Pie TP ALFA būs iespēja veikt krūts vēža pārbaudi

Sestdienās – 28. aprīlī un 5., 12., 19 un 26. maijā Rīgā pie TP ALFA ieradīsies mobilais mamogrāfs, kurā ikviena sieviete varēs pārbaudīt savu krūšu veselību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aizvadītajā gadā Latvijā sasniegts antirekords ar krūts vēzi saslimušo sieviešu skaita ziņā – 2011. gadā krūts vēzis diagnosticēts vairāk nekā 1200 sievietēm un tik augsts saslimšanas rādītājs ar krūts vēzi nav reģistrēts pēdējo 30 gadu laikā.
Mobilais mamogrāfs atradīsies pie TP ALFA C ieejas katru sestdienu no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ikvienai sievietei, kura veiks pārbaudi dāvinā saņems  īpašu PURE chocolate trifeļu izlasi.
Apmeklēt mamogrāfu aicinātas īpaši tās sievietes, kuras saņēmušas valsts uzaicinājuma vēstuli veikt valsts apmaksātu krūts vēža profilaktisko pārbaudi. Tās ir sievietes vecuma grupā no 50 - 69 gadiem, kurām ir paaugstināts risks saslimt ar krūts vēzi. Sievietes, kuras uzrādīs saņemto uzaicinājuma vēstuli, pārbaudīties mamogrāfā varēs bez maksas. Gadījumā, ja vēstule nav saņemta, lūdzam vērsties pēc papildu informācijas par valsts apmaksātām krūts veselības pārbaudēm Nacionālajā Veselības dienestā, zvanot uz bezmaksas informācijas tālruni 80001234.


Aicinātas arī sievietes, kas vēl nav sasniegušas riska grupas vecumu, pirms mobilā mamogrāfa apmeklējuma konsultējoties pie sava ģimenes ārsta un līdzi ņemot ģimenes ārsta norīkojumu. Sievietēm, kas nav riska vecuma grupā, pārbaude ir par maksu, taču ar ārstējošā ārsta vai ģimenes ārsta norīkojumu, kuram ir līgumattiecības ar Nacionālo Veselības dienestu, maksa par pārbaudi ir tikai 2 lati.


Ērtības labad lūdzam iepriekš pieteikt savu vizīti, zvanot uz tālruņiem: 67142840, 27866655 vai rakstot info@mamografija.lv

Reklāma
Reklāma

.  
Mobilo mamogrāfu sadarbībā ar iniciatīvu par krūts veselību nodrošina Veselības centrs 4.
Socioloģiskie pētījumi liecina, ka 60% Latvijas sabiedrības ir zema interese vai pat vienaldzīga par krūts vēža saslimšanu un ar to saistītiem riskiem. Vairumā gadījumu slimība tiek ielaista un netiek konstatēta agrīnā stadijā. Tā rezultātā ik gadu vidēji 500 sievietes zaudē vienu vai abas krūtis un diemžēl no šīs slimības mirst vairāk nekā 400 sievietes.   
Latvijas valsts galvenais onkologs, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģijas galvenais speciālists Jānis Eglītis skaidro: „Diemžēl mēs nespējam garantēt ikvienai sievietei, ka tā dzīves laikā nesaslims ar krūts vēzi. Vienīgais, ko varam lūgt un atcerēties - rūpēties par savu krūšu veselību! Tas nozīmē - regulāri pārbaudīt krūts dziedzerus gan tos iztaustot, gan ik gadu veicot ultraskaņas izmeklējumus. Tas jādara, esot arī gados jaunai sievietei. Savukārt sievietēm  pusmūžā ir ieteicams piedalīties valsts organizētajā mamogrāfijas skrīninga programmā. Tāpat sievietēm būtu ieteicams  atcerēties par mamogrāfijas veikšanu, arī pārsniedzot septīto dzīves gadu desmitu”.
Jau otro gadu Latvijas Basketbola savienība ar domubiedriem organizē iniciatīvu par krūts veselību, šogad tās motīvs ir „ES IEŠU”.
„ES IEŠU” primārais mērķis ir kliedēt sabiedrības vienaldzību un mītus par saslimšanu ar krūts vēzi, lai palīdzētu sievietēm izšķirties par lēmumu savlaicīgi un regulāri pārbaudīt savu krūšu veselību. Kampaņa noritēs līdz maija beigām, noslēdzoties ar krūts veselībai veltītu gājienu un labdarības basketbola spēli 27.maijā.


Plašāka informācija par kampaņu pieejama mājas lapā www.esiesu.lv, kur iespējams noskatīties krūts vēža skarto sieviešu video stāstus, kā arī iepazīties ar ārstniecības iestādēm, kurās iespējams veikt krūts profilaktiskās apskates.