Bērnudārzā pret vecāku gribu mazuļiem liek ticēt Dievam

Jūrmalas pašvaldības bērnudārzā „Madara” bez vecāku ziņas bērniem māca ticēt kristīgo Dievam, lai gan tas ir pretrunā ar valsts izglītības programmu, ziņo portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kāda bērna vecāki pēc sava četrgadīgā bērna uzvedības mājas esot atklājuši, ka viņam bērnudārzā ir mācīta kristīgā ticība un tradīcijas, lai gan pirmskolas izglītības iestādes programmās tas nav paredzēts un vecāki nav informēti par šādu praksi. Bērns pirms ēdienreizes esot salicis kopā rokas un sācis lūgšanu. Viņa vecāki par ir sašutuši.

LTV radījums „Panorāma” stāsta, ka „Madarā” tik tiešām praktizē reliģisko audzināšanu. Bērni ne tikai lūdzas, bet pie viņiem kristiešus svētkos viesos nāk arī luterāņu mācītājs un notur svētbrīžus. Vecāku lielākā daļa šādai prakse vecāku sapulcē izteica atbalstu. Tomēr reliģiskie rituāli un mācība bērnudārzā nav pieļaujama, ja nav licencēta speciāla programma. Šāda programma bērnudārzā savulaik bija, bet tagad tā vairs nav atjaunota. Tas nozīmē, ka ticības mācību tur nevar pasniegt.

„Madaras” vadītāja Marita Šteimane „Panorāmai” klāsta, ka kristīgā audzināšana bērnudārzā ieviesta pēc vecāku vairākuma lūguma un tā palīdz bērniem ieaudzināt „pamatvērtības”. Pēc Šteimanes vārdiem, bērnam tās (pamatvērtības) var iemācīt tikai līdz piecu gadu vecumam, pēc tam jau esot par vēlu. No tā var spriest, ka „Madarā” apzināti tiek audzināti kristieši, kaut gan „Madara” ir pašvaldības nevis kristīgs vai privāts bērnudārzs.

Jāteic, ka Jūrmalas bērnudārzs „Madara” jau kopš savas dibināšanas 1991. gada jūlijā uz pārējo Latvijas pirmsskolas izglītības fona izcēlies ar savu kristīgumu. Par bērnudārza dzimšanas dienu tiek uzskatīta diena, kad to iesvētījas Slokas luterāņu draudzes mācītājs Aivars Beimanis. Kopš tā laika tajā arī tika pievērsta pastiprināta uzmanība kristīgajai mācībai.

Interneta bibliotēkā atlants.lv ir atrodamas pirms pieciem gadiem rakstīts referāts „Novērošanas prakse pirmskolas un sākumskolas pedagoģijā”, kurā teikts: „„Madaras” kolektīvs veido un kopj savas unikālas tradīcijas. Tikai bērnudārzā „Madara” katru dienu iesāk ar svētbrīdi un pateicību Dievam, svin kristīgos svētkus, organizē ticības mācības nodarbības, augsti vērtē kristīgās vērtības...”

SKATIES VIDEO!

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv