Vidusjūras zemes zelts — olīveļļa

Par olīveļļu un tās sākumu — olīvkoku —, tāpat kā par ikvienu vēsturisku parādību, saglabājušās dažādas liecības: vieni arheoloģiskie izrakumi liecina par to, ka olīvkoki sākti audzēt ne mazāk un varbūt pat vairāk nekā 6000 gadus senā pagātnē, bet tikai pirms 2500 gadiem no tās iemācījās izspiest olīveļļu, tajā laikā sauktu par „šķidro zeltu”.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Citas liecības saka, ka olīveļļa pirmo reizi izspiesta jau 4500 gadus pirms mūsu ēras. Sākotnēji olīvkoki auguši tikai Āzijā un Ēģiptē, no kurienes cilvēki tos apmēram 3000 gadus senā pagātnē atveduši uz Spāniju caur Grieķijas salām, bet pēc tam arī uz citām Vidusjūras zemēm. Tomēr ir atrodami arī dati, ka pats vecākais olīvkoks, kurš atrasts Santorini salā, tajā brīdī bijis jau 39 000 gadus vecs.

Lai vai kā, gan pagātnē, gan mūsdienās olīvkokam un olīveļļai ir liela nozīme — gan ikdienas, gan īpašās gaitās un, protams, reliģijā Pareizticībā olīvkoks un olīveļļa ir viens no galvenajiem simboliem, jo tas simbolizē mieru un mīlestību. Grieķijā cieņu un mīlestību pret olīvkoku nodod no paaudzes paaudzē. Arī jūdaismā olīveļļai bijusi liela nozīme — piemēram, menorā (zelta svečturī, ko Mozus izgatavoja pēc Dieva norādēm) nedrīkstēja izmantot sveces, bet tikai tīru olīveļļu. Arī Korānā bieži tiek pieminēta olīveļļa un olīvkoks kā viens no svētiem un cildinošiem objektiem. Savukārt Senajā Grieķijā olīveļļa pieminēta vairāk nekā 60 Hipokrāta receptēs, ar tās palīdzību viņš ārstēja rētas, bezmiegu un holeru. Olīveļļu izmantoja arī kosmētikas „ražošanā”, ja tā varētu teikt, attiecinot uz to laiku.

Tikai salīdzinoši nesenā pagātnē cilvēki iemācījās iegūt labas garšas un kvalitātes olīveļļu.

Olīvkokam un olīveļļai gadsimtu laikā ir bijusi spēcīga nozīme arī mitoloģijā (grieķi uzskatīja, ka gudrības dieviete Atēna ir tā, kas cilvēcei dāvājusi olīvkoku, savukārt ēģiptieši uzskata, ka Izīda cilvēkiem iemācījusi lietot olīvas un audzēt olīvkokus). Vēlāk olīveļļa ir lietota gan kā valūta, gan kā daudzu Vidusjūras kultūru ikdienas maltītes neatņemama sastāvdaļa.

Kas ir olīveļļa?
Olīveļļa jau izsenis mūsu pasaules vēsturē zināma kā līdzeklis, ar kuru ārstēja gan ādas kaites, gan slimības, ar to dedzināja eļļas lampas, bet to tomēr neviens neizmantoja ēdienkartē! Neizmantoja tāpēc, ka, spiežot eļļu pēc senajām metodēm, tai nebija īpaši pievilcīga garša un bija ļoti rūgta pēcgarša. Tikai salīdzinoši nesenā pagātnē cilvēki iemācījās iegūt labas garšas un kvalitātes olīveļļu. Attīstoties tehnoloģijām, olīveļļa kļuva vēl augstvērtīgāka, jo ar jaudīgajām centrifūgām ir iespējams no eļļas izspiest visu ūdeni, iegūstot ideālu garšu,  daudz vērrtīgu uzturvielu un zemu skābes līmeni.
Olīveļļas sastāvā ir ļoti daudz mononepiesātināto taukskābju, antioksidantu (samazina holesterīna līmeni) un polifenolu (samazina risku saslimt ar vēzi).

Valstīs, kuru iedzīvotāji ievērojo Vidusjūras uztura princpus un ikdienā lieto labas kvalitātes olīveļļu, ir daudz ilgāks dzīves garums, cilvēki dzīvo vidēji 70 gadus, tajās ir mazāks mirstības līmenis no sirds un asinsvadu slimībām un vēža, mazāks vēža saslimšanas risks (īpaši urīnceļu, kakla un gremošanas sistēmas).

Reklāma
Reklāma

Vidusjūras uzturs
Vidusjūras uzturs nenozīmē ēdienus ar samazinātu tauku saturu un ierobežotu kaloriju daudzumu, tā ir dzīves kvalitāte, dzīvesveids, kas cilvēkā ielikts jau kopš bērnības. Tajā iederas nesteidzīgas sarunas, dzīves baudīšana un bagātīgas maltītes, kuru centrā ir laba olīveļļa, pākšaugi, zivis, svaigi vietējie dārzeņi un, protams, labs vīns.
Valstīs, kuru iedzīvotāji ievērojo Vidusjūras uztura princpus un ikdienā lieto labas kvalitātes olīveļļu, ir daudz ilgāks dzīves garums, cilvēki dzīvo vidēji 70 gadus, tajās ir mazāks mirstības līmenis no sirds un asinsvadu slimībām un vēža, mazāks vēža saslimšanas risks (īpaši urīnceļu, kakla un gremošanas sistēmas). Šāds uzturs arī samazina asinsvadu slimību, paaugstināta asinsspiediena risku un aptaukošanos.

Borges
Borges kompānijas vēsture  sākās tālajā 1896. gadā, kad Antonio Ponts Ponts un Doloresa Kreusa Kazanova sāka uzņēmējdarbību, pērkot un pārdodot olīvas, mandeles un citus Spānijas provinču Leridas un Taragonas raksturīgos izstrādājumus. Šisbija viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas pasauli iepazīstināja ar Vidusjūras produktiem. Kopš tā laika, kompāniju vada jau ceturtā paaudze, un šobrīd Borges ir viens no pasaulē zināmākajiem eļļas un etiķa zīmoliem, kas ir pazīstami ar savu kvalitāti. Borges ir arī viens no vadošajiem zīmoliem veselīga uztura jomā.
Šodien Borges pieder milzīgas plantācijas, kurās audzē produktus pārstrādei. Borges produktu klāstā atrodamas eļļas, etiķi, rieksti, un citi produkti, kas jau vairāk nekā 100 gadus ir Vidusjūras uztura pamatā.
Olīveļļu tās sastāva un īpašību dēļ sauc par „zaļo zeltu”, un šis zelts pieejams arī daudzajās Borges pudelēs, tieši tāpat kā dažādi citi eļļu veidi. Borges plašajā klāstā ir dažādas eļļas ar dažādiem nosaukumiem un izmantošanas iespējām.

Nerafinēta olīveļļa — vislabāk lietot svaigā veidā
Extra virgin — šī augstākās kvalitātes olīveļļa iegūta, mehāniski izspiežot olīvas aukstajā spiešanas metodē, tādējādi saglabājot vitamīnus, uzturvielas, garšas un aromātus. Borges extra virgin olīveļļu iegūst, sajaucot dažādus labākos olīveļļas veidus, rezultātā iegūstot lieliskus, svaigi pikantus aromātus. Šī ir Borges eļļu klasika. To vislabāk izmantot tieši salātos kopā ar kādu etiķi vai arī, pagatavojot dažādas mērces. Vispilnīgāk īpašā smarža un svaiga olīvu garša atklājas, ja to izmanto istabas temperatūrā. Maksimālais skābes līmenis 0.5%.
• Rafinēta olīveļļa — visai rafinētajai olīveļļai ir viena nenoliedzama priekšrocība – to var lietot cepšanai un nebaidīties, ka tā zaudēs savas īpašības vai arī piedos ēdienam nianses, kuras tu nevēlies tur sajust, jo tā pēc garšas ir neitrāla.
• Olīveļļa vai 100% tīra olīveļļa — Borges olīveļļa, saukta arī par 100% tīro olīveļļu, ir eļļu maisījums, kurš sastāv no extra virgin un rafinētas olīveļļas. Tās krāsa ir viegli zeltaina, un eļļa piemērota gan karsēšanai, gan izmantošanai tīrā veidā. Maksimālais skābes saturs 0,5%.
Extra light olīveļļa — arī šī eļļa ir extra virgin un rafinētas olīveļļas sajaukums. Atšķirībā no iepriekšminētās eļļas tai ir gaiša un mazāk intensīva krāsa. Ideāla piedeva tiem, kuri pavisam nedaudz vēlas papildināt ēdienu ar olīveļļas garšu, kā arī izmantojama cepšanai, izmantojot vairākas reizes bez kaitējuma veselībai.
Pomace — pomace olīveļļa ir izgatavota no miziņām un olīvu kauliņiem, kas ir bagāti ar oleanolu skābēm, ar savu neitrālo garšu tā ir ideāli piemērota cepšanai un gatavošanai augstās temperatūrās.

Borges veiksmes stāsts ir rūpes par piedāvāto produktu nemainīgi augstu kvalitāti. Borges produkti kā profesionalitātes apliecinājumu ir saņēmuši balvas un atzinības rakstus. Borges ir viens no Spānijas lielākajiem un ietekmīgākajiem uzņēmumiem. Princis Filipe piešķīris uzņēmumam balvu par izcilību kategorijā Leading Brand kā labākajai pārtikas eksporta kompānijai.
Borges, piedāvā ļoti plašu klāstu ar produktiem, kuri nepieciešami virtuvē, kas ļauj gatavot dažādus veselīgus, gardus un tiešām pārsteidzošus ēdienus. Tas ir pavisam vienkārši — tikai prakses rezultātā iespējams sajust to, ko „Borges” jau zina vairāk nekā gadsimtu un piedāvā uzzināt ikvienam, kas tam ļaujas.

Vairāk informācijas par Borges meklējiet www.Borges.lv

Autors: Signe Meirāne, www.cetrassezonas.lv