Ģimenes tradīcijas – stabils pamats laimīgai bērnībai un vecumdienām tuvinieku lokā

Laimīgs cilvēks, laimīga nācija un valsts,ir cieši saistīti, pat atkarīgi no attiecībām ģimenē, liecina padziļinātā laimes un ģimenes attiecību mērījuma "Amigo laimes indekss" rezultāti.

FOTO: Shutterstock.com

Laimīgs cilvēks, laimīga nācija un valsts,ir cieši saistīti, pat atkarīgi no attiecībām ģimenē, tradīcijām un kvalitatīvi kopā pavadīta laika, liecina padziļinātā laimes un ģimenes attiecību mērījuma "Amigo laimes indekss" rezultāti.

Diemžēl pētījums atklāj, ka:

- lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ikdienā pietrūkst laika saviem tuvākajiem un īpaši bērniem, kamēr viņi ir mazi;

- tikai 40% ģimeņu patlaban ir savas īpašas tradīcijas un kopīgi vaļasprieki; 

- (62%) mēdz justies vientuļi, un katrs trešais baidās no vienatnes; 

- vientuļie cilvēki nesaņem atbalstu no līdzcilvēkiem, kas tiešā veidā ietekmē arī viņu laimes sajūtu; 

- gandrīz puse no aptaujātajiem atzīst, ka viņiem vairs nav tuvu attiecību ar saviem pieaugušajiem bērniem;

- likumsakarīgi, ka tāpēc vientulības sajūta vecumdienās pieaug.

Visdrīzāk tas skaidrojams ar ekonomiski aktīvās sabiedrības daļas steidzīgo dzīvesveidu un prioritātēm. Kā būtiskākos iemeslus, kas rada šo atsvešināšanos ģimenes locekļu starpā, cilvēki min kopīgu vaļasprieku un tradīciju trūkumu.

Kopīgas ģimenes tradīcijas, vaļasprieki, regulāri ģimenes pasākumi ir tas, kas vislielākajā mērā atšķir laimīgas ģimenes no tām, kas sevi par laimīgām neuzskata. 

Šie fakti apliecina – kopā pavadītajam laikam ir ļoti liela nozīme gan bērnībā (un mēs visi taču vēlamies saviem bērniem laimīgu bērnību!) gan vecumdienās, jo tikpat ļoti gribam vecumdienas pavadīt priecīgu tuvinieku vidū, nevis vientulībā.

“Kopīgas ģimenes tradīcijas, hobiji, regulāri ģimenes pasākumi ir tas, kas vislielākajā mērā atšķir laimīgas ģimenes no tām, kas sevi par laimīgām neuzskata. Pētījums atklāj nepatīkamu ainu Latvijas sabiedrībā, kur lielākajai daļai ģimeņu pietrūkst laika, ko pavadīt kopā ar bērniem. Bet vai vienmēr ir tā, ka laika patiešām trūkst? Varbūt vienkārši ir vērts pārskatīt savas prioritātes un mazliet pamainīt ikdienas paradumus, atrodot laiku kopīgiem brīžiem ar saviem mīļajiem arī saspringtajā ikdienā,” atsaucoties uz pētījumu, stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa, "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" vadītāja.

Meklējot laimes atslēgas, der gan ielūkoties spogulī, gan pavērties apkārt. Amigo laimes indeksa rezultāti atklāj, ka saistība starp atsevišķa cilvēka laimes sajūtu un līdzcilvēkiem jeb ģimeni, attiecībām un tradīcijām tajā ir nepārprotama. Pētījums apliecina, ka laimes sajūtai ģimenē ir ļoti būtiska loma personiskās jeb individuālās laimes izjūtā.

Reklāma
Reklāma

Ģimenes galvenās laimes atslēgas ikdienā ir ļoti vienkāršas un prasa tikai katra paša apņemšanos un papildu uzmanības izrādīšanu līdzcilvēkiem. Visa pamatā ir savstarpēji saprotoša un sirsnīga saziņa, nebaidoties izrādīt uzmanību un neizmirstot citam citu samīļot vai paslavēt. 

Amigo laimes indekss

Ciešam kontaktam ģimenē un ilgstošai laimes sajūtai nepietiek tikai ar sirsnīgām attiecībām ikdienā, te nepieciešams kas vairāk – kopīgu interešu rašana un spēcīgu ģimenes tradīciju izkopšana, kas vainagojas regulārās kopīgās aktivitātes.

Amigo laimes indekss

Laikus iedibinātas un koptas paaudžu attiecības un ģimenes tradīcijas būs stabils pamats ne tikai laimei ģimenē, bet arī harmoniskai bērnu attīstībai, veiksmīgai pieaugušo karjerai un aktīvām, entuziasma un prieka pilnām dienām ģimenes vecākās paaudzes dzīvē. Kopīgas intereses un savstarpējā pieķeršanās ļaus vairāku paaudžu ģimenei saglabāt tuvas attiecības arī tad, kad pieaugušie bērni uzsāks savu dzīvi, iespējams, pat tālu prom no vecāku mājām. 

Ģimenes attiecību, kopīgu aizraušanos un ģimenes tradīciju kopšana ir lieliska investīcija laimīgu cilvēku nākotnē. Lai to paveiktu, nevajag nemaz daudz! Var sākt ar mazumiņu: mazliet vairāk uzmanības, rūpju un mīļuma, mazliet vairāk laika kopā ar sev tuvajiem – un laimes ritenis jau iekustināts! 

Ciešam kontaktam ģimenē un ilgstošai laimes sajūtai nepietiek tikai ar sirsnīgām attiecībām ikdienā, te nepieciešams kas vairāk – kopīgu interešu rašana un spēcīgu ģimenes tradīciju izkopšana.

“Kopīgai laika pavadīšanai ir vajadzīgs saturs. Saturs, kas rada prieku visiem. Lietas, kas jau reiz radījušas ģimenei prieku, ir vērts atkārtot, katrreiz mazliet dažādojot, veidojot to par tradīciju. Kas gan ir tas, ko laimīgi cilvēki dara citādi nekā nelaimīgie? Amigo laimes indekss uzskatāmi parāda, ka viņi biežāk ir kopā, biežāk cits citu uzklausa un samīļo, bet, pats galvenais, viņiem ir kopīgas ģimenes tradīcijas. Tāpēc esam izveidojuši Ģimeņu tradīciju skolu,” stāsta Amigo vadītājs Artūrs Freimanis.

Artūrs Freimanis, atklājot Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm virtuālo mājvietu laimigamgimenem.lv, arī uzsver: „Es ticu, ka, ieviešot un izkopjot stipras ģimenes tradīcijas, mēs varam būt patiesi laimīgi savā ģimenē. Sāciet ar sevi, sāciet jau šodien – veidojiet jaunas un stipriniet jau esošās tradīcijas! Lai laimigamgimenem.lv kļūst par iedvesmas avotu un ideju krātuvi, kur atradīsiet padomus ģimenes skaistākajiem kopā būšanas brīžiem!” 

Aicinām gūt iedvesmu un dažādas idejas kopīgai laika pavadīšanai un tradīciju veidošanai ģimenē, apmeklējot Amigo Ģimeņu tradīciju skolu.