Tieslietu ministrija sola vizuāli uzlabot bērnu dzimšanas apliecības

Saistībā ar likumdošanas izmaiņām no šā gada 1.janvāra bērna dzimšanas apliecības ir uz A4 formāta baltas lapas, izdrukātā informācija ir melnbalta. Tomēr pēc iedzīvotāju iebildumiem, Tieslietu ministrija tagad sola meklēt risinājumu, kā vizuāli uzlabot bērniņa pirmo dokumentu. Vecāki melnbalti saņemtās apliecības pēc tam varēšot apmainīt pret jaunajām.

Foto iesūtīja Kristīna Klitončika. Modelim nav saistības ar rakstā minēto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtīja Kristīna Klitončika. Modelim nav saistības ar rakstā minēto.

 

Pirmais bērna dokuments - melnbalts

Jau no šā gada 1.janvāra bērna dzimšanas apliecības ir citādākas nekā līdz šim. Tagad tās tiek izdrukātas no īpašas dokumentu aprites sistēmas un ir uz A4 lapas, un tās ir melnbaltas. Kā vēl pagājušajā nedēļā norādīja ministrijas pārstāve, dzimšanas apliecības var ievietot greznos vāciņos vai dekoratīvā rāmīti, padarot tās personiskākas un pasargājot no iespējamiem bojājumiem.

 

Kāpēc šādas izmaiņas?

Ministrijas pārstāve Sigita Vasiļjeva skaidro - 2009.gadā tika izstrādāta Civilstāvokļa aktu reģistrācijas sistēmas attīstības koncepcija, kas paredz sniegt iespēju ikvienā civilstāvokļa aktu reģistrācijas iestādē reģistrēt civilstāvokļa aktu vai nekavējoties iegūt ticamu aktuālo informāciju. Tāpat sistēmas mērķis ir samazināt papīra dokumentu apriti un aizstāt atkārtotu datu ievadīšanu, uzlabojot procesā iesaistīto reģistrācijas iestāžu darbības efektivitāti un nodrošinot iedzīvotājiem, kā arī valsts pārvaldes iestādēm sniegto pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.

Realizējot koncepcijā minēto pasākumu kopumu, kā arī informācijas sistēmas izveides un darbības tiesiskā pamata nodrošināšanai 2013.gada 1.janvārī ir stājies spēkā Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, nosakot civilstāvokļa aktu reģistrāciju vienotā informācijas sistēmā (CARIS).

 

Ievērojot iepriekš minēto, Tieslietu ministrija vērš uzmanību būtiskai izmaiņai civilstāvokļa aktu reģistrācijas jomā, proti, minētais likums noteic, ka dzimtsarakstu iestāde ziņas par reģistrētajiem dzimšanas faktiem iekļauj, aktualizē un atjauno CARIS. No CARIS tiek izdrukātas dzimšanas apliecības, izziņas par civilstāvokļa akta reģistrāciju, kā arī civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta datorizdrukas. Dzimšanas apliecībā norādāmo ziņu apjoms gan nav mainījies, uzsvēra S.Vasiļjeva.

Reklāma
Reklāma

 

Civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošie dokumenti, kas izdrukāti no CARIS atšķiras no līdzšinējiem -dzimšanas apliecības ir uz A4 formāta baltas lapas, izdrukātā informācija ir melnbalta, amatpersona apliecību paraksta un apzīmogo manuāli.

 

 

Sola pozitīvas izmaiņas 

Ir pagājušas dažas dienas pirms minētās informācijas publiskošanas, un šodien Tieslietu ministrijas preses sekretāre Ksenija Novikova portālam mammamuntetiem.lv atzina, ka ministrija saprot iedzīvotāju vēlmi pēc ne tikai funkcionālām, bet arī estētiski pieņemamām dzimšanas, laulību un miršanas apliecībām.

Taču, ņemot vērā to, ka no budžeta līdzekļiem Dzimtsarakstu departamentam nebija ieplānota attiecīga naudas summa citādu apliecību izdošanai, Tieslietu ministrija meklēs nepieciešamo finansējumu. Pēc tam apliecības ar jaunu vizuālo noformējumu tiks nodotas pašvaldībām.

 

Lai mainītu vizuālo noformējumu prioritāri dzimšanas apliecībām ir nepieciešami aptuveni 5000 latu. Pēc tam Tieslietu ministrija meklēs finansējumu pārējo apliecību pārveidei.

Savukārt gadījumā, ja vecāki gribēs jaunu dzimšanas apliecību savam bērnam, tad to varēs apmainīt.