Jaunā bērnudārzu rindu sistēma sadala dvīņus!

Kāda dvīņu mamma ģimenes portālam mammam.lv/tetiem.lv uzticējusi savu stāstu par dvīņu pieteikšanu bērnudārznieku rindās. Viens no dvīņiem dārziņā tiek, sākot no pavasara, otrs — no rudens. 

Mazuļi attēlā nav raksta varoņi. Foto iesūtījusi Ildze Sapiega, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazuļi attēlā nav raksta varoņi. Foto iesūtījusi Ildze Sapiega, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

Mammas stāsts:
„No decembra ir stājusies spēkā jaunā bērnudārzu rindas uzskaites sistēma (www.eriga.lv), kurā neviens neko nevar redzēt — nu arī mēs neko nevarējām redzēt.
Saņēmu paziņojumu par vietas nodrošinājumu bērnudārzā, bet nodomāju, ka ir ieviesusies cilvēka faktora kļūda — vieta tikai vienam no dvīņiem! Bērnudārzā interesējos, un vadītāja šokā — nekad dvīņi nav dalīti, un ieteica jautāt departamentā.
Departamentā tieši tāpat — neviens nevar atbildēt, kā tas ir gadījies, tomēr atradu speciālistu, kas spēja ieteikt loģisku risinājumu šādas situācijas regulēšanai — iesniegt departamentam par šo gadījumu iesniegumu un to izskatīs, pievienojot jau esošajiem sistēmas nepilnību novēršanas papildinājumiem.
Man ir tikai viens neskaidrs jautājums — ko iesākt tagad? Kādēļ mēs esam sistēmas nepilnība? Vai datorsistēma izlemj, kuram no bērniem iet dārziņā pavasarī un kuram rudenī? Dvīņu un trīņu mammas un tēti — vai mūsu bērniem būs jāiet dārziņā dažādos laikos, lai gan dzimuši kopā?"

Dvīņu un trīņu mammas un tēti — vai mūsu bērniem būs jāiet dārziņā dažādos laikos, lai gan dzimuši kopā?

Reklāma
Reklāma

Atbild Izglītības, kultūras un sporta departaments:
„Šī mamma  jau ir vērsusies Izglītības, kultūras un sporta departamentā, un šobrīd jautājums ir nokārtots. Vecāki uzrakstījuši vēstuli par pirmā dvīņa vietas saglabāšanu līdz brīdim, kad atbrīvosies vieta arī otram dvīnim un varēs paņemt abus bērniņus. Visticamāk tas notiks, kad sāksies masveida grupu komplektēšana septembrim.
Jaunā sistēma speciāli neko nedala, visi bērnu pieteikumi tiek apstrādāti to reģistrācijas secībā un atbilstoši prioritātēm (obligātais vecums, komisijas lēmums, brālis/māsa). Bērnu vecāki tiek uzaicināti apmeklēt dārziņu atbilstoši tam, kā atbrīvojas vietas, sistēmai ņemot nākamo bērnu no rindas. Konkrētajā gadījumā sanāca, ka atbrīvojās divas vietas, bet viens no dvīņiem, rindas secībā bija trešais. Tā ir faktiskā situācija, kas rodas, ja dārziņā atbrīvojas viena vieta, bet pretendenti ir dvīņi, kuri jāņem reizē. Tas ir tāpat, kā, gaidot autobusu — ja tajā ir brīva tikai viena vieta, bet ir vēlme braukt diviem reizē, jāpagaida nākamais autobuss, kurā tas būs iespējams. To īsti nevar nosaukt par nepilnību, drīzāk par izņēmuma gadījumu, kas ir diezgan reti. Par šādiem gadījumiem departamentā ir uzsākta diskusija un, ja tiks rasts kāds labāks risinājums, tad, iespējams, tas tiks iestrādāts saistošo noteikumu grozījumos.”