Laimi nodod no paaudzes paaudzē - secināts pētījumā par Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtu

"No tiem pieaugušajiem, kuri šobrīd jūtas laimīgi, 84% gadījumu ir bijusi laimīga bērnība," laimes un attiecību mērījuma "Amigo laimes indekss" datus stāsta pētnieks Arnis Kaktiņš. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"No tiem pieaugušajiem, kuri šobrīd jūtas laimīgi, 84% gadījumu ir bijusi laimīga bērnība," laimes un attiecību mērījuma "Amigo laimes indekss" datus stāsta pētnieks Arnis Kaktiņš. 9.martā "Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm" prezentēja jaunākos ikgadējā pētījuma "Amigo laimes indekss" datus, kurā tika noskaidrots, ka pēdējā gada laikā Latvijas iedzīvotāji ir kļuvuši laimīgāki. 

 

"Nelaimīga bērnība nepaliek bez sekām - no tiem, kas pētījumā norādīja, ka piedzīvojuši nelaimīgu bērnību, tikai 37% ir laimīgi šobrīd, kad ir jau pieauguši," stāsta LU psiholoģijas nodaļas doktorants, pētnieks Edmunds Vanags. "Tāpat pētījumā redzam, ka laimes sajūtu bērnībā bērniem radījušas pavisam vienkāršas lietas, piemēram, bērnu samīļošana, patiesa interese par to, kā viņi jūtas, kopīgas ekskursijas, pārgājieni, dzimšanas dienu svinēšana, iespēja aicināt ciemos draugus. Vecākiem jāzina, ka it kā tik ikdienišķām lietām bērna dzīvē un turpmākās dzīves laimes sajūtā ir ievērojama nozīme."

 

Uzsverot pētījuma nozīmi problēmu apzināšanā unrisinājumu meklēšanā, SKDS direktors un pētnieks Arnis Kaktiņš saka: "Labās lietas iemācies, kopē un tās atkal ir labas. Ja iemācies sliktas lietas un apzinies, ka tās ir sliktas, vēl nenozīmē, ka zini, kā slikto vērst par labu. Un tas ļoti cieši saistīts ar vardarbību – ja bērns bērnībā audzināts vardarbīgām metodēm, liela iespēja, ka paši to izmatos, pat apzinoties, ka tā nav labākā audzināšanas metode. Bet viņi neko citu nemāk. Tādēļ ir lieliski, ka top dažādi izglītojoši materiāli, kas dod padomus audzināšanas metožu pareizai izvēlei."

 

Slikta bērnības pieredze traucē veidot laimīgu ģimeni nākotnē, uzticēšanās citiem un gatavība palīdzēt vairo laimes sajūtu - vairāk par pētījumā iegūtajiem datiem vari lasīt ŠEIT.

 

Svarīgi akcentēt, ka, salīdzinot ar pirmā "Amigo Laimes indeksa" datiem, jaunākajā pētījumā noskaidrots, ka laimīgo cilvēku īpatsvars ir palielinājies par 11%, savukārt nelaimīgo cilvēku skaits krities par 9%. Nelaimīgākā sabiedrības daļa joprojām ir gados veci cilvēki, šķirteņi, atraitņi un tie, kuri dzīvo vieni, kā arī cilvēki ar zemāku izglītības līmeni.

Reklāma
Reklāma

 

Pētījuma prezentācijā piedalījās:  

Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līga Āboliņa

SKDS direktors Arnis Kaktiņš

LU psiholoģijas nodaļas doktorants Edmunds Vanags

“Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa

"Amigo laimes indekss" ir ikgadējs Latvijas iedzīvotāju laimes un ģimenes attiecību un tradīciju mērījums, kas tiek veikts "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" ietvaros. Pētījums veikts 2015. gada decembrī, un tajā tiešajās intervijās piedalījās 1000 iedzīvotāju, aptverot visus Latvijas reģionus.