Ko nozīmē Zatlera lēmums atlaist parlamentu?

Sestdienas vakarā izskanējušais valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojums rosināt Saeimas atlaišanu ir pirmā reize Latvijas valsts vēsturē, kad prezidents izmantojis savas tiesības spert šādu soli. Kas un kā tagad notiks? Klausoties un lasot dažādu ekspertu viedokļus par notikušo, centos tos apvienot svarīgākajos jautājumos un atbildēs, kas šobrīd varētu būt aktuāli ikvienam Latvijas valsts iedzīvotājam. Lūdzu, lasi, labo un papildini!:-)

Kadrs no valsts prezidenta Valda Zatlera uzrunas tautai par Saeimas atlaišanu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no valsts prezidenta Valda Zatlera uzrunas tautai par Saeimas atlaišanu.

Kāpēc valsts prezidents rosinājis Saeimas atlaišanu?
Par ieganstu kļuva Saeimas balsojums pagājušajā ceturtdienā, kurā Saeima neatļāva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu deputāta Ainara Šlesera mājās. Ar šo balsojumu Saeima izteica neuzticību Tiesu varai, kas liecina par nopietnu konsitucionālo krīzi. Kratīšanas ordeni bija akceptējusi ģenerālprokuratūra, KNAB un Augstākā tiesa. Prezidenta runas galvenais vēstījums bija: valstī vairs nedrīkst turpināties lēmumu pieņemšana atbilstoši oligarhu, nevis valsts interesēm, ļaujot noprast, ka par oligarhiem viņš dēvē: Aivaru Lembergu, Ainaru Šleseru un Andri Šķēli.
Par Šlesera izdošanu balsoja Vienotība un nacionālā apvienība Visu Latvijai -Tēvzemei un Brīvībai, pret: Par labu Latviju, Zaļo un zemnieku savienība, kā arī Saskaņas centrs.

Vai sabiedrība atbalsta prezidenta lēmumu?

Aptaujas liecina, ka vairākums sabiedrības atbalsta Valda Zatlera iniciatīvu un vairākums no tiem cilvēkiem, kas nolēmuši parakstīties, balsos par Saeimas atlaišanu.
Poltikas eksperti uzskata, ka jau iepriekš bijuši daudz iemeslu rosināt Saeimas atlaišanu. Savukārt to, ka prezidents nolēmis savas pilnvaras izmantot nedēļu pirms savu pilnvaru beigām, daudzi saista ar viņa privātām ambīcijām, jo pastāv lielas iespējas, ka Zatlers atkārtoti netiks ievēlēts prezidenta amatā.

Vai ceturtdien notiks balsojums par Zatleru un Bērziņu?
Jā, pagaidēm vēl ne viens, ne otrs prezidenta amata kandidāts savu kandidatūru nav atsaucis.

Vai Saeima drīkst vēlēt prezidentu, ja prezidents rosinājis tās atlaišanu?
Jā, esošā Saeima un valdība turpina pilntiesīgi darboties, kamēr tauta referendumā nobalsojusi par tās atlaišanu.

Vai jaunievēlētajam prezidentam ir iespēja atcelt Valda Zatlera rīkojumu rosināt referendumu?
Nē, nav. Prezidenta rīkojums stājies spēkā ar tā pasludināšanu 28. maijā vakarā tiešajā ēterā, to atcelt nav iepējams.

Satversme paredz, ka gadījumā, ja tauta nenobalso par Saeimas atlaišanu, valsts prezidentam, kas ierosinājis Saeimas atlaišanu, jāatkāpjas. Tāpēc šobrīd aktuāls ir jautājums, kas notiek, ja Zatleru nepārvēl un referendums cieš neveiksmi? Vai tādā gadījumā jāatkāpjas jaunievēlētajam prezidentam?
Uz šo jautājumu pagaidām vēl neviens konkrēti nav atbildējis, taču izskanējis viedoklis, ka tieši šī iemesla dēļ Saeimai vajadzētu pārvēlēt Zatleru, lai referenduma neveiksmes gadījumā viņš pats varētu uzņemties atbildību un atkāpties.

Vai Saeimas atlaišana ietekemēs ekonomisko situāciju valstī?
Ekspertu viedokļi atšķiras, taču vairākums uzskata, ka arī tad, ja būs kritums, tas būs minimāls, taču pastāv arī viedoklis, ka uz vispārējā pārmaiņu un optimsima viļņa ekonomika var attīstīties vēl labāk, nekā cerēts.

Kad notiks referendums?
Tautas nobalsošana par šo Valsts prezidenta ierosinājumu sarīkojama ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc ierosinājuma paziņošanas Centrālajai vēlēšanu komisijai. Tas nozīmē, ka tautas nobalsošanai jānotiek līdz 30. jūlijam.

Cik balsis jāsavāc?
Prezidenta rosinātai parakstu vākšanai nav nepieciešams kvorums, tas nozīmē, ka balsošanā var piedalīties kaut vai 10 Latvijas iedzīvotāji un lēmums tiek pieņemts atbilstoši vairākumam balsu.

Kad notiks nākamās Saeimas vēlēšanas?

Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par Saeimas atlaišanu, tad Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Tas nozīmē, ka nākamās Saeimas vēlēšanas varētu notikt septembrī un uz savu pirmo sēdi jaunievēlētā Saeima pulcēsies oktobrī.

 

Reklāma
Reklāma

Cik izmaksās Saeimas atlaišana un jaunas Saeimas ievēlēšana?
Parakstu vākšana Saeimas atlaišanai izmaksās aptuveni divus miljonus. Tikpat izmaksās arī jaunās Saeimas ievēlēšana tad, ja tauta referendumā lems par labu Saeimas atlaišanai. Vēl ir jautājums, vai visiem atlaistajiem Saeimas deputātiem nepienāksies arī kompensācijas?

Ja tev ir vēl kādi jautājumi, piebildes, precizējumi vai ierosinājumi, lūdzu, ieraksti tos komentāros!

Un te video ar vēsturisko Zatlera runu LTV tiešajā ēterā: