Ārstu un politikas veidotāju diskusija: “CPV vakcīna un zēnu diskriminācija Latvijā”. VIDEO

1:10:30

Raidījumi un diskusijas

Ārsti un ārstu asociācijas pauž kategorisku nostāju: nav atbalstāma situācija, kur pie vienādas saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.

Diskusijas “CPV vakcīna un zēnu diskriminācija Latvijā” mērķis ir pārskatīt lēmumu par valsts apmaksātas vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) nodrošināšanu meitenēm vecumposmā no 12 līdz 17 gadiem un zēniem tikai vecumposmā no 12-14 gadiem.

Kā medijus iepriekš informējusi Imunizācijas valsts padome, šobrīd ir neatbilstoša, netaisnīga un diskriminējoša valsts finanšu līdzekļu sadale meiteņu un zēnu vakcinācijai pret CPV, kas abiem dzimumiem var izraisīt saslimšanu ar dažādiem ļaundabīgu audzēju veidiem.

Diskusijā piedalās ārsti no dažādām asociācijām: Imunizācijas valsts padomes,
Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas, Latvijas Onkologu asociācijas, Latvijas ķirurgu asociācijas un Eiropas Koloproktoloģijas biedrības un citi. Tāpat sarunā piedalījās pārstāvji no Veselības ministrijas, Finanšu ministrijas un Slimību kontroles un profilakses centra.