Par cik latiem 2014.gadā palielinās bērna kopšanas pabalstu? Politiķi vēl diskutē, pat ultimāta formā

Demogrāfijas jautājumi dažus pēdējos gadus ir aktualizējušies dažādās koncepcijās, politiķu uzrunās un konferencēs, taču joprojām liels skaits ģimeņu ar bērniem dzīvo uz nabadzības sliekšņa, un bērnu dzimstība nepieaug, kā iecerējuši politiķi. Nupat mediju telpā un politiķu kulisēs notiek visai asas diskusijas, par cik un no kādiem finanšu līdzekļiem nākamgad palielināt valsts atbalstu jaunajiem un vientuļajiem vecākiem. Saistībā ar šo jautājumu pat ieviesies jauns termins - demogrāfiskais ultimāts.   

FOTO: Aigars Hibneris

 

 

Šodien labklājības ministre Ilze Viņķele bija sasaukusi preses konferenci par demogrāfiju, iepazīstinot ar Labklājības ministrijas (LM) piedāvāto nākamā gada demogrāfijas risinājumu. Ministre arī norādīja uz nepilnībām Nacionālās apvienības (NA) uzstādītajā demogrāfiskajā ultimātā.

 

Ministre preses konferencē uzsvēra, ka NA piedāvājums pagarināt vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gada vecumam visvairāk ietekmētu tieši turīgāko ģimeņu ienākumus, turklāt, lai to īstenotu, valstij būs jāceļ sociālā nodokļa likme.

 

Tikmēr LM visām jaunajām māmiņām pēc bērna gada vecuma sasniegšanas piedāvā turpināt saņemt minimālo bērna kopšanas pabalstu Ls 120 apmērā, kā arī māmiņām vai tētiem, kas dodas strādāt, mācīties vai ir reģistrējušās Nodarbinātības valsts aģentūrā, piešķirs pabalstu Ls 100 apmērā. Ar šī risinājuma palīdzību iespējams arī novirzīt papildu atbalstu bērniem no nepilnām ģimenēm, kuru vecāki izvairās pildīt savas finansiālās saistības. Kā ziņots iepriekš, šie bērni joprojām saņem krīzes laikā samazināto atbalstu Ls 35 - 40 mēnesī, taču tieši nepilnās ģimenes ir nabadzības riskam visvairāk pakļautā sabiedrības grupa. Ministre iestājas par to, lai atbalsts tai tiktu palielināts vismaz pirmskrīzes līmenī, t.i. Ls 50 - 60 mēnesī.

 

Viņķele norādīja, ka ar LM risinājuma īstenošanu nākamajā gadā tiktu ievēroti nevienlīdzības mazināšanas principi, nebūtu jāceļ sociālā nodokļa likme un jaunie vecāki, ja to vēlētos, varētu iesaistīties darba tirgū vai mācībās. Ministre vērsa uzmanību, ka, lai saņemtu Ls 100 pabalstu, pietiks, ja vecāks strādās kaut dažas stundas nedēļā.

 

Reklāma
Reklāma

Jācer, ka politiķu saprāts ņems virsroku un galīgā lēmuma pieņemšana saistīsies ar reālu palīdzību ģimenēm ar bērniem, tostarp vientuļajiem vecākiem. 


"Reizēm forma aizēno saturu un mēs aizmirstam, ka mūsu mērķis ir atbalsta palielināšana ģimenēm ar bērniem. Ultimāti ir kara laika termins, kas miera laikā liecina par vājumu un argumentu trūkumu, nevis efektīvākā risinājuma meklēšanu,"  tā NA uzstādīto ultimātu komentē Viņķele.

 

NA ultimāts esot tāds, ka sociāli apdrošināts vecāks līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu saņemtu vecāku pabalstu 70% apmērā no algas, ļaujot vecākam, kurš saņem pabalstu, arī strādāt. Turpretim sociāli neapdrošināts vecāks saņemtu bērna kopšanas pabalstu 140 latu apmērā, kā arī atļauju strādāt.

 

Šodien un gan jau arī tuvākās dienas diskusijas politiskajā telpā turpināšoties. Viņķele nesaprot, kāpēc ministriju neviens nesadzird. 

 

Es gan domāju, ka visā šajā jezgā vainojams fakts, ka nākamgad ikvienam Latvijas pilsonim atkal būs iespēja doties pie parlamenta vēlēšanu urnām, lai atdotu savu vienīgo, dārgo balsi par kādu politisko spēku. Lai gan oficiālas pirmsvēlēšanu kampaņas vēl nav sāktas, medijos par un ap vēlēšanu tuvošanos jau pasen manāmi pirmie priekšvēstneši. Jācer, ka politiķu saprāts ņems virsroku un galīgā lēmuma pieņemšana saistīsies ar reālu palīdzību ģimenēm ar bērniem, tostarp vientuļajiem vecākiem. 

 

Autore: mammamuntetiem.lv redaktore Aija Rutka.