Cilvēks ar klasisko cūku mēri nevar inficēties

Ņemot vērā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informāciju par mājas cūku un mežacūku saslimšanu ar klasisko cūku mēri, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi atgādina, ka klasiskais cūku mēris cilvēkiem nav bīstama infekcija. Cilvēks ar šo slimību nevar saslimt ne kontaktējoties ar slimu dzīvnieku, ne arī gadījumā, ja slima dzīvnieka gaļa tiek apēsta.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

Klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas tiek paplašinātas līdz pat Igaunijas robežai, ietverot Daugavpils novada Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes pagastus, Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu un Viļakas novadus, kā arī divus pagastus – Pededzes un Liepnas Alūksnes novadā, Pušas pagastu Rēzeknes novadā un atkārtoti iekļaujot inficētajā teritorijā Rēzeknes novada Kaunatas un Mākoņkalna pagastus.

 

Tādējādi šobrīd par klasiskā cūku mēra inficēto teritoriju ir uzskatāmi sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti – Pededzes un Liepnas.

 

Uzturā labāk tomēr nelietot nedz slimu mājas, nedz meža cūku gaļu

Lai arī cilvēks ar cūku mēri nevar inficēties, pat apēdot slima dzīvnieka gaļu, epidemiologi tomēr aicina iedzīvotājus nelietot uzturā slimu mājas un meža cūku gaļu, pat tad, ja tā tiek termiski apstrādāta. Arī PVD speciālisti norāda, ka gaļa, kas iegūta no dzīvniekiem, kurus skārusi vispārēja saslimšana, tostarp klasiskais cūku mēris, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, nav derīga lietošanai pārtikā. Turklāt slimā dzīvnieka organismā notiekošie bioķīmiskie procesi nelabvēlīgi ietekmē gaļas kvalitāti.

Reklāma
Reklāma

Epidemiologi aicina medniekus un cūku turētājus stingri ievērot PVD rekomendācijas un būt īpaši piesardzīgiem, jo slimības ierosinātāju no meža uz novietni var atnest ar apģērbu, apaviem, nomedīto mežacūku asinīm. Savukārt no novietnes uz novietni pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.

 

Slimās cūkas jālikvidē

Vienīgais veids, kā apturēt slimības tālāku izplatīšanos, ir visu slimības skartajās novietnēs esošo cūku nogalināšana un sadedzināšana, iespējami inficētās cūkgaļas iznīcināšana un saimniecības teritorijas un dzīvnieku novietnes dezinfekcija. Lai nepieļautu slimības izraisītāja iznešanu no novietnes teritorijas, aizliegta inficēto un slimo dzīvnieku gaļas lietošana uzturā un ar to nedrīkst barot arī citus mājdzīvniekus.

 

Plašāku informāciju par klasisko cūku mēri meklējiet PVD mājas lapā www.pvd.gov.lv

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centra speciālistiem.