Latgalē bērnus uz skolu vedīs ar laivu

Daugavpils novada Līksnas pagasta Ribaku ciema bērniem pēc Lieldienu brīvdienām Daugavas ūdens līmeņa celšanās dēļ uz Vaboles vidusskolu nāksies braukt ar laivu, raksta portāls www.kasjauns.lv.
 

Plūdi joprojām ir liela bēda daudzviet Latvijā. Foto: Jānis Rēdlihs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Plūdi joprojām ir liela bēda daudzviet Latvijā. Foto: Jānis Rēdlihs

Strauji kāpjošie Daugavas ūdeņi nogriezuši visus iespējamos ceļus uz ciemu. Līksnas pagasta sociālā dienesta vadītāja Elvīra Vorošena informējusi, ka skolēnus līdz plūdu beigām nolemts izmitināt skolas internātā, raksta Diena.
Līdzīgs ceļš uz skolu būs arī vismaz pieciem skolēniem Jēkabpils novada Dunavas pagastā, kur jau pagājušajā nedēļā applūdušas piecas viensētas, bet, kā pieļāvis Dunavas pagasta pārvaldes vadītājs Andris Baltaruņķis, drīzumā var applūst arī pēdējais palikušais ceļš uz vēl divdesmit mājām Dunavas pagasta Cukuriņos. Patlaban Dunavas pagastā ir applūdušas ievērojamas pļavu teritorijas, vairāk nekā trīs kilometri pašvaldības ceļu un no ārpasaules nošķirta viena saimniecībām ar aptuveni 60 gaļas liellopiem.
Applūdinātās platības arvien palielinās arī Daugavpils novadā, nogriežot no ārpasaules vairākus ciemus Līksnas, Nīcgales, Sventes un Tabores pagastā, savukārt vairākos vasarnīcu kooperatīvos Daugavpils pievārtē palu ūdeņi jau ieplūduši mājās līdz pat palodzēm.
Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskulis pirmdien informējis, ka ūdenslīmenis Daugavā Daugavpils teritorijā sasniedzis 7,45 metrus, kas jau ir tuvu bīstamajam 7,80 metru līmenim, kad var sākt applūst pilsētas teritorija.
Novada domes izpilddirektors Aleksandrs Aizbalts gan informējis, ka pagaidām tikai četri vecākās paaudzes Ribaku ciema iedzīvotāji esot aizvesti drošībā pie radiniekiem citos pagastos, pārējie iedzīvotāji nevēlas atstāt savas mājas, taču pašvaldības glābšanas dienesti esot gatavi jebkurā brīdī viņus evakuēt. Bažas radot meteorologu prognozes, ka ūdenslīmenis Daugavā turpinās celties, jo upes augštecē Krievijas teritorijā vēl saglabājusies ledus sega, bet no Veļižas līdz Vitebskai iet ledus.
Pēdējo reizi tik lieli plūdi Daugavpilī bijuši 2004. gadā, kad ūdenslīmenis sasniedzis 7,6 metrus.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma