Vai Eko kosmētika ir tikai modes kliedziens?

Zinot manas „attiecības” ar modi, reiz man pajautāja, ko man pašai „modes” vārds nozīmē? Uz ko, dzirksteļojot patiesuma pilnām notīm balsī, atbildēju, ka mode ir nevis tas, ko mēs valkājam, bet gan tas, ko mēs elpojam, tas, kā mēs domājam un attiecamies pret apkārtējiem.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Mode ir mūsu laikmeta spogulis, patiesībā — mūsu dzīves spogulis. Šie vārdi ļoti tieši sasaucas ar šī brīža notikumiem modes arēnā un sociālas biznesa filozofijas skandēšanu, aicinot veidot ilgtspējīgus, dabai, videi un cilvēkam draudzīgus produktus. Citiem vārdiem – stāsts ir par Eko kosmētiku.

Apzīmējums Eko kosmētika joprojām ir vislielāko stereotipu apvīts, pamatā asociējot to ar „zaļo” mūžīgajiem centieniem pievērst sev uzmanību, lai tikai nonāktu avīžu pirmajās slejās. Tad viņiem gaiss par netīru, tad klimats par karstu, vai vēl skaudrāk — paziņojot, ka drīz pienāks pasaules gals. Savukārt tie, kas kaut nedaudz vērš savu skatu modes un veselīga dzīvesveida virzienā, domā, ka Eko kosmētika ir alerģiskāka, mazāk iedarbīga un dārgāka, neapzinoties, ka Eko kosmētika jau sen ir izaugusi no mājās gatavotas kosmētikas ziežu līmeņa.

Eko kosmētikas izmantošana ir saistīta ar ilgtermiņa domāšanu un ilgtermiņa efektu, kuru var panākt ar regulāru un pareizu sevis kopšanu, turklāt nekaitējot savai veselībai.

Eko kosmētika nav kaprīze
 

Eko kosmētika nekādi nav saistāma ar kārtējo kaprīzi modes arēnā. Tā tiek radīta, ņemot vērā apkārtējo vidi un patērētāju veselību, cilvēku patērētās darba stundas nopūloties, lai izveidotu kosmētiku no videi draudzīgiem izejmateriāliem.
Galvenā atšķirība no parastās kosmētikas ir fakts, ka Eko kosmētikas ražošanā izmanto 95–100% dabiskas izcelsmes sastāvdaļu un ne vairāk kā 5% var būt cilvēka sintezētu vielu, kas nav kaitīgas cilvēka veselībai. Parastajā kosmētikā šī proporcija ir apgriezta, pamatsastāvdaļas ir ūdens, (paraffinum likvidium) vai kāda cita lēta ķīmiska viela, un aktīvo, vērtīgo, iedarbīgo komponenšu ir pavisam maz. Taču jāatzīst, ka vērojama ļoti pozitīva tendence — arī ne Eko kosmētikas ražotāji aizvien vairāk savos sastāvos izmanto dabīgās eļļas, sviestus un dabiskas izcelsmes ekstraktus.

 

Kā atšķirt?
 

Tiesa gan, pircējiem ir jābūt gudriem un jāmāk atšķirt patiesu eko-/bio-/organisko kosmētiku no kosmētikas, kura tikai nosaukta par „dabisku” vai „ekoloģisku”. Īstu Eko kosmētiku no parastās atšķir kāds Eko sertifikāts. Vislabāk ir uzticēties pasaulē pazīstamajiem Eko sertifikātiem, piemēram, ECOCERT, BDHI vai Soil Association.
Vēl viens būtisks aspekts — Eko kosmētiku var lietot bez īpaša vecuma ierobežojuma. Izstrādājumu sastāvā iekļautās vielas iedarbojas uz konkrētu problēmu, kas palīdz aktivizēt ādas atjaunošanās procesu. Taču ir svarīgi nemānīt sevi un saprast, ka Eko kosmētika nedos tūlītēju efektu. Iepriekšminētais korelē ar izskanējušiem pārmetumiem par Eko kosmētikas vājo iedarbību. Tomēr problēma nav  Eko kosmētikas vājākā iedarbībā, bet gan informētībā. Eko kosmētikas izmantošana ir saistīta ar ilgtermiņa domāšanu un ilgtermiņa efektu, kuru var panākt ar regulāru un pareizu sevis kopšanu, turklāt nekaitējot savai veselībai.

Starptautiski pētījumi liecina, ka sintētiskās kosmētikas sastāvā iekļautās vielas var izraisīt pat vēzi, alerģijas un citas slimības. Piemēram, parabēni ir visplašāk izmantotā kosmētiku konservējošo vielu grupa.

Eko kosmētika liek organismam strādāt pašam!
 

Neapšaubāmi, mūsdienu dinamiskajā vidē ikviens patērētājs grib sasniegt momentānu reakciju un būt skaists pēc trim sekundēm. Taču nevar sevi iebalzamēt kā Ēģiptes mūmiju un uzskatīt, ka ir noticis brīnums. Īslaicīgi radītais brīnums drīz izzudīs, un atklāsies „māte daba”. Tāda ir sintētiskās kosmētikas lietošanas izraisītā efekta būtība. To pretgrumbu līdzekļi parasti darbojas pēc diviem principiem: ar krēma aktīvajām sastāvdaļām polsterē grumbas no apakšpuses vai arī krēma sastāvā iekļautas vielas, kas paralizē mīmikas muskulīšus, vizuāli mazinot grumbu dziļumu. Pārtraucot tos lietot, āda nereti izskatās pat vēl vecāka nekā bija pirms tam, jo novecošanās tik un tā turpinās, cilvēkam par to nenojaušot. Savukārt Eko kosmētikas aktīvās sastāvdaļas liek organismam sevi atjaunot un ādai „pašai strādāt” pat tās dziļākajos slāņos.

 

Reklāma
Reklāma

Parabēni izraisa vēzi

Starptautiski pētījumi liecina, ka sintētiskās kosmētikas sastāvā iekļautās vielas var izraisīt pat vēzi, alerģijas un citas slimības. Piemēram, parabēni ir visplašāk izmantotā kosmētiku konservējošo vielu grupa. Tie ir praktiski visur — krēmos, šampūnos, lūpu krāsās, dezodorantos. Parabēniem ir jāpasargā produktu no bojāšanās. Tie nogalina baktērijas, kas nonāk kosmētikā no mūsu rokām, gaisa utt. Pirms nākt klajā ar tik sensacionālu paziņojumu, Lielbritānijas zinātnieki pētīja šo vielu iedarbību uz mūsu veselību un secināja, ka parabēni, kas atrodas kosmētikā, var izraisīt krūts vēzi.
20. gs. 90. gadu beigās tika atklāts, ka parabēniem ir sievišķos dzimumhormonus imitējoša iedarbība, kas novērota laboratorijas pētījumos, veicot eksperimentus ar dzīvniekiem un izoperētajām krūts vēža šūnām. Tā kā slimība ir cieši saistīta ar hormonu darbību, sākotnējās aizdomas par vēža saikni ar kosmētiku arvien apstiprinājās. 2004. gadā britu zinātnieki pētnieces Filipas Darbres (Philippa Darbre) vadībā Redingas Universitātē (University of Reading) nāca klajā ar pētījuma rezultātiem, kas pierādīja tiešu saistību starp vēža rašanos un parabēniem. Pārbaudot audzēju šūnu paraugus, 18 gadījumos zinātnieki atklāja parabēnu klātbūtni, kas audzējā ir nokļuvuši caur ādu no kosmētikas, ko sievietes ir lietojušas.

 

Draudzīgi dabai un maciņam
Ir vēl otrs būtisks aspekts, kas jāņem vērā, — Eko kosmētika ir droša ne vien patērētāja veselībai, bet arī dabai. Pašlaik pasaulē izveidojusies situācija, ka dabas, tostarp dzīvnieku, resursi tiek ekspluatēti daudz reižu lielākā apmērā nekā tie spēj atjaunoties. Tāpēc ne tikai pasaules veselības organizācijas, bet arī paši kosmētikas industrijas pārstāvji aicina pievērsties cilvēktiesību jautājumiem un aizdomāties, kā radītā kosmētika ietekmē vides ilgtspēju.
Svarīgi kliedēt vēl kādu mītu — piemēram, ka Eko kosmētika ir daudz reižu dārgāka nekā parastā. Eko kosmētika ir pieejama par ļoti demokrātiskām cenām. Piemēram, Euroaptieka ir pirmais aptieku tīkls Latvijā, kas savā sortimentā ir iekļāvis augstas kvalitātes Eko kosmētiku Bio2You un Organix Cosmetix. Pateicoties Euroaptiekas centieniem piedāvāt saviem klientiem vienmēr izdevīgākās cenas tas ļauj Organix Cosmetix cenām sagraut stereotipu par dārgo Eko kosmētiku. Piemēram, šīs sērijas dienas krēms, kas ir izgatavots no alvejas sulas, šī sviesta, hohobas eļļas un Alpu pļavu augu aktīvajām vielām, maksā tikai Ls 6,45. Turklāt ar Euroaptiekas Medus karti būs vēl lētāk, jo vismaz daļu summas varēs segt no uzkrātajiem Eurolatiem.

Izrādās, cilvēki nemaz nespēj just līdzi mežu liktenim un globālajai sasilšanai, jo ir pārāk koncentrējušies uz sevi un savām problēmām.

Hipokrāts reiz teica: „Dari, bet nekaitē!” Ar to arī nodarbojas ilgtspējīgas jeb Eko kosmētikas radītāji, īpaši neakcentējot savu sociālo atbildību, uzskatot to par pašsaprotamu lietu. Mēs taču arī īpaši nereklamējam to, ka nespļaujam uz ielas vai neizmētājam atkritumus, kur pagadās. Mums tas ir pašsaprotami, tieši tāpat kā Eko kosmētikas radītājiem veidot produktus, kas nekaitē dabai un cilvēkiem. Tieši tāpat, kā viņos dzīvo pārliecība par draudzīgas un ētiskas vides nākotni, uzskatot, ka pat lielajiem pasaules zīmoliem, kuri pašlaik demonstrē antisociālu biznesa ideju, ar laiku būs jāpiekāpjas.
Vai arī latvieši spēs piekāpties savā domāšanā, liekot malā stereotipus, rādīs laiks. Tieši tāpat kā to, vai Eko kosmētika spēs pastāvēt kā bizness.
2009. gadā The New York Times veica pētījumu, cik „zaļi” esam savā domāšanā. Rezultāti bija pārsteidzoši. Izrādās, cilvēki nemaz nespēj just līdzi mežu liktenim un globālajai sasilšanai, jo ir pārāk koncentrējušies uz sevi un savām problēmām. To mainīt neesot cilvēka spēkos. Savukārt tas, ko mēs varam darīt, ir izlemt ne tikai to, kādu kosmētiku lietosim, bet arī to, kādu pasauli un atmiņas par šo laikmetu aiz sevis atstāsim. Izvēle tiek atstāta katra paša ziņā.

 

Ieskaties: www.euroaptieka.lv