Sakņu selerija - īsts ziemas dārgums. Ko gardu no tās pagatavot?

Vēlā rudenī un ziemā, kad svaigu dārzeņu ir pavisam maz, sakņu selerija ir īsts dārgums – bagāta ar minerālvielām un vitamīniem, turklāt labi uzglabājama un viegli pagatavojama. Un garšīga!
Ja sakņu selerija ir nomizota, bet tūlīt netiek cepta vai vārīta, to vēlams ielikt vieglā citronūdenī, citādi tā zaudēs gaišo krāsu un kļūs neizskatīga.

FOTO: Shutterstock.com

Ja sakņu selerija ir nomizota, bet tūlīt netiek cepta vai vārīta, to vēlams ielikt vieglā citronūdenī, citādi tā zaudēs gaišo krāsu un kļūs neizskatīga.

Lai noteiktu, vai sakņu selerija ir pietiekami svaiga, paņemot rokā, vajadzētu just saknes svaru. Tas nozīmē, ka selerija nav glabāta nepiemērotā vietā un izžuvusi. Pataustot mizu, tai vajadzētu šķist mazliet miklai, nevis tādai, kas ir sačervelējusies.
 

Kā apieties ar sakņu seleriju?

Tās mizošanai labāk izmantot asu parasto nazi, jo miza mēdz būt pabieza un grubuļaina.

Ja sakņu selerija ir nomizota, bet tūlīt netiek cepta vai vārīta, to vēlams ielikt vieglā citronūdenī, citādi tā zaudēs gaišo krāsu un kļūs neizskatīga.

Sakņu seleriju kā garšvielu var sagriezt gabaliņos, bet labāk vārīt lielās šķēlēs vai pat veselu un pēc tam sarīvēt uz smalkās rīves. Tad selerija labāk savienosies ar pārējiem produktiem un radīs patīkamu maigu garšu.

 


 

Kartupeļu biezenis ar seleriju

Kartupeļu biezenim labāk izvēlēties miltaino šķirņu kartupeļus. Ja mēģini izvairīties no trekniem ēdieniem, ņem liesāku pienu un uz pusi mazāk sviestu.

 

30 min, 4 porcijas

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas

  • 600 g kartupeļu
  • 500 ml piena
  • 150 ml 10 % kafijas krējuma
  • 200 g sakņu selerijas
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. graudaino sinepju
     
Reklāma
Reklāma

Gatavošana

1. Kartupeļus un seleriju nomizo, sagriez nelielos gabalos, pārlej ar pienu, pievieno sāli un uz nelielas uguns (lai piens nepārskrien pāri!) vāri, līdz kartupeļi mīksti.

2. Dārzeņus nokās bļodā, pietaupot pienu. Ar dakšiņu tos saspaidi, lai veidojas graudaina masa. Pievieno sinepes un krējumu, samaisi. Ja biezenis šķiet pārāk sauss, pielej nedaudz no piena, kurā vārījās dārzeņi. Uzkarsē un pasniedz.
 

Vistas salāti ar augļiem un selerijām

Salātiem der tādas konservētas selerijas, kas sagrieztas salmiņos vai sarīvētas rupjās skaidiņās. Ja ir laika, var atstāt salātus, lai kādu brīdi ievelkas, – jo ilgāk, jo garšīgāk.

20 min, 4 porcijas

Foto: Shutterstock

 

Sastāvdaļas

  • 500 g vārītas vistas gaļas
  • 1 bundža (400 g) konservētu persiku
  • 1 bundža (200 g) konservētas selerijas saknes
  • 2 āboli
  • 150 g jogurta bez piedevām
  • citronu sula
  • sāls, malti melnie pipari
  • sakapāti zaļumi
     

Gatavošana

1. Gaļu saplucini vai sagriez gabaliņos. Persikus un selerijas notecini. Ābolus sagriez gabaliņos vai salmiņos.

2. Visu ber lielā bļodā un samaisi.

3. Jogurtu sakul ar citronu sulu, sāli un pipariem. Pārlej salātiem un rūpīgi samaisi. Pārkaisi zaļumus.