Burgeri un to fenomens pasaulē, kas atnācis līdz Latvijai

Burgers ir iemīļots Fast Food ēdiens visā pasaulē gan bērniem, gan pieaugušajiem. Oriģināli tas tiek pasniegts ar liellopa gaļas kotleti un sieru, taču mūsdienās restorāni piedāvā dažādas jaunas un interesantas variācijas. Kāda ir burgeru vēsture un kāpēc tas kļuvis tik populārs?
Nenoliedzami – burgeri ir daudzu ģimeņu izvēle, ja nepieciešams paēst ātri un sātīgi un tā, lai garšotu visiem ģimenes locekļiem.

FOTO: Publicitātes foto

Nenoliedzami – burgeri ir daudzu ģimeņu izvēle, ja nepieciešams paēst ātri un sātīgi un tā, lai garšotu visiem ģimenes locekļiem.

Katru gadu ASV tiek servēti aptuveni 50 miljardi hamburgeri. Šis ēdiens kļuvis ne tikai par kultu kulinārijā ASV, bet arī visā pasaulē. Arī Latvijā burgeri kļūst arvien populārāki un pieprasītāki patērētāju vidū. Ar ko saistīts šīs maltītes fenomens un kur pieejami gardākie burgeri Rīgā, uzzini raksta turpinājumā!

 

Burgeru vēsture

Pirmie burgeri tikuši pagatavoti ASV aptuveni 1890. gadā, bet nosaukums hamburgers, kura sastāvā visbiežāk ir tādas sastāvdaļas kā salāti, bekons, tomāti, sīpoli, marinēti gurķi, siers un mērces (no kurām visbiežāk kečups), cēlies no Vācijas otrās lielākās pilsētas Hamburgas. 1848. gadā pēc Vācijā veiktās politiskās reformas pieauga to iedzīvotāju skaits, kuri emigrēja uz ASV, līdzi ņemot arī Vācijas ēdiena gatavošanas paradumus. Par burgeru rašanās vietām var uzskatīt tādus ASV štatus kā Viskonsīnu, Konektitutu, Ohaio, Ņujorku un Teksasu, bet lielākus ļaužu pūļus šis ēdiens sevi iepazīstināja 1904. gadā starptautiskajā pārtikas izstādē Sentluisā.

 

‘’White Castle’’ restorāns Kanzasā 1921. gadā kļuva par iedvesmu rasties šobrīd visiem zināmām restorānu ķēdēm ‘’McDonald’s’’ un ‘’Burger King’’. Tieši ‘’McDonald’s’’ izveide 1948. gadā cēla burgeru popularitāti pasaulē, jo veidotā ātrās ēdināšanas kafejnīca attīstījās globālā mērogā. Pēc neatkarības atgūšanas 20. gadsimta beigās,  “McDonald’s” pirmos restorānus atvēra arī Latvijā. 
 

Foto: Freepik.com 

 

Kāpēc burgeri ir tik populāri? 

Pašlaik burgeri ir viens no pieprasītākajiem pasaules ēdieniem. Tā ātrā pagatavošana un pieejamā cena ļauj tos pārdot lielā skaitā. Attīstoties ātro ēdināšanas restorāniem, globāli šis ēdiens pieejams katrā lielākajā pasaules pilsētā. Vēl pieejamas arī vietējo ļaužu izveidotas burgeru kafejnīcas, cenšoties šo ēdienu pagatavot pēc iespējas veselīgāku un kvalitatīvāku. Arī Latvijas restorānos burgers ir populārs, tāpēc tiek piedāvātas visdažādākās variācijas, lai katra iestāde lepotos ar savu recepti. Un tomēr - ar ko saistāms burgeru fenomens pasaulē? Kāpēc patērētājiem izvēle baudīt šo “Fast Food” ēdienu ir tik bieža? Lūk, dažas atbildes!

 

  • Pieejama cena. Viens no svarīgākajiem aspektiem - cena. Burgeru lētums ļauj praktiski jebkuram pasaules iedzīvotājam iegādāties to. Biezu maku pirkumam nevajadzēs! Ja dosies vakariņās, tad smalkākā vietā samaksāsi divas un vairāk reizes vairāk kā par burgera komplekta maltīti;
  • Dažādība. Ēdienkartē vairs nav pieejami tikai hamburgers un čīzburgers. Burgerus piedāvā dažādās receptēs. BBQ, vistas, liellopa, brieža gaļas, vegāni - var saukt un saukt visdažādākās variācijas, kuras piedāvā kafejnīcas. Dažkārt piesaistoši ir arī burgeru nosaukumi, kas izdomāti visradošākajā veidā;
  • Ātri pagatavojami. Burgeru pagatavošanai nav nepieciešams ilgs laiks - 10 līdz 30 minūtes. Ātrās ēdināšanas vietās tas notiks pat ātrāk. Šis aspekts ir viens no būtiskākajiem, kāpēc burgeru pieprasījums pasaulē ir tik liels;
  • Izveidota laba kombinācija ar frī kartupeļiem un atspirdzinošo dzērienu. Pārsvarā burgers nāk komplektā ar frī kartupeļiem (kafejnīcās piedāvā iespēju izvēlēties arī saldos kartupeļus), kā arī gāzētu dzērienu. Šī kombinācija kļuvusi par pasaules hītu;
  • Pieejamība un atpazīstamība. Atsevišķās ātrās ēdināšanas vietās maltīti var iegādāties 24 stundas diennaktī - tas nācis par labu burgeru popularitātei un to iegādes veicināšanai. Arī fakts, ka šo ēdienu zin teju jebkurā valstī ir rādītājs;
  • Garšo arī bērniem. Arī bērni zin, kas ir burgeru komplekts un bieži vien restorānos pieprasīs tieši šo ēdienu. Restorāni ir par to padomājuši un piedāvā bērniem atbilstošus komplektus, citi pievieno klāt arī bonusu - rotaļlietas.

 

Spēcīgs arguments par labu burgeriem ir tā garša. Ja patērētājiem negaršotu, tad šo ēdienu neizvēlētos, un burgernīcas tik strauji neattīstītos ne tikai vietējā, bet arī globālā mērogā. Vienkāršais pasniegšanas veids, ātrā pagatavošana un pieejamas izejvielas radījušas pilnu garšu buķeti, kas piesaista ikvienu! Pēc atsevišķu ēdienu blogeru domām tieši garša un augstvērtīgais un dažādais piedāvājums ir tas, kāpēc šis ēdiens ir populārs visā pasaulē.

 

Foto: Freepik.com 

 

Labākie burgeri Rīgā un Latvijā - kur doties nogaršot?

Restorānu ceļvedī Meniu.lv varēsi atrast restorānus plašā klāstā, salīdzināt tos un izvēlēties sev tīkamāko vietu, kur nobaudīt burgeri. Pirmajā specializētajā restorānu ceļvedī atradīsi ne tikai populāros ‘’McDonald’s’’, ‘’Hesburger’’ un “Burger King”, bet arī tādas vietas kā ‘’Burger Bulka’’, ‘’Ezītis Miglā’’, burgeru māju ‘’Lielais Kristaps’’, ‘’Street burgers’’ un citas vietas. Paša uzdevums būs noteikt, kur atrodami labākie burgeri Rīgā, taču neaizmirsti atstāt atsauksmi, lai to uzzin arī citi. Burgeri Rīgā un visā Latvijā tik tiešām tiek piedāvāti ne tikai plašā, bet arī kvalitatīvā klāstā.

 

Meniu.lv katalogā atradīsi restorānus jebkurai gaumei. Izmanto filtru pēc dažādiem faktoriem - ja vēlies vegānu vai bērniem draudzīgas opcijas, tad ir iespējams atlasīt šīs lietas filtrā, bet, ja interesē noteikts ēdiens un specifiska pilsēta, kā, piemēram, ‘’burgeri Rīgā’’, tad izmanto ēdiena un atrašanās vietas filtru. Vietnē atradīsi arī daudz interesantas informācijas par ēdieniem, ēstuvēm un produktiem, jo šī vietne domāta visiem, kas meklē jaunus restorānus, kur nobaudīt garšīgu ēdienu! Ienāc un atrodi gardāko kebabu, burgeru, picu vai daudzu citu valstu virtuves kulinārijas šedevrus!