Aizliegs smēķēt uz balkoniem un pie ēku ieejas durvīm

Ministru kabinets šonedēļ atbalstījis izmaiņas likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkonos, lodžijās, kāpņu telpās, kā arī pie ēku ieejas durvīm. Grozījumu likumā autors Veselības ministrija - uzskata, ka līdz ar izmaiņu ieviešanu dzīvē būs pozitīva ietekme uz sabiedrības veselības stāvokli. Likuma izmaiņas gan vēl būs jāpieņem Saeimā. 

Vēlas aizliegt smēķēt balkonos un lodžijās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vēlas aizliegt smēķēt balkonos un lodžijās.

Savu smēķi drīkstēt smēķēt tikai savos dzīvokļos

Grozījumi likumā paredz aizliegt smēķēt ne tikai dzīvojamo māju balkonos, lodžijās, kāpņu telpās, bet arī gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī publisko ēku vai būvju balkonos un lodžijās un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem. Arī tagad ir aizliegts smēķēt kāpņu telpās, taču pieredze rāda, ka lielākā daļa iedzīvotāju šo aizliegumu neņem vērā.

Policija bez iedzīvotāju līdzdalības nevar pieķert kāpņu telpās pīpējošos

Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane portālam mammamuntetiem.lv atzina, ka bez iedzīvotāju sniegtās informācijas par smēķētājiem, piemēram, ēku kāpņu telpās, policisti nevienu nevar pieķert. Turpretim iedzīvotāji ziņošanā ir visai kūtri, jo nevēlas sabojāt attiecības ar kaimiņiem. Pašvaldības policijas pārstāve norādīja, ka bez iedzīvotāju iesnieguma policisti nevar zināt, kurš, kad un kurā kāpņu telpā smēķē. Tīmane uzsvēra, ka iesnieguma iesniedzēja vārds netiek atklāts, tādējādi rosinot iedzīvotājus būt aktīvākiem un ziņot par cilvēkiem, kuri ar smēķēšanu bojā līdzcilvēku veselību.

Patlaban sods par smēķēšanu neatļautā vietā ir līdz 10 latiem.

Šonedēļ valdības atbalstītajos likuma grozījumos paredzētas tiesības pašvaldībām izdot noteikumus, kuros noteikt papildus smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei. Piemēram, pašvaldības savos saistošajos noteikumos varētu paredzēt aizliegumu smēķēt publiskos pasākumos, parkos, skvēros un uz atsevišķām ielām, kā arī peldvietās un pie vēstures un kultūras pieminekļiem. 

Likums paredz, ka pašvaldību papildus izdoto saistošo noteikumu ievērošanas kontroli neveiks Valsts policija, bet gan attiecīgās domes pilnvarotās institūcijas vai amatpersonas. Līdz ar to pašvaldības, kurām nav savas pašvaldību policijas, drīkstēs veidot savas uzraudzības institūcijas vai arī pilnvarot noteiktas personas šim darbam. 

 

Reklāma
Reklāma

Ik gadu no pasīvās smēķēšanas izraisītām saslimšanām mirst 600 000 cilvēku

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumi liecina, ka ik gadu pasaulē no pasīvās smēķēšanas izraisītām saslimšanām mirst 600 000 cilvēku, no kuriem trešdaļa ir bērni. Tabaka ir viens no vadošajiem veselības riska faktoriem, kas atbildīga par 5,1 miljonu nāves gadījumu pasaulē, - 9% no visiem nāves gadījumiem. Tāpat dati liecina, ka arī viena no astoņām nāvēm pēc 30 gadu vecuma ir saistīta ar smēķēšanu. Veselības ministrija norāda, ka likumprojektam būs pozitīva ietekme uz sabiedrības veselības stāvokli, jo iedzīvotāji netiks pakļauti dažādām tabakas industrijas netiešas reklāmas un patēriņu veicinošām aktivitātēm, kā arī pašvaldību domes, rūpējoties par savu iedzīvotāju veselību, varēs noteikt papildus smēķēšanas ierobežojumus. Katru gadu, iestājoties siltajam laikam, Veselības ministrija saņem vairākas iedzīvotāju vēstules, kurās tiek lūgts aizliegt smēķēt uz balkoniem un  lodžijām.

Pēc PVO datiem aptuveni 50% smēķētāju pasaulē mirst no saslimšanām, kas radušās saistībā ar tabakas nelabvēlīgo ietekmi uz  smēķētāja organismu. "Otrreizējie dūmi" ir īpaši bīstami maziem bērniem un zīdaiņiem, jo tie ir saistīti ar pēkšņu zīdaiņu nāvi, pneimoniju, bronhītu, astmu un respiratoriem simptomiem, kā arī ar vidusauss iekaisumu. Īpaši būtiski tas ir jaunajām māmiņām, kuras dažādu apstākļu dēļ nevar savus jaundzimušos izvest pastaigā (daudzstāvu mājas bez lifta, ķeizargrieziena sekas, kad mēnešiem nedrīkst nest pat vismazākos smagumus u.c.) un bērnu ar ratiņiem novieto uz balkona, lai tam būtu pieejams svaigs gaiss un saule. Nevienai cita plaša patēriņa precei nav tāda postoša un negatīva ietekme uz indivīda un sabiedrības veselību, uzsver ministrija.

PVO ir atzinusi, ka pastāv globāla tabakas epidēmija, kas skar visas valstis un kontinentus bez izņēmuma. Līdzīgi kā epidēmiju (pandēmiju) gadījumā ir jāveic koordinēti, adekvāti pasākumi, lai to ierobežotu un likvidētu, ne tikai cīnītos ar izraisītajām sekām.

 

Materiāls tapis, izmantojot Ministru kabineta mājas lapā www.mk.gov.lv pieejamo informāciju.