Fiziskās aktivitātes pavasarī

Fiziskās aktivitātes un veselīgs uzturs pavasara sezonai.   Ziema vienmēr bijusi  ar gariem tumšiem vakariem un ierobežotu saules gaismu. Cilvēki uzturā lieto mazāk svaigu un...

Fiziskās aktivitātes pavasarī

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ziema vienmēr bijusi  ar gariem tumšiem vakariem un ierobežotu saules gaismu. Cilvēki uzturā lieto mazāk svaigu un vitamīniem bagātus dārzeņus un augļus, kā arī fiziskās aktivitātes ārpus telpām nereti tiek ierobežotas, tādēļ pavasaris mēdz pārsteigt negaidīti.

Lai iegūtu ne vien skaistu un veselīgu ķermeni,bet arī padarītu to mundrāku un imūnāku pret dažādiem vīrusiemun infekcijām ,cilvēki aicināti regulārāk uzsākt fiziskās aktivitātes un apmeklēt sporta nodarbības.Tas dod muskuļiem tonusu,veicina asinsriti un nodrošina šūnu bagātināšanu.Fiziskās aktivitātes gan sadedzina kalorijas un uzkrātos taukus ,gan arī nostiprinās muskuļus un uzlabos fizisko, emocionālo labsajūtu.Kā arī ne tikai fiziskās aktivitātes ,bet arī veselīgāks un pareizāks uzturs ir līdzeklis, lai iegūtu skaistu augumu un labu veselību.

Lai izvēlētos īstās fiziskās aktivitātes un sporta nodarbības, ieteicams konsultēties ar ārstu, fizioterapeitu vai veselības treneri. 

Tomēr der atcerēties ,ka peldēšana ,dejošana ,pastaiga un citas aktivitātes nekaitēs Jūsu veselībai , bet tikai palīdzēs.

Veselības centrs „Medeors „ speciālisti uzskata, ka šobrīd ļoti labs veids, kā saglabāt ķermeni  veselīgu, tvirtu un možu,uzlabot muskuļu tonusu  ir veselības vingrošanas nodarbības, pilates, kā arī pareizs uzturs. Kā arī masāžas un ārstnieciskā vingrošana ķermenim jebkurā vecumā nāks tikai par labu.

Veselības vingrošanas nodarbības mērķis veicināt darbaspēju uzlabošanu un nodrošināt slimību profilaksi. Tā norit ar vidēju intensitāti. Vingrošanas nodarbības laikā tiek apvienoti vingrojumi muskulatūras nostiprināšanai un tonizēšanai, ķermeņa stājas līdzsvarošanai, koordinācijas attīstīšanai, fiziskās izturības uzlabošanai.
 Labs uzturs fiziski aktīvam cilvēkam ir nepieciešams tāds, lai saglabāt un nostiprināt veselību, tāpēc uztura principi jābūt veselīgam uztura pamatprincipiem.Tas nozīme, ka pēc iespējas cilvēkam jāuzņem dažāds un sabalansēts uzturs, ka arī nevar aizmirst par mērenību un ūdens dzeršanu.  Svarīgs ir ne tikai uzņemtais  uzturvielu daudzums, bet arī atsevišķu uzturvielu savstarpēja attiecība, olbaltumvielas:tauku:

ogļhidrāti = 15%:30%:55%.

Pilates ir vingrošanas sistēma visam ķermenim, lai attīstītu un nostiprinātu mugurkaula darbībai svarīgo –dziļo muskuļu struktūru. Lielākā daļa pilates vingrinājumu tiek izpildīti horizontālā stavoklī, tā nodrošinot proporcionālu spēku sadalījumu visā ķermenī un maksimāli sargājot no iespējamām  traumām.Pilates nodarbībās uzlabojas vispārējās spēka spējas un kustību izpildes procesā muskuļi savu spēku izpauž koncentriskā, ekscentriskā un izometriskā režīmā, notiek ķermeņa muskuļu izolācija kustībā , kā aŗī nepieciešama spēka izturība šajās nodarbībās.  Kā spēka centrs tiek nodarbināti vēdera, muguras un sēžas muskuļi, kas nodrošina, lai ķermenis kustētos maksimāli simetriski un brīvi. Nodarbības  nostiprina muskuļus,saites,attīstā lokanība un atvieglo notievēšanas procesu.

Mūsu speciālisti iesaka ari veselībai nekaitīgu un vienu arī no patīkamajām fiziskām aktivitātēm – riteņbraukšanu. Atkarībā no tā, cik ātri jūs brauksiet ,riteņbraukšana var kļūt par lielisku tauku dedzinātāju .Šī fiziskā aktivitātes laikā lielākā slodze ir sirdij ,asinsritei un plaušām , kā arī tiek nostiprināta augšstilbu muskulatūra.

Izturības sporta veidos atsevišķu uzturvielu savstarpēja attiecībai jābūt OBV:tauku: ogļhidrātu= 12%:28%:60%. Ļoti bieži muskuļu nostiprināšanai izmanto aminoskābes kā uztura bagādinātājus.Tomēr tas nav nepieciešams ,ja uzturā ir piena produkti,liellopu gala,putnu gaļa,zivis  atbilstīgi dažādības un mērenības principiem.

Ja izdomājas nodarboties ilgstoši  ar aerobo smago fizisko aktivitāti, tad jāpiedomā par ogļhidrātiem pirms un pēc treniņa. Pirms treniņa ir iespējams palielināt glikogēna daudzumu muskuļos ar lēni uzsūktiem ogļhidrātiem, kā auzas, rīsi, griķi, prosa, rupjmaize, dārzeņi . Glikogēna daudzumu palielināšana muskuļos  ieteicama tiem, kam fiziskā slodze pārsniedz 1 stundu. Pēc treniņa jāatjauno uzreiz glikogēna rezervi ar tādiem produktiem ,ka cukurs, baltmaize, pulētie rīsi, banāni.

Reklāma
Reklāma

Kā arī visiem pieejama un visa vecuma robežām  atbilstoša ,viena no fiziskām aktivitātē, noteikti būtu pastaigas. Staigājot tiek izmantoti simtiem kalorijas dedzinošu muskuļu .Katru dienu staigājot arvien lielākus attālumus mēs dedzinam daudz kaloriju un arī palielinās enzīms un vielmaiņas aktivitāte,kuras rezultātā var palielināties kaloriju tēriņš.Ar lielāku slodzi un iedarbīgas pastaigas būtu izmantojot papildus kāpšanu kalnā un kāpjot lejā no kalna.

Pavasarī liela daļa veselīga dzīvesveida piekritēju uzsāk sportiskas aktivitātes , tomēr – labas formas uzturēšanai liela nozīme ir arī pietiekamam uzņemtā ūdens daudzumam .Savādāk ķermenis ūdens trūkumu var sāķt kompensēt ar papildus tauku producēšanu .

Ir uzskatīts, ka palielinoties enerģijas patēriņam, palielinās arī vajadzība  pēc minerālvielām,jo zaudē svīšanas laikā. Sviedri satur nātrija, kālija un magnija jonus. Ikdienas ir pietiekami, ka cilvēks izdzer ūdeni, kurā 1 litrā ir izšķīdināta pustējkarote sāls.  Tikai neaizmirstiet, ka mums tik un tā ir pārmērīgs sāls patēriņš. Kālija un magnija jonu zudumu ar sviedriem nav tik lieli, kā vemšanas un caurejas gadījumos. Ja tiešām ļoti intensīvi izdomājat nodarboties ar sportu, uzņemiet  vairāk  dzelzs un kalcija bagātus produktus, tādus, ka  piena produktus, gaļu un zivis un neaizmirstiet par ūdens dzeršanu.

SIA „Veselības centrs Medeors” speciālisti.

SIA Veselības centrs Medeors

Raiņa bulvāris 27, Rīga, LV- 1050

Tālr.  +371 67226062

Mob. +371 26176608

E-pasts:    

medeors@gmail.com

Mājas lapa:

www.fizioterapijapluss.lv