Mazliet par vitamīniem grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā

No vienas puses vitamīni ir mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa. No otras puses vienmēr rodas jautājumi, kurus vitamīnus, cik daudz un vai vispār vajag lietot. Šie jautājumi īpaši aktualizējas grūtniecības un bērna barošanas ar krūti laikā. Vairāk stāsta Vecpilsētas aptiekas Mēness aptieka farmaceite Kristīne Šuļmane.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kādiem vitamīniem un kāpēc grūtniecības laikā ir jāpievērš īpaša uzmanība?
Grūtniecības laikā parasti ārsti iesaka lietot speciālos kompleksos vitamīnus, kuros ir arī vitamīni, kas veicina pretestību pret slimībām un paaugstina arī imunitāti. Taču, ja apkārt daudz slimo vai grūtniece baidās saslimt, var papildus lietot C vitamīnu, cinku un E vitamīnus. Bet tos neiesaka lietot lielās devās. Pietiks, ja izlietos vienu vitamīnu kursu. Mēs pašas nereti aizmirstam, ka imunitātes draugi ir paši vienkāršākie un labi zināmie ikdienas uztura produkti.
Aronijas. Mediķi ir izpētījuši, ka aroniju sulā esošās sastāvdaļas spēj bloķēt gripas vīrusus. Tāpēc, dzerot aroniju sulu, iespējams ātrāk pārvarēt saaukstēšanās simptomus. Grūtniecības periodā aroniju sula palīdz arī pret paaugstinātu asinsspiedienu.
Šampinjoni. Šampinjonos ir daudz selēnija un antioksidantu, kas lieliski cīnās ar dažādiem vīrusiem. Arī B vitamīns, magnijs, kālijs un fosfors palīdz imunitātes stiprināšanai. Starp citu, šampinjoni ir labs produkts māmiņām, kas baro ar krūti – tie palīdz piena sekrēcijā. Un nevajag šampinjonus aizstāt ar kādām svešām un nezināmām sēnēm!
Arbūzs. Arbūzs satur cukurus – galvenokārt fruktozi un saharozi, nedaudz olbaltumvielu, organiskās skābes – dzelzi, kāliju; vitamīnus – B1, B2, C, PP, folijskābi un karotīnu un citas šķiedrvielas. Viss kopā ir kārtīgs ienaidnieks saaukstēšanās vīrusiem.
Kāposts. Kāposti, jo īpaši zaļie Savojas kāposti, ir antioksidanta glutatīna avots, tātad ierocis cīņai pret saaukstēšanās likstām. Kāpostus var ēst visu gadu, nav problēmu tos iegādāties arī ziemas mēnēšos.

Ar ārstu ir svarīgi izrunāt, vai nepieciešams lietot kompleksos vitamīnus visu grūtniecības laiku, vai pietiek dažus mēnešus.

Mandeles. Sauja mandeļu palīdzēs atgūt mundrumu un smaidu pēc stresa situācijām. Zināms, ka stress ir draugs slimībām, bet mums tādu draugu nevajag. Mandelēs ir daudz vitamīna E, kalcija, grūtniecēm tik nepieciešamā magnija un fosfora.
Greipfrūts. Rozā greipfrūti ir labāki nekā baltie, tajos ir likopēns – pigments ar stiprām antioksidanta īpašībam. Tas ir īsts vitamīna C  un betakarotīna avots.
Ķiploks. Ķiplokos sēru saturošie savienojumi nodrošina ne tikai tam raksturīgo smaržu, bet arī antibakteriālo un pretvīrusu darbību. Piemēram, allicīns spēj nogalināt vienkāršākos vīrusus, kas izraisa saaukstēšanos. Pētījumi pierāda, ka ķiplokos esošās aktīvās vielas iedarbojas pat pret tādiem mikroorganismiem, kas ir kļuvuši nejutīgi pret dažādām zāļu vielām.
Spināti. Spinātos ir milzīgs daudzums dzelzs, kas nepieciešama arī topošajām māmiņām veiksmīgai grūtniecības norisei. Spināti satur A, C, B, E un citus vitamīnus, kalciju, magniju, cinku, arī daudz olbaltumvielu. Visvairāk derīgo vielu ir svaigos vai viegli sautētos spinātos.
Brokoļi. Vidēja lieluma brokoļa galviņa ir līdzvērtīga rūpnieciski ražotajiem vitamīniem. Brokoļos ir daudz C vitamīna, pietiekošā daudzumā arī A vitamīns beta karotīna veidā, kas kā antioksidanti cīnās ar organismā esošajiem brīvajiem radikāļiem.

Vai tiešām drīkst visu grūtniecības laiku bez pauzēm lietot ķīmiskos vitamīnus?
Katra grūtniece ir individuāla, un katrai ir atšķirīgs dzīves ritms – kā ēd, ko ēd, vai ir sportiska, kādi ir viņas ieradumi un paradumi, kā viņa jūtas grūtniecības periodā. Tāpēc ar ārstu ir svarīgi izrunāt, vai nepieciešams lietot kompleksos vitamīnus visu grūtniecības laiku, vai pietiek dažus mēnešus. Uz beigām ārsti pārsvarā iesaka lietot kalciju un dzelzi, lai izvairītos no priekšlaicīgu dzemdību riska. Pavisam noteikti visu grūtniecības laiku var lietot folijskābi.

Pēc dzemdībām jaunajai māmiņai arī ir jāparūpējas par savu imunitāti. Kādiem vitamīniem jāpievērš uzmanība, īpaši ņemot vērā, ka parasti pēcdzemdību periodā pasliktinās matu, nagu un ādas stāvoklis?
Par imunitāti pēc dzemdībām palīdzēs rūpēties jau minētie vitamīni un pārtikas produkti. Atjaunot rezerves palīdz arī tie paši grūtniecēm un jaunajām māmiņām domātie vitamīnu kompleksi. Tie īpaši jāpalieto, ja bērnu baro ar krūti.
Matiem, nagiem un ādai īpaši neko neiesaka lietot, ja māmiņa mazuli baro ar krūti. Taču ir jāpievērš uzmanība pilnvērtīgam uzturam, jāatjauno kalcijs,  ko mazulis patērēja grūtniecības laikā. Ir barojošām māmiņām paredzēti kompleksie vitamīni, kas arī to visu nodrošina. Ja kādu iemeslu dēļ māmiņa nebaro ar krūti, tad var lietot speciālos vitamīnus matiem un nagiem.

Vai jaundzimušajam arī vajag kādus papildus vitamīnus?
Nē, jaundzimušajiem neko papildus nevajag un nemaz nevar dot. Vitamīni bērniem pārsvarā ir no divu vai trīs gadu vecuma. Līdz tam visu vajadzīgo viņš uzņem vai nu ar mātes pienu vai speciālajiem maisījumiem. Ja mazais ēd maisījumus, tur ražotāji ir padomājuši un pievienojuši visu to pašu, kas ir mātes pienā, lai maisījums neatšķirtos no dabīgā mātes piena. Ir klāt arī probiotiķi. Katrs ražotājs domā un dara, lai maisījums būtu pēc iespējas labākais mazulim. Arī katra māmiņa skatās, kurš maisījums vairāk ir piemērots viņas bērnam un tas ir ļoti individuāli – viens bērns vienu maisījumu nevar lietot, citam tas ir pats piemērotākais.  Ja mazulim ir alerģijas, tad tiek lietoti speciālie alerģiskiem bērniem piemērotie maisījumi, bet tas tiek izvērtēti kopā ar ārstu.

 

Zināšanai: Meklē mēnestiņu ar mazulīti!

Reklāma
Reklāma

Mēness aptieku tīkls ir ieviesis īpašu pakalpojumu jaunajiem vecākiem un mazuļiem – Māmiņu aptieka, un nu jau 29 aptiekās visā Latvijā gan topošie, gan esošie vecāki un citi ģimenes locekļi var iegādāties mazulim nepieciešamās preces vienuviet. Māmiņu aptiekā vienmēr varēs saņemt farmaceita padomu, tāpēc uz šo aptieku droši var nākt tie, kuri pagaidām vēl neorientējas mazuļiem domāto preču klāstā. Mēnestiņš ar mazulīti ir pazīšanās zīme, kas rāda, ka te atrodas Māmiņas aptieka. Aptieku darbinieki daudz domājuši un gādājuši par to, lai sortiments būtu bagātīgs, dažādām vajadzībām un pirktspējas līmenim atbilstošs, lai preces būtu ērti un pārdomāti izkārtotas. Mazsvarīgi nav arī tas, ka Māmiņas aptiekā var iebraukt ar bērnu ratiņiem un nesteidzīgi visu izpētīt. Lai arī daudzas līdzīgas preces var atrast arī lielveikalu plauktos, tur blakus nebūs farmaceita, kurš smalki izskaidrotu dažādu bērna kopšanas līdzekļu priekšrocības, kosmētikas produktu sastāvu, ieteiktu piemērotākos bērnu pārtikas produktus vai vitamīnus topošajai māmiņai. Nemaz jau nerunājot par to, ka ar aptiekāru var konfidenciāli izrunāt jautājumus, kurus nemūžam neapspriestu ar lielveikala pārdevēju.

 

Ieskaties: www.menessaptieka.lv