Vai gāzēts ūdens "apēd" kalciju organismā?

Ikdienā, it īpaši karstā laikā, ir pietiekami daudz jādzer, un vislabāk ir padzerties bieži un maziem malciņiem. Tam, vai izvēlies gāzētu vai negāzētu ūdeni, nav īpašas nozīmes, skaidro Veselības centra 4 filiāles Valdlauči uztura speciāliste Zane Timpare.
Gāzēts dzeramais ūdens organismu hidratizē tikpat labi kā negāzēts ūdens – atšķirības nav, un baudīt var abus.

FOTO: Shutterstock.com

Gāzēts dzeramais ūdens organismu hidratizē tikpat labi kā negāzēts ūdens – atšķirības nav, un baudīt var abus.

Ar burbulīšiem vai bez?

Ja uz dzeramā ūdens pudeles etiķetes norādīts, ka tas ir gāzēts, tas pēc būtības ir parasts dzeramais ūdens, kam tikai pievienota ogļskābā gāze, kas rada burbuļus. Gāzēts dzeramais ūdens organismu hidratizē tikpat labi kā negāzēts ūdens – atšķirības nav, un baudīt var abus. Tāpat gāzēts ūdens neko sliktu nenodara kauliem, kā nereti var lasīt.

Vienīgais dzēriens, kas var veicināt kalcija zudumu kaulos, ir tumšā kola, kas satur fosforskābi.

Tomēr jāņem vērā, ka pārmērīga ūdens karbonizācija var palielināt gaisa daudzumu, kas nonāk zarnās, tā veicinot vēdera uzpūšanos un diskomfortu. Tāpēc, ja ir jutīgs kuņģa un zarnu trakts un šādas sakarības ir novērotas, ar gāzētu ūdeni nav ieteicams aizrauties. Negāzētu ūdeni labāk dzert arī tiem, kam diagnosticēta atviļņa slimība.

 

Reklāma
Reklāma

Vai gāzēts ūdens kaitē zobiem?

Vēl viena lieta, par ko diskutē, ir negāzēta un gāzēta ūdens atšķirīgais pH līmenis un tā ietekme uz zobu veselību. Gāzētam ūdenim pH līmenis tiešām ir zemāks nekā klasiskam dzeramajam ūdenim, kam pH līmenis ir neitrāls vai sārmains, tādējādi zobu veselībai labvēlīgs. Tomēr pētījumos secināts, ka gāzēta dzeramā ūdens ietekme uz zobu emaljas stiprību ir minimāla; tas netiek uzsvērts kā drauds zobu veselībai. 

Rūpējoties par zobiem, daudz būtiskāk ir atteikties no krāsainajiem dzērieniem – gan ar cukuru, gan saldinātājiem, īpaši no tādiem, kas satur skābes. 

Šo dzērienu pH līmenis ir daudz zemāks (skābāks) nekā gāzētam ūdenim, un tos tiešām uzskata par galvenajiem zobu emaljas erozijas veicinātājiem.

Saistītie raksti