Valsts kontrole asi kritizē: Latvijā ir vairāk nekā 10 000 problēmbērnu, bet nav sistēmas, kā viņiem palīdzēt

32:02

Raidījumi un diskusijas

Valsts kontroles revīzijas “Problēmbērni” – pieaugušo neizdarību spogulis” rezultāti.
Valsts kontrole revīzijā vērtēja – vai bērnam ar uzvedības problēmām vai to iestāšanās risku un viņa ģimenei ir iespēja saņemt nepieciešamo atbalstu. Diemžēl secinājumi ir skarbi: lai gan pēdējos gados atbildīgās institūcijas un arī sabiedrība apzinās, ka ir nepieciešams agrīni pamanīt izmaiņas bērna uzvedībā un iesaistīties to risināšanā, Latvijā nav skaidras sistēmas, kā palīdzēt bērniem ar uzvedības problēmām vai to iestāšanas risku, īpaši pusaudžiem, jo nav pieejami nepieciešamie atbalsta pakalpojumi.

"Latvijā ir vairāk nekā 10 000 bērnu, kuriem jau ir uzvedības grūtības, un aptuveni 36 000 bērnu, kuriem ir uzvedības problēmu iestāšanās risks. Tie ir vairāk nekā 10% no visiem mūsu bērniem. Valsts kontroles ziņojums ir par to, kā šiem bērniem savlaicīgi palīdzēt, kā viņus savlaicīgi identificēt," prezentācijā teic Valsts kontrolieris Rolands Irklis.


Valsts kontroles revīzijas datus prezentē Rolands Irklis, Valsts kontrolieris, Ivo Valdovskis, Valsts kontroles padomnieks komunikācijas jautājumos, un Maija Āboliņa, Valsts kontroles padomes locekles un revīzijas virsvadītāja.