Ko nozīmē princips: "Nauda seko bērnam no pusotra gada vecuma?"

Jau gadu desmitiem Latvijā ir rindas uz vietu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādē – kamēr daļa mazuļu pedagogu vadībā apgūst pirmās dzīves gudrības un prasmes, bet viņu vecāki strādā un nodrošina ģimenei iztiku, 34 727* bērnu valstī kopumā (Rīgā – 5 000)** nav iespējas apmeklēt pašvaldības finansētu bērnudārzu. Vecāku kustība: "Nauda seko bērnam" un portāls mammam.lv/tetiem.lv aicina jūs pievienoties un kopīgi cīnīties, lai šis princips tiktu ieviests jau 2011./2012. mācību gadā!

Foto: Kaspars Līcītis, Nauda seko bērnam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Kaspars Līcītis, Nauda seko bērnam

Pašvaldības plācenīšus dod tiem bērniem, kas pirmie gaida rindā, pārējos atstājot bešā – visi pirmsskolas izglītībai paredzētie pašvaldību līdzekļi tiek sadalīti tiem bērniem, kas iekļuvuši pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs.
Tikmēr privātajos bērnudārzos rindā gaidošos bērnus iespējams uzņemt jau pašreiz, taču vecākiem par bērnu mēnesī jāmaksā ap 200 latu.

Potenciālajiem jauniem vecākiem nav paļāvības un drošības sajūtas, ka viņu bērniem būs vieta pašvaldības bērnudārzā – viņi var izvēlēties nekļūt par vecākiem!

ANO Konvencija par bērna tiesībām (spēkā kopš 14.05.1992.) paredz piekļuvi visiem strādājošu vecāku bērniem. Minētais dokuments ir ratificēts Latvijā, tādēļ diskusijai par vienlīdzīgu pirmsskolas izglītības pieejamību būtu jāizpaliek. Taču nepilnības Latvijas likumos ļauj katrai pašvaldībai interpretēt pirmsskolas izglītības nodrošināšanu pēc saviem uzskatiem un amatpersonu godaprāta.
No valsts un pašvaldību puses netiek ievēroti vairāki citi likumi:
•    LR Satversme;
•    Bērnu tiesību aizsardzības likums;
•    Likums „Par sociālo drošību”.

Kas ir princips „Nauda seko bērnam”?
Lai nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi pirmsskolas izglītībai un bērnu aprūpes pakalpojumam, vispiemērotākais būtu princips – finansējums tiek novirzīts konkrētam pakalpojuma saņēmējam – bērnam, jeb “nauda seko bērnam”.
Tas nozīmē, ka pašvaldības finansējums par viena bērna uzturēšanu bērnudārzā „sekotu” bērnam uz vecāku izvēlēto privāto vai pašvaldības bērnudārzu. Ja maksa par bērnu mēnesī privātajā pirmsskolas izglītības iestādē ir lielāka nekā pašvaldības finansējums, vecākiem būtu jāapmaksā tikai starpība.

Princips „Nauda seko bērnam” vecākiem ļauj brīvi izvēlēties bērnudārzu – pašvaldības vai privātu –, vadoties gan pēc izmaksām, gan izglītības kvalitātes un atrašanās vietas, nezaudējot pašvaldības līdzfinansējumu.

Šāda pirmsskolas izglītības finansēšanas kārtība ir spēkā daudzviet Eiropā. Tā nozīmē vienlīdzīgu attieksmi pret visiem bērniem, kam nepieciešama vieta bērnudārzā.

Ieguvumi:
•    Vecāki var rēķināties ar noteiktu pašvaldības līdzfinansējumu un brīvāk plānot ģimenes pieaugumu, kas uzlabos demogrāfisko situāciju.
•    Pirmsskolas izglītības sistēma kļūst elastīga: pēc tirgus ekonomikas principa „pieprasījums rada piedāvājumu”.
•    Vecāku maksātspēja, ko garantē pašvaldības līdzfinansējums, stimulē jaunu privāto bērnudārzu rašanos un esošo pirmsskolas izglītības iestāžu paplašināšanos – veidojas jaunas darbavietas.
•    Vietu trūkums bērnudārzos tiek novērsts maksimāli ātri.
•    Privātie bērnudārzi, kas, ikdienā cīnoties par klientu, nemitīgi uztur un ceļ izglītības kvalitāti, kļūst pieejami plašākam sabiedrības slānim.
•    Daudzi vecāki – nodokļu maksātāji – var atgriezties darbā.
•    Tiek veicināta konkurence – vecākiem ir iespēja izvēlēties bērnudārzu pēc atrašanās vietas, cenas, īstenotās izglītības programmas un citiem kritērijiem, nezaudējot pašvaldības līdzfinansējumu.
•    Vecāki – nodokļu maksātāji – jūt atdevi no pašvaldības, kas stimulē vēlmi maksāt nodokļus un mazina ēnu ekonomiku.
•    Konkurētspēju zaudē nelegālās bērnu “pieskatīšanas istabas”. Lai potenciālajiem šo vietu klientiem būtu iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, tām ir jālegalizē darbība.
•    Svarīgs instruments demogrāfijas rādītāju ietekmēšanai – tā būtu iespēja uzlabot kritisko situāciju, stiprinot vecāku ticību valstij, motivējot maksāt nodokļus un laist pasaulē bērnus.

Kā ieviest principu „Nauda seko bērnam”?

Izmaiņas būs nepieciešamas vairākos likumos. Viens no tiem ir Vispārējās izglītības likums, kurā tuvākajā laikā plānots iestrādāt normu, ka pašvaldībām savā administratīvajā teritorijā jānodrošina bērnu vienlīdzīga piekļuve pirmsskolas izglītības iestādei no pusotra gada vecuma un sagatavošana pamatizglītības ieguvei no piecu gadu vecuma, ja šādu vēlmi pauž bērna vecāki.
Lai valstī ieviestu principu „Nauda seko bērnam”, vajadzīgs arī pašu vecāku aktīvs atbalsts. Tas ir vienīgais veids, kā ietekmēt politiķu lēmumus!
Pievienojies vecāku iniciatīvas grupai „Nauda seko bērnam” un seko principa ieviešanas aktivitātēm:
www.naudaseko.lv
info@naudaseko.lv
twitter.com/naudaseko
Facebook: Nauda seko

________________________________________
* Izglītības un zinātnes ministrijas dati par 2010./2011.mācību gada sākumu.
** Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta dati par 2010./2011.mācību gadu.
 

Reklāma
Reklāma