pārsniedz trīs mēnešus, pirms bērna nodošanas citas personas aprūpē jāvēršas bāriņtiesā pēc vecāku dzīvesvietas un jālūdz tai pārbaudīt un atzīt, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un faktiskais aprūpētājs spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. Bāriņtiesa par to sniedz rakstisku atzinumu. Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz precīzu kārtību, kādā vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē Latvijā. Pirms došanās prom iesaku sīki izpētīt visus nosacījumus.
Kas attiecas uz bērna neatstāšanu pie bērna tēva, jāņem vērā kāds ir vecāku un bērna juridiskais statuss, proti, vai un kuram no vecākiem ir brīvprātīgi vai ar tiesas lēmumu noteiktas bērna aprūpes tiesības, saskarsmes tiesības un tml. Nezinot faktisko situāciju ir grūti komentēt bērna ‘atņemšanas’ riskus."